Michiel’s nieuwe bedrijf: Present USA!

Normaal gesproken zorg ik ervoor dat jullie op werkdagen ’s ochtends (in Nederland) iets te lezen hebben. Daarvoor moet ik de avond daarvoor wat bloggen… Dat is me deze keer niet helemaal gelukt. Toch wil ik wel wat melden, en om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik daarvoor een ‘gastblogger’: Michiel stelt zijn bedrijf voor! Vooral voor degenen die dit bericht nog niet elders hebben gelezen (mail, Facebook, LinkedIn), is het nieuws: Michiel is zijn eigen business begonnen.

Hieronder zijn verhaal:

Eén jaar Verenigde Staten

Het is bijna een jaar geleden dat ik na 10 jaar GAMMA naar de Verenigde Staten geëmigreerd ben. De reden voor de emigratie is de nieuwe baan van mijn vrouw als professor marketing aan Pennsylvania State University. Hoewel we wisten dat ik op basis van de strikte immigratie regels in eerste instantie niet zou mogen werken hebben we besloten het avontuur aan te gaan.

Vanaf het moment dat ik hier aankwam ben ik bijna fulltime bezig geweest met de renovatie van ons huis. Er is geen vierkante meter die ik niet onder handen heb genomen. De grootste klussen waren de keuken en de 3 badkamers die ik volledig naar onze wens heb verbouwd.

Om het huis naar onze wens te verbouwen hebben we veel moeten importeren uit Europa of heel Amerika door op zoek naar die ene speciaalzaak met de door ons gewenste stijl. Daarnaast heb ik mij nuttig gemaakt door vrijwilligerswerk te doen voor Habitat for Humanity. Beide waren goede bezigheden voor de periode dat ik hier nog zonder werkvergunning zou zitten.

Inzichten

Ik heb een hoop geleerd. Over mijn eigen kwaliteiten als klusser maar zeker ook over de talloze verschillen in materialen, technieken, maatvoering en assortiment tussen Europa en Verenigde Staten. Tijdens de ruim 400 keer dat ik hier de plaatselijke Home Depot en Lowes bezocht en de talloze zoektochten op internet is me wel duidelijk geworden dat de Verenigde Staten ver achterloopt op het gebied van design: het strakkere design van keukens, badkamers, meubelen en accessoires zoals we dat in Europa gewend zijn is hier nog niet gangbaar. Ook sfeervolle (woon)accessoires missen hier het juiste actualiteitsniveau en zijn het best te omschrijven als ‘jaren 80’.

Ik heb ook gemerkt bij vrienden en collega’s dat die achterstand vooral aan het ontbreken van aanbod ligt en niet zozeer aan een gebrek aan vraag. De vele mensen die we in het afgelopen jaar de ontwikkeling van de verbouwing lieten zien, waren zonder uitzondering enthousiast over ons ontwerp. En vroegen zich af waarom dit niet te krijgen is in de Verenigde Staten.

Het gebrek aan innovatie en modern design bij retailers wordt veroorzaakt door een gebrek aan noodzaak. Consumenten laten zich sterk leiden door het advies van de aannemer als het gaat om de inrichting bij een verbouwing. Niet zelden is hij degene die bij Home Depot de kleuren, kastjes en kranen komt uitzoeken voor het project. Hetgeen resulteert in een behoudend dertien-in-een-dozijn ontwerp en een aanbod gestuurd assortiment bij de retailers.

Andere belangrijke redenen zijn de moeilijkheden en drempels die Europese bedrijven ervaren bij het betreden van de Amerikaanse markt. Zonder betrouwbare vertegenwoordiging ter plaatse is het moeilijk om de niet geringe culturele verschillen te overbruggen, waarbij vooral de technische verschillen, maatvoering en importregels complicerende factoren kunnen zijn.

Kortom, ik zie hier legio mogelijkheden voor Europese merken en bedrijven. Het is alleen nog een kwestie van het aanbod bij de latente vraag brengen.

Eigen bedrijf: PRESENT USA!

Dat heeft me er toe gebracht een onderneming op te starten, met als doel vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De onderneming heet PRESENT USA Company.

We vertegenwoordigen Europese merken in de Verenigde Staten op het gebied van:

 • Online retail sales: Doordat we in het bezit zijn van een landelijk geldige retaillicentie, zijn we in staat vanaf dag één omzet en naamsbekendheid te genereren. We doen dit door producten aan te bieden via onze eigen webshop en op online marktplaatsen als Amazon.com,Ebay.com en Alibaba.com. Tevens kunnen wij een webshop etalage voor het specifieke merk faciliteren.
 • Fulfillment: We houden voorraad in de VS en verzorgen de complete afhandeling van de order. Van order picking, verpakken, verzenden tot retouren en after sales. Ook voor de orders die gegenereerd worden in de Europese webshop van onze klant, kunnen wij de afhandeling in de VS verzorgen.
 • Import/Export: In samenwerking met de export expert van onze klant dragen we zorg voor het transport, douaneclassificatie en documentatie van verschepingen tussen Europa en de VS. We delen en bouwen aan onze kennis van product specifieke import vereisten, wetten en regelgeving.
 • Wholesale: We acteren als verkoopvertegenwoordiger en groothandel voor Europese merken in relatie met lokale en landelijke retailers. Met de online verkoopresultaten in de hand focussen we op online en offline productopname bij deze retailers en dragen zorg voor marketing, promotie, voorraadbeheer, order picking, verpakking, verscheping en after sales.

Wanneer dit verhaal je interesse gewekt heeft en wil je meer horen over mijn ervaringen in de VS: de maand juli ben ik in Nederland en maak ik graag een afspraak om te onderzoeken of we elkaar in de toekomst van dienst kunnen zijn. Wanneer je in je netwerk geïnteresseerden kent, dan zou ik het zeer op prijs stellen als je mijn gegevens naar hen zou willen doorsturen. Ik kom graag met ze in contact.

Michiel’s website is te vinden op http://www.presentusa.com/, en je kunt Michiel bereiken via de contactinformatie op z’n website (of natuurlijk via een berichtje naar mij).

11 gedachtes over “Michiel’s nieuwe bedrijf: Present USA!

 1. Lieve Michiel en Johanna,

  Zo te lezen hebben jullie een prachtige reis gemaakt!
  Ik hoop van harte dat het allemaal lukt met Michiel’s nieuwe bedrijf.
  Maar heeft hij dan nu een werkvergunning of hoeft dit niet hiervoor?

  groetjes Mieke

  • Hi Mieke,
   Ja, Michiel heeft hier wel een werkvergunning voor nodig, en die heeft hij ook inmiddels. Hij heeft die werkvergunning nodig voor bijvoorbeeld het aanvragen van een social security number, dat hij weer nodig heeft voor het openen van een zakelijke bankrekening, een bedrijfsvergunning, een verkoopvergunning, een zakelijk belastingnummer en z’n kvk-nummer. Al dat soort dingen kan nu eenmaal niet beginnen voordat hij die werkvergunning heeft gekregeen.

 2. Pingback: Sociale visites en werkbezoeken 3 van 3: naar leveranciers! | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Bedrijfsupdate. Aflevering: Banksystemen! | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Engels is ook niet altijd makkelijk | Johanna goes USA!

 5. Pingback: FEEST! Onze Green cards zijn er!! | Johanna goes USA!

 6. Pingback: Op de winkel passen | Johanna goes USA!

 7. Pingback: Michiel’s business – visualisatie! | Johanna goes USA!

 8. Pingback: Bezoek van Loek en Afra! | Johanna goes USA!

 9. Pingback: Nieuwe spullen voor Michiel’s business! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s