Op de winkel passen

Terwijl Michiel in Nederland was, en ik alweer in State College, heb ik ‘op de winkel gepast’. Ik was eventjes ‘interim logistiek manager’ van Present USA, het bedrijf van Michiel. Normaal gesproken bemoei ik me er niet zoveel mee (alhoewel – ik ben graag op de hoogte van belangrijke beslissingen, en natuurlijk denk ik ook wel mee indien gewenst, maar verder doe ik niet zoveel).

Present Bath

Michiel heeft twee assortimenten, georganiseerd op twee verschillende websites. De eerste is het badkamerassortiment van Present Bath. Michiel verkoopt op die website badkameraccessoires zoals haakjes, zeeppompjes, wc-rolhouders, en douchesets. Hij verkoopt z’n assortiment ook via andere websites zoals Amazon, eBay en Houzz (die laatste is een soort online VT Wonen).

Het magazijn, de order fulfillment en de logistiek daarvan zijn gevestigd bij ons aan huis (specifiek gezegd, in de basement). De spullen liggen daar op voorraad, net als een hele hoop inpakmateriaal als bubbelplasitc en dozen. Als er een order binnenkomt, dan regelt Michiel dat zelf vanuit huis. Het versturen gaat zo mogelijk via de Amerikaanse post (USPS).

Stone Design

Het tweede assortiment is het steenstripsassortiment van Stone Design. Dat zijn steenstrips gemaakt van echte natuursteen, of van gips danwel beton, en zowel binnen als buiten te gebruiken. Daarvan is het business model iets anders dan van Present Bath (daar bestelt een klant gewoon een zeeppompje – en klaar). Bij Stone Design biedt Michiel zowel samples (een enkele steen, alleen tegen de kosten van de shipping) als volledige dozen aan. Immers, voordat je een hele muur vol tegelt van dat spul wil je natuurlijk wel graag weten hoe het eruit ziet.

De echte voorraad (32 pallets vol met dozen steenstrips) ligt in een magazijn in Bellefonte, op 25 minuten rijden. Als er een ‘echte’, grote order komt van 10 dozen of zo, dan is dat tientallen tot honderden kilo’s zwaar. Dat is geen taak voor de post. Daar moet een vrachtwagen aan te pas komen (voor de insiders: een LTL shipment, al dan niet met een liftgate). In geval van zo’n order regelt Michiel d administratie, zorgen de magazijnmedewerkers voor het orderpicken en het transport.

De samples (die enkele stenen) zijn een ander verhaal. Michiel heeft van alle soorten een doos stenen in de kelder gezet. Zo kan hij zelf vanuit de basement de order fulfillment van de samples doen. Die gaan gewoon per stuk (of per twee, drie – afhankelijk van hoeveel de klant er bestelt) in een doosje, goed verpakt in bubbelplastic, en ook met de post. Het idee is natuurlijk dat een deel van de mensen die een sample bestelt ook daadwerkelijk een echte order gaat plaatsen (ze krijgen daarbij de kosten van de sample bestelling in mindering op de factuur).

En nu ik!

De afgelopen weken heb ik de order fulfillment van Present Bath en van de samples voor Stone Design gedaan. Ik heb in totaal 14 pakketjes gemaakt. Dat was superleuk om te doen. En nog best lastig overigens – het badkamer accessoire-assortiment is vrij gedetailleerd. Grote haakjes versus kleine haakjes, wc-rolhouders met en zonder klep, een wit en een crème versie van hetzelfde douchegordijn… als je niet weet wat er allemaal in de winkel staat, is het nog best zoeken bij ons in de basement. En dan de stenen. Die zijn er in verschillende patronen en verschillende kleuren, die niet altijd goed uit elkaar te houden zijn. Het is dus een klusje dat niet heel veel tijd kostte (gemiddeld een pakketje per dag) maar dat wel wat aandacht verdient.

Pakketjes!

Pakketjes!

Nu is Michiel weer terug en ben ik interim logistiek manager-af. Nu mag ie het zelf weer doen 🙂

Een gedachte over “Op de winkel passen

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s