Vuurvliegjes

Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord: vuurvliegjes. Maar ik had ze nog nooit in het echt gezien… totdat ik in State College ging wonen. Ik vind ze nog steeds heel erg speciaal. Ze schijnen wel in Europa voor te komen… maar gedurende deze warme dagen zie ik ze haast elke avond, gewoon, bij ons in de achtertuin!

Wat zijn vuurvliegjes eigenlijk?

Vuurvliegjes zijn geen vliegen of muggen – eigenlijk zijn het vliegende kevers (‘beetles’) (‘Lampyridae’ in het latijns, hoe passend). Afhankelijk van waar je zit in Amerika heten ze ‘fireflies’ danwel ‘lightning bugs’. Onder aan hun kont hangt een soort zakje met gloeivloeistof dat ze heel efficient aan en uit kunnen doen. Dat is hun lampje – en ze gebruiken dat als een communicatiemiddel. Mannetjes doen hun lampje aan – en geinteresseerde vrouwtjes antwoorden door ook hun lampje aan te doen.

Vuurvliegjes wonen in het gras (ook in de bermen naast de weg) en in de bossen. Vuurvliegjes zijn heel honkvast. Heb je ze eenmaal, dan gaan ze niet meer weg, behalve als je hun habitat vernietigt – in dat geval verhuizen ze niet, maar gaan ze gewoon dood… Wij hebben er ook een stuk of zes, zeven in de achtertuin wonen. Op hele warme dagen komen ze rond een uur of 8 tevoorschijn en worden ze actief en gaan ze licht geven. Heel erg leuk om te zien, en ook best rustgevend.

Vuurvliegje (foto van internet...)

Vuurvliegje (foto van internet…)

Uiteraard probeer ik ook van vuurvliegjes foto’s te maken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Daarom: een foto van het internet. Wel heb ik een filmpje van een rondvliegend vuurvliegje in onze achtertuin (even doorklikken naar de website voor het filmpje…). Helaas hebben we geen honderden of zelfs duizenden vuurvliegjes, die voor een heel mooi spektakel zouden kunnen zorgen… Misschien volgend jaar!

In een potje doen

Vuurvliegjes vliegen heel langzaam. En dankzij hun lampje kun je ze goed zien. Daarom worden vuurvliegjes regelmatig door kinderen in een potje gedaan – bij wijze van lantaarn. Heel veel Amerikaanse kinderen doen dat, het hoort een beetje bij de jeugd, schijnt het… Helaas, de vuurvliegjes overleven dit meestal niet…

You would not believe your eyes
If ten million fireflies
Lit up the world as I fell asleep
‘Cause they’d fill the open air
And leave tear drops everywhere
You’d think me rude
But I would just stand and stare

‘Cause I’d get a thousand hugs
From ten thousand lightning bugs
As they tried to teach me how to dance
A foxtrot above my head
A sock hop beneath my bed
The disco ball is just hanging by a thread

To ten million fireflies
I’m weird ‘cause I hate goodbyes
I got misty eyes as they said farewell
But I’ll know where several are
If my dreams get real bizarre
‘Cause I saved a few and I keep them in a jar

 

Owl City ‘Fireflies’

4 gedachtes over “Vuurvliegjes

  1. Dat is toch wel verrekte makkuluk bij die vuurvliegies. Zuuk ie verkering dan doei oen eigen lichie an. As de meid wel wat in oe ziet dut ze ook hur lichie an. Ai dan verkering hem dan bin ze dus allebei in t’logt. Bij meinsen ist vake zo ai jong bin en ie kriegn verkering, dan zuuk ie soms graag het donker op…. Kortumme elk veurdeel hef zien noadeel. De vuurvliegies loop’n dus ook geen zichtbaar blaugien. T’licht blef gewoon uut bij de meid.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s