Regelwerk deel 2

Op deze recordkoude dag moest ik toch naar buiten. Gisteren hadden de meeste collega’s al laten weten thuis te gaan werken in verband met de kou, dus ik dacht hun voorbeeld te volgen. Maar ik moest toch een hoop praktische zaken regelen. Dat heb ik met de auto gedaan – door de zeer lage gevoelstemperatuur (-38 graden!) is het gewoonweg gevaarlijk om buiten te zijn. Ik heb thuis gewerkt (gezellig voor Lumpy), vanmiddag ben ik er op uit geweest.

Het is echt bitterkoud vandaag!

Het is echt bitterkoud vandaag!

Een ID+ kaart!

Jawel, ik besta! Ik heb een ID-kaart. In Tilburg was het mijn bibliotheekpas, en kreeg ik (sinds een jaar pas) de kopieermachines er mee aan de praat. Verder niet. Betaalpas? Ho maar. Deuropener? Ook pas sinds een jaartje.

Hier is het anders. De ID-kaart hier heet een ID+ card, en is MEER! De kaart is een identificatiebewijs (en dat wordt vrij breed geaccepteerd, zelfs bij de bank, zie onder), deuropener, buspas, kopieermachine-activator, bankpas – waarbij je automatisch salaris op kunt laten zetten, pasje voor de sportschool (OK, dat kan ik Tilburg ook, maar daar heb ik ‘m nooit zo gebruikt), kortingspas voor cafetaria en restaurants in State College, het ding heeft een spaarpuntenfunctie (soort airmiles), en je kunt er de bakken mee openen waar je (dan gratis) kranten uit kunt halen. Het voelt als een zeer fout marketingproduct (“en je kunt hem zelfs op je rug dragen!”), maar ik geloof echt dat het je leven makkelijker maakt als je hem hebt. Zeker gezien het bancaire systeem hier…

De multifunctionele ID+ kaart

De multifunctionele ID+ kaart

Een bankrekening!

En toen ben ik ook nog naar de bank geweest. Dat is een paar mijl North Atherthon Street op (de hoofdweg waar ook de supermarkt (Wegmans), de bouwmarkt (Lowes en Home Depot), en de drogisterij (CVS) aan ligt. Het is een weg met serieuze heuvels, en geen fietspad, dus fietsen is eigenlijk geen optie want vreselijk veel te gevaarlijk. En vandaag te koud, dus ook nu ben ik even met de auto geweest.

Oei, ik heb er wel twee uur gezeten… Veel uitdagingen, het systeem werkte ook niet mee… Voorbeeld: ik ben een buitenlander, dus hadden ze een Nederlands adres nodig. Ik heb immers geen Green Card en ik zit ook nog niet in dat proces, dat kan pas over een aantal jaar opgestart worden. “Ja, nu kan ik nog een Nederlands adres geven, maar straks komt ‘my husband’ ook deze kant op en dan heb ik geen huis meer. Ik woon ook niet meer in Nederland, ik heb me uitgeschreven uit de gemeente.” Dat is lastig voor ze. Welk visum ik heb? Nu een J1, straks een H1B. Dat kennen ze niet. Hulplijn bellen. Pfff… Uiteindelijk is mijn postadres nu in State College, maar mijn woonadres aan de Kloosterweg in St. Jansklooster. Ja, echt, pa en ma, voor de bank hier woon ik weer thuis.

En wat is mijn telefoonnummer? Ik heb nog geen Social Security Number (en nog geen bankrekening) dus ik kan nog geen telefoonabonnement afsluiten, en heb nog geen eigen telefoonnummer. Nederlands nummer dan, eventueel dat aan de Kloosterweg? Nee, dat paste niet in het systeem…  Het is uiteindelijk mijn kantoornummer geworden. Ik heb zo onderhand medelijden met de buitenlanders die in Nederland komen wonen, die hebben het vast minstens zo lastig als ik hier qua administratie!

Lang verhaal kort, ik heb een lopende rekening en een spaarrekening. En ‘checks’ (oh my god, ik heb weer papieren cheques. Lieve help, hoe ouderwets. Daar zijn wij in Nederland lang geleden mee gestopt. Geen wonder dat de ID-card van de universiteit zo veel functies erbij heeft gekregen!).

Ik heb een bankrekening!

Ik heb een bankrekening!

Creditcard?

Over een paar dagen krijg ik ook een debit card (zeg maar pinpas, alles wat je betaalt met die pas gaat meteen van je rekening af. En zo hoort het ook). Echter, dit is het land van de creditcards, dus ik heb ook gevraagd naar 1) kan ik een creditcard krijgen? en 2) heb ik überhaupt kans op een  hypotheek? Dat is op zich een lastig verhaal hier. Het Amerikaanse hypotheeksysteem is gebaseerd op de ‘credit history’ van de lener. Die bouw je op naarmate je vaak, regelmatig, en netjes je (hoge) schulden hebt afbetaald. Zo ziet een bank of je een betrouwbare afbetaler van je hypotheekschuld zal zijn of niet. Dat is belangrijk, want als je hier in Amerika je hypotheek niet meer kunt betalen, mag je volgens de wet gewoon de deur achter je dicht trekken en de sleutels bij de bank inleveren. Dan ben jij hypotheek-af (en huis-af) en is de bank een probleem rijker. Dat mag in Nederland niet, de schuld blijft hoe dan ook van jou.

Zo’n credit history bouw je op met het afbetalen van de hypotheek op je auto (hoef ik niet en heb ik nooit gehad), het betalen van je energierekening (ik zit nu in onderhuur), het afbetalen van een persoonlijke lening voor bijvoorbeeld meubels of een vakantie (zou ik echt nooit doen), het afbetalen van je creditcard schuld (gebruik ik in Nederland haast nooit). Sowieso wordt je Nederlandse betalingsgedrag helemaal genegeerd… dus ik moet op nul beginnen.

En daarom kan ik nu ook nog geen (normale) creditcard krijgen. Ik kan mogelijk een creditcard krijgen, maar dan eentje waarbij ik dan eerst geld op de creditcard zet. Dan bouw ik langzaam maar zeker mijn credit history op. Dan kan ik op een gegeven moment een echte creditcard krijgen, en dan gaat mijn credit history weer verder omhoog. En dan heel misschien kunnen we dan over een jaar een hypotheek krijgen. Binnenkort hoor ik daar meer over, als ik een gesprek heb met een hypotheekadviseur.

Gelukkig heb ik mijn Nederlandse creditcards nog. Want met mijn Nederlandse pinpas betalen gaat hier meestal niet, en ik heb ze nu nog even nodig!

7 gedachtes over “Regelwerk deel 2

 1. kunnen of MOETEN wij nu ineens ook weer studiegeld betalen? hahahahaha.
  het gaat hier ook vriezen, en wel 1 graad aan het einde van de week.
  heb vanmorgen een nieuw paspoort aangevraagd je kunt dat ding niet laten verlopen he, met de familie die wij zijn. nu nog een nieuwe stempel erin plus visum, hihihi. kus van hier,

 2. Afra, nou Johanna ik geloof zeker dat de buitenlanders hier het ook niet makkelijk vinden, al die papieren die ingevuld moeten worden. Wij merken dat vaak met mensen uit het AZCentrum. Ik had vandaag ook een drukke dag.
  Had 22 patienten op het verpleegkundig spreekuur in Dronten. Zij komen allemaal omdat ze een operatie moeten ondergaan, die ik dan moet voorbereiden.
  Op zich is dat mooi werk om te doen. Maar er verandert steeds veel, ik moet erg alert zijn. Steeds meer in de computer invullen, en vandaag hadden ze weer een ander systeem hoe het gaat met de verbandmiddelen die ik meegeef. Het gaat uiteindelijk allemaal om het kostenplaatje.
  Veel succes, en wacht weer op jouw volgend schrijven, groetjes Afra.

 3. Hi Johanna! Leuk te lezen dat je in de VS zit! Rita en ik zijn op dezelfde dag naar Washington gevlogen, we hebben je net gemist op Schiphol. Wel heel fijn dat je al een bankrekening kon openen. Wij zitten hier op een H1B visum en we moeten wachten tot we ons social security nummer binnen hebben, dat kan nog wel even duren.
  Wij hebben je voorbeeld trouwens gevolgd en zijn ook een blog voor de familie begonnen: http://www.oneyearinamerica.nl/
  Als we allemaal gesettled zijn en Michiel ook in het land is moeten we maar eens wat afspreken!
  Groetjes,
  Herman & Rita

  • Hi Herman!
   Ja, ik hoorde van de familie dat jullie ook zo’n superkans hebben gekregen! Tof zeg, en gelijk met z’n tweeën, helemaal goed!
   Ik krijg z.s.m. ook een H1B, en mijn social security number kan ik (net als jullie) twee weken na binnenkomst aanvragen.
   Ik ga jullie volgen – en laten we inderdaad afspreken tzt!
   groeten
   Johanna

  • Zeker. Ik houd mijn hart vast voor jullie. Vooral aanstaande zaterdag. Dan is het hier al weer 12 graden plus (het gaat snel hier, het is nu woensdagmiddag en het is nu nog 8 min, vanochtend was het nog 22 min)! Dan loop ik een keertje ZONDER JAS (als een echte dare devil) naar buiten en zal ik aan jullie denken in ons koude kikkerlandje 🙂
   Maar nu nog niet. Want ik moet straks weer naar buiten, naar huis fietsen 😦

 4. Pingback: Michiel is er! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s