Bourbon tasting – niets voor mij…

Afgelopen zaterdag was Charlie jarig, en hij en Betsy hadden ons daarom thuis uitgenodigd voor een bourbon tasting. Een wat? Een proeverij van 5 soorten bourbon. En nee, ik wist ook niet precies wat dat was.

Mijn drankkennis is nagenoeg nul

Ik ben geen zuipschuit. Als ik al wat drink, dan is het een wijntje of een cider (gemaakt van appels en een alcoholpercentage van tussen de 4 en 12%. Meer moet ik niet hebben in de regel). Ik weet dan ook niet het fijne van gedestilleerde drank, likeuren, etc. Neem nu de categorie ‘whiskey’. Ik zeg “I don’t know Jack about scotch” (of “I don’t know Jack about bourbon”) – hetgeen een woordgrapje is. In het Engels betekent “I don’t know Jack about something” ergens helemaal geen verstand van hebben. Maar tegelijkertijd is “Jack” ook een merk whiskey (te weten Jack Daniels uit Tennessee). En dat is dan meteen geen scotch danwel bourbon – dat zijn ook whiskeys – maar dat weten meteen de insiders die dat woordgrapje dan wel weten te waarderen.

Whiskeysoorten

Want hoe zit het dan wel? Ik heb het uitgezocht. Er zijn vier landen waar ze whiskey maken: Ierland, Schotland (dan heet het ‘scotch’), Canada (dan heet het ‘Canadian whiskey’) en Amerika. Indien de whiskey uit Tennessee komt, heet het ‘Tennessee whiskey’ (en daar zijn maar een paar merken van, waaronder dus Jack Daniels). En als ze de whiskey maken van minstens 51% mais, dan heet het ‘bourbon’. Spul met alcoholpercentages van tussen de 40 en 50% (dat is meer dan die 5% van een flesje cider…). En daar hadden we dus een proeverij van.

De 5 soorten bourbon die we geproefd hebben

De 5 soorten bourbon die we geproefd hebben

Toffe opzet

Toffe opzet, met instructies, notities, water en snacks

 

Opzet

Op zich was de opzet goed: instructies, notitieblaadje erbij, water om de smaakpapillen schoon te maken en om de bourbon te verdunnen (hard nodig!!), kaas, noten, rozijnen, en meer om de smaak van de bourbon ‘op te halen’ – precies zoals het moet. Maar sjongejonge, aan mij is die handel niet besteed, hoor. Veel te sterk. Mijn keel protesteerde behoorlijk – ik hield het dus bij de ‘ruikfase’ en bij het sterk verwaterde proeven. Michiel was er beter in, die kon de verschillen wel proeven tussen het ene brandende spulletje en het andere brandende spulletje.

De jarige Charlie deelde de glaasjes uit

De jarige Charlie deelde de glaasjes uit

Mijn typische reactie: bleeeghh, ieww, vieeees!

Mijn typische reactie: bleeeghh, ieww, vieeees!

 

Eten

Na de proeverij kwam het eten. Op z’n zuidelijks was er barbecued pulled pork (lekker), in the Green Egg klaargemaakt. En we hebben nog corn hole gespeeld: team Johanna-Michiel tegen team Priya-Pranav. Het wasde eerste keer voor Priya, en uiteraard won ze ook nog meteen de eerste keer. Het was weer erg gezellig!

Corn hole!

Corn hole!

3 gedachtes over “Bourbon tasting – niets voor mij…

  1. Ik kan met je meevoelen! Mijn man is in Kentucky opgegroeid – veel bourbon in die contreien. Toen we pas getrouwd waren kon ik zelfs een Mint Julep (met veel suiker en heel verwaterde bourbon) nauwelijks door m’n keel krijgen. Na 29 jaar huwelijk kan ik eindelijk een goede bourbon enigszins appreciëren. Maar ik zal nooit een grote fan zijn van zulke sterke drank!

    • Hee – daar zeg je wat – een mint julep… volgens mij heb ik die wel een keer gehad, en vond ik ‘m nog lekker ook. Typisch dat ik daar dan niet meer van weet dat er bourbon in zat. Munt maakt een hoop goed… De volgende keer dat ik die bourbon tegenkom maak ik er dat van!
      Ze doen hier in de regio ook heel erg veel aan ‘moscow mules’ – een cocktail van vodka, ginger beer en limoen sap. Ook wel aan te raden (of niet, als je niet van sterke drank houdt)!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s