Bezoek van De Keet: Bert en Annet!

Wat onzettend leuk – op hun reis in Amerika tussen Washington en de Niagara Falls kwamen onze vrienden Bert en Annet zo ongeveer langs State College. Uniek. En als dat gebeurt, ja, dan blijven ze natuurlijk slapen voor een echt weekendje State College! We hadden een vol programma – want ja, State College is dan misschien wel niet zo groot als New York, er is toch best een hoop te doen! Het thema van het weekend was ‘eat and drink, work and play’.

Vrijdag: Happy Valley Brewing Company

Een belangrijk onderdeel van dit deel van Pennsylvania zijn de craft beers (ambachtelijke biertjes). Zodra Bert en Annet waren aangekomen en ze het huis en de tuin eerst hebben bekeken, zijn we vrijdagavond eerst uitgebreid en langzaam wezen eten in het restaurant van de Happy Valley Brewing Company. En natuurlijk zat daar een sampler van allerlei craft biertjes bij – die is ze goed bevallen. De enorme steaks die erbij zaten gingen er ook goed in. Daarna zijn we nog een deurtje verder gegaan naar Liberty – een cafe met wederom een enorme selectie (ruim 50!) allemaal lokale biertjes op de tap. Gezellig!

De sampler bij Happy Valley Brewing Company

De sampler bij Happy Valley Brewing Company

 

.... en de steak die erbij hoort!

…. en de steak die erbij hoort!

En nog een biertje bij Liberty om het af te leren

En nog een biertje bij Liberty om het af te leren

Zaterdag: eerst ontbijten bij de Waffle Shop!

We begonnen de dag zoals iedere State College inwoner met gasten doet: daarmee ga je eerst ontbijten bij lokaal instituut The Waffle Shop. Ja, je krijgt teveel, en ja, al die koffie hoef je niet op te drinken, maar het is wel een ervaring… Het is in ieder geval genoeg bodem om de dag door te komen! Daarna begonnen we aan een rondrit door de groene, heuvelige, bossige omgeving van State College – eigenlijk toch wel supermooi (of het nu herfstwinter, lente of zoals nu zomer is). Onze eerste stop was een fruitbedrijf (en degenen die Bert en Annet kennen snappen waarom).

The Original Waffle Shop voor ontbijt

The Original Waffle Shop voor ontbijt

Werkbezoek: Way Fruit Farm

Onze vrienden en neven Bert en Peter (en daarmee ook Annet en Sanne) hebben thuis een fruitbedrijf met boerderijwinkel, de beste van heel Nederland (Verhage Fruit in Luttelgeest, Noordoostpolder), met natuurlijk hun eigen appels, peren en kersen, het beroemde eigen appelsap (en perensap, dubbelsap… lekker!) maar ook heel veel verse groente en ander fruit, zuivel, eieren, jam, honing, biologisch vlees, noten, bakmixen en vers brood, koekjes en taartjes, wijn, ijs, cadeauartikelen… Verder nog hun eigen eau de vie en limoncello uit hun eigen stokerij… Wat vergeet ik nog? KAAS!! Ze hebben boerderijkaas, en veel ook!! En daarvan ligt nu weer twee kilo in onze koelkast! Met speciale dank aan Bert en Annet voor het meezeulen! 🙂

Bij Way Fruit Farm zit ook een fruitbedrijf met voornamelijk appels maar ook met aardbeien (die alleen door de bezoekers geplukt worden, betalen per pond… hoef je ook geen personeel in te huren en ook niet te wieden) en wat perzikken en kersen voor eigen gebruik. Ik heb de eigenaar gevraagd of wij de boomgaard in mochten om te kijken – vanwege het fruitbedrijf van Bert. De eigenaar vond dit zo leuk, appelboeren uit Nederland op zijn bedrijf, dat hij een uitgebreide rondleiding gaf. “Deze-en-deze soorten heb ik”, “hier is de koelcel”, “hier sorteer ik”, “zo-en-zoveel opbrengst”, “zus-en-zo entstam” en meer dingen die Bert beter begreep dan ik. De eigenaar was duidelijk trots op zijn bedrijf (en was daar heel Amerikaans in 🙂 ). Toen hij zei dat zijn oom Roger Way de Jonagold had uitgevonden krabde Bert zich wel even achter z’n oren… Al met al was het leuk om te zien hoe de Amerikaanse versie van Verhage het doet hier (en ik heb een boerderijwinkel gevonden – weliswaar zonder de Nederlandse kaas, maar toch).

"Kijk, Johanna, dat uitdunnen gaat vanzelf in juni!"

“Kijk, Johanna, dat uitdunnen gaat vanzelf in juni!”

De boerderijwinkel

De boerderijwinkel

En de rondleiding

En de rondleiding

Nog meer appels bij Good Intent Cider in Bellefonte

Vervolgens zijn we verder gereden om uiteindelijk uit te stappen in Bellefonte, zo’n 20 minuten van State College. Dit was deels toeristisch, deels culinair, deels gezellig, maar ook deels bedrijfsmatig. Naast die craft biertjes doen ze hier in dit deel van Amerika ook heel erg aan cider (van appels of soms van peren gemaakt). Ik ben persoonlijk groot fan. Wat lichter dan wijn, vaak ook wat zoeter, maar niet zo zoet als appelsap, en perfect voor de zomer. In Nederland loopt cider nog niet zo hard – het enige noemenswaardige merk is Jillz, en dat hebben ze volgens mij wat jammer in de markt gezet bij Heineken… Ik denk echter dat er wel markt voor is.

Wat heb je nodig voor cider? 1) Appels. 2) Locatie met wat appelsap-persen. 3) Een alcohollicentie. 4) Bottel-inrichting. Voor mij is 1+1 dan 2, want bij Verhage hebben ze alles bij de deur… Kortom, wij hebben Bert en Annet meegetrokken naar Good Intent Cider waar we wederom een rondleiding kregen “hier komt het appelsap in”, “hier komt het koolzuur erbij als je wilt”, “dit is de opslag”, “dit is waar we bottelen, doen we zelf” en we hebben uiteraard ook hier weer een sampler gedronken van een paar verschillende ciders. Lekker! (Nu nog de mede-vennoot overtuigen. Peter… ik heb wel zin in cider als ik weer in Nederland ben!)

Ciderproductie

Ciderproductie

De knusse proeverijbar

De knusse proeverijbar

En daar zitten we dan

En daar zitten we dan

Downtown State College

Vervolgens zijn we naar State College gegaan waar op dat moment ook een (klein) muziekfestival aan de gang was. Eerst even een rondleiding op de campus met een kort bezoek aan mijn kantoor en een collegezaal, zijn we op een terras gaan zitten voor een drankje, Daarna een typisch Amerikaanse ‘pulled pork’ van een food truck… en vervolgens zijn we bij de Skeller, onze thuisbasis voor trivia, belandt. Na een aantal borreltjes zijn we richting de Quaker Steak and Lube gegaan voor burgers en chicken wings (die Bert eigenlijk niet heet genoeg waren.. 😉 ) en zijn we daarna nog gaan bowlen. Na een lange dag vol appels, zon, borrels, gezelligheid, en toch een hoop typisch Amerikaanse ervaringen zijn we naar huis gegaan.

Een biertje van een meter hoog bij Quaker Steak and Lube

Een biertje van een meter hoog bij Quaker Steak and Lube: de ‘Lube Tube’

Nog even een hertje schieten...

Nog even een hertje schieten bij de bowlingbaan

De volgende dag hebben we ontbeten bij The Naked Egg, voor een wat relaxtere ervaring dan bij The Waffle Shop. De conclusie was dat het groter was dan dat Bert en Annet eigenlijk dachten, dat de omgeving supermooi is, en dat er toch best veel te doen is… En toen waren ze alweer vertrokken! Wij hebben het supergezellig gevonden om onze vrienden uit Nederland op bezoek te hebben. Ben benieuwd wie de volgende zijn!

6 gedachtes over “Bezoek van De Keet: Bert en Annet!

  1. oh wat heerlijk voor jullie, goede vrienden op bezoek. wat zal bert gekeken hebben bij het fruitboerderij, haha, want als je hem hoort praten over zijn eigen bedrijf, vol passie dus. dikke kussen van deze kant.

  2. Pingback: Een overvol sociaal weekend! | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Toerisme met Hendrieke en Robin – deel 3 van 3 | Johanna goes USA!

  4. Pingback: Afra en Karina op bezoek! (deel 2 van 2) | Johanna goes USA!

  5. Pingback: Klaas en Linda op bezoek! (1 van 2) | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s