Albert Heijn in Amerika

Ja echt, we hebben een Albert Heijn in Amerika! Zelfs hier in State College. Albert Heijn heet hier ‘Giant’, en heeft een Bonuskaart, een Allerhande, en zelfs Albert.nl. Je voelt je helemaal thuis als Nederlander!

Bonuskaart

Veel winkels hier hebben een klantenkaart, waarmee klanten (soms) kortingen kunnen krijgen. Onze supermarkt Wegmans heeft er een, de andere supermarkt Weiss heeft er een, IKEA heeft de Family Card die ook hier werkt, de Best Buy heeft een kaart… en ga zo maar door. Aan de andere kant registreren al die winkels je aankopen en analyseren ze (volgens goed marketingprincipe) je aankopen en sturen je gepersonaliseerde aanbiedingen. Tenminste, dat is de bedoeling. Is niets nieuws onder de zon, is in Nederland ook zo.

Laat Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, hier nu ook een aantal winkels hebben, waaronder de keten ‘Giant’. En die heeft ook zo’n klantenkaart. En jawel, het ding heet de Bonuskaart, en werkt hetzelfde. Je voelt je meteen thuis als Nederlander zijnde…

Dat paarse ding is mijn Bonuskaart

Dat paarse ding is mijn Bonuskaart van de bijna-Albert Heijn (Giant)

Allerhande

En sinds een paar maanden voelt deze Giant steeds meer als een echte Albert Heijn. Giant heeft namelijk een magazine ingevoerd, uniek in z’n soort in Amerika. Vol met recepten en advertenties… jawel, de Allerhande. Hier heet ie de ‘Savory’ (dat betekent ‘smakelijk’ of ‘hartig’), want ‘Allerhande’ bekt hier niet zo goed. Ze hebben nog net niet de Nederlandse teksten overgenomen, maar qua layout en lettertype en ook de opbouw van het blad hebben ze de Allerhande 1-op-1 overgenomen. Geweldig!

De Amerikaanse versie van Allerhande: de Savory

De Amerikaanse versie van Allerhande: de Savory

Ik ben nu een paar keer in de Giant geweest, en elke keer kijk ik of ze nog (of weer) wat nieuwe Savory’s hebben liggen, maar nee hoor… Ze lopen veel te goed, die magazines! Gelukkig kan ik ze ook online bekijken: http://giantfood.com/savorymagazine/

Albert.nl

Hier hebben ze ‘Peapod’, en doet hetzelfde als Albert.nl: je online bestelde boodschappen offline bij je thuis brengen. Het enige verschil is de branding: Peapod heeft een eigen huisstijl daar waar Albert.nl duidelijk aan Albert Heijn gelieerd is. Dat komt omdat Peapod van oorsprong een apart bedrijf was, dat later door Ahold is overgenomen om aan z’n eigen supermarktketens te plakken. Peapod zit nog niet overal (en zeker niet in State College), maar het groeit wel als kool: we zagen ze regelmatig in Washington DC rijden, laatst.

De Peapod vrachtwagen – het Amerikaanse broertje van Albert.nl

De Allerhandebox

En dan een niet-Giant voorbeeld. In Nederland hebben we inmiddels de Allerhandebox – een doos met precies afgepaste ingredienten voor een maaltijd, met recept erbij. De trend van het bestellen van die maaltijdboxen is hier ook al even gaande: we hebben hier (en er zijn er meer…) onder andere Blue Apron, Hello Fresh, en Plated. En dan zijn er ook nog een hoop ‘boxen’ die worden samengesteld door boerenbedrijven danwel cooperaties in de regio, met ook allerlei recepten en eigen, lokale producten erbij, zoals de Local Harvest box en de Farm Box. Of neem een internationale versie, waarbij je met iedere doos een ander land ontdekt, met ‘Try the World’.

Blue Apron - de nog ongekookte maaltijd in een doos

Lijkt op de Allerhandebox: Blue Apron – de nog ongekookte maaltijd in een doos

Deze laatste trend speelt vooral in op dat wat de Amerikaan steeds minder heeft: tijd. Geen tijd om recepten uit te zoeken, geen tijd om ingredienten te zoeken in de supermarkt, nee… het moet pasklaar (eh… panklaar!) worden bezorgd. Ach, het is een stuk beter dan eten uit een fastfood restaurant. Marketingtechnisch snap ik het concept ook wel. Maar sjongejonge, wat een verpakkingsmateriaal (en bijbehorend afval)!

Al met al hebben we met de Bonuskaart en de Savory haast een echte Albert Heijn in de buurt!

15 gedachtes over “Albert Heijn in Amerika

 1. Dank voor je artikel! Goed om te weten, ik ben in NL namelijk groot fan van HelloFresh, maar hier is het helaas echt te duur. Misschien zijn de andere alternatieven beter. En ik wist ook nog niet dat AlbertHeijn iets soortgelijks aanbiedt, gaaf!

  • Misschien kun je het beste zoeken naar de cooperatieve ‘farmer’s boxes’, die zijn hier een stuk goedkoper dan de Blue Apron-achtigen. De Allerhandebox in Nederland wordt gratis bezorgd, maar is volgens mij wel duurder dan alle producten apart. Maar ja, gemak kost ook wat…

 2. Wat tof zeg dat dat bestaat in Amerika! Die verpakkingen zijn alleen niet zo goed voor het milieu.. doen ze daar ook aan boodschappenlijstjes? En met elkaar kletsen in het gangpad? Dan is het pas echt zoals in NL Haha 😉

  • Boodschappenlijstjes – ik gebruik ze wel, anders neem ik veel te veel mee wat ik niet nodig heb, en vergeet ik de melk… Ik let eerlijk gezegd niet zoveel op anderen, maar ik denk dat dat een internationaal fenomeen zal zijn. Kletsen in het gangpad – zeker. En veel meer dan in Nederland is me dat geregeld met wildvreemden overkomen! Ik vind het absoluut gezellig!

 3. Heel tof! Een appie in Amerika. Er was gisteren toevallig nog in t nieuws dat die voedselpakketten gemiddeld 14 euro duurder zijn dan wanneer je zelf je ingrediënten bij elkaar zoekt in de winkel. Dure doos;)

  • Klopt, die dozen zijn allemaal aan de prijs. De Blue Apron doos die hier (volgens mij) het populairst is, kost 9 tot 10 dollar per persoon. Voor een gezin van vier kost dus per maaltijd 40 dollar, en dus 120 dollar per 3 maaltijden (!). Dat kan echt heel veel goedkoper als je zelf boodschappen haalt, en je kunt voor dat geld zowat uit eten hier (in State College dan, in steden als Washington is het een stuk duurder). De Allerhandebox is 49 euro voor drie maaltijden voor een gezin van vier, zag ik net.

  • Nee Sylvia, ik dacht het ook de eerste keer toen ik het zag op m’n werk op het menu: Peasoup… Lijkt me niet al te fris. Bleek het snert te zijn!
   Voor wat betreft die Hello Fresh, afgelopen zomer hielden ze ma aan in Emmeloord met de vraag of ze wel eens verse groenten ofzo at. Ik geloof dat die jongen zich in het vervolg wel twee keer bedenkt voordat hij iemand aanspreekt.. In plaats van dat de jongeman de vragen stelde deed ma dat 🙂

  • Er is hier ook een Engelse uitdrukking: “Like two peas in a pod” (letterlijke betekenis: als twee erwtjes in een peul), en dat moet zoveel zeggen als “als twee druppels water op elkaar lijken”. De eerste keer dat ik die uitdrukking hoorde wist ik ook even niet zeker wat ik moest zeggen…

 4. toch wel makkelijk als ze de boodschappen aan huis afleveren. is het voor iedere maaltijd een vaste prijs? kunnen de bedenkers veel verdienen want je krijgt natuurlijk groente die er op dat moment veel is, kassa, als je altijd het zelfde neer moet leggen.

  ze gaan echt terug naar vroeger.
  een klein poosje terug in de tijd, hahaha, de kruidenier kwam op maandag het boodschappenboekje halen en op vrijdag de doos met boodschappen brengen, was erg handig.
  verschil met nu: een ander beslist wat jij eet, toen kon je het zelf bedenken.
  maar al met al, alles heeft zo een voordeel en nadeel.

  geloof dat wij ook maar eens peasoup eten, in plaats van soepopsundag, liefs met kus.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s