Nog een keer: zelf brood bakken!

In een vorige posts liet ik al weten dat ik zelf aan het broodbakken ben geslagen. Ik begon met IKEA brood. Superlekker, enorm stevig en vol pitten en zaden, en een stuk gezonder en ook smakelijker dan het doorsnee Amerikaanse brood. Maar ja, ik had maar 1 pak… Dus, ik ben zelf brood gaan maken.

Brood in 5 minuten per dag

Nu heb ik geen broodmachine (was misschien ook wel een optie geweest). In plaats daarvan heb ik twee boeken van de serie ‘(Healthy) Bread in 5 minutes a day’, en dat een recept gebruikt waarbij het kneden van brood totaal achterwege blijft. De bakkers onder mijn lezers zullen nu vinden ‘dat kan niet’, maar toch zijn er een hele hoop mensen die op zo’n manier brood maken. Ik vond dit interessant, want ik heb helemaal geen tijd om deeg te kneden. Echt niet…!

En dus heb ik nu al twee grote bakken deeg gemaakt, eentje van volkorenmeel en eentje deels wit, deels volkoren, en deels ‘tien-granen-meel’ (met onder andere haver, lijnzaad, rogge, gierst, soja, en gerst). Het recept is ontzettend simpel, en is echt in minder dan 5 minuten klaar. Het brood is bij lange na niet zo luchtig als een typisch Nederlands knipbrood (maar dat vind je ook niet in Amerika) – het lijkt meer op het Duitse, veel compacter brood. Maar wel heel lekker!

Er staat nu een grote bak met brooddeeg in de koelkast!

Er staat nu een grote bak met brooddeeg in de koelkast!

Het idee is dat je het meel met gist, zout, en eventueel toegevoegde tarwegluten door elkaar mengt, dan (meer dan je zou verwachten) lauw water erbij, goed roeren (met een lepel, geen mixer nodig) totdat alles door elkaar zit. Dan wegzetten voor twee uur lang. Dan is de boel een beetje gerezen (maar niet veel). Pluk er een stuk deeg af, maak daar een bol van, leg die weer drie kwartier weg, en daarna in de oven voor een half uurtje. Het resterende deeg doe je terug in de koelkast. Daar kun je een paar dagen later weer een brood van maken, in minder dan 5 minuten. Het mooie is, door het wachten komt er automatisch een soort zuurdesemsmaakje aan het brood, en laat ik dat nu heel lekker vinden 🙂

Mijn eerste volkorenbroodje

Mijn eerste volkorenbroodje

Uiteraard met Nederlandse kaas :-)

Uiteraard met Nederlandse kaas 🙂 Lekker joh!! 

Brood bakken in de slowcooker

Of, pluk er een stuk deeg af, maak een bol en leg ‘m in de slowcooker, en zet ‘m op twee-en-half uur op ‘heet’. Dat werkt ook. Hoe weet ik dat? Uiteraard ging onze oven stuk op het moment tussen twee brood-bak-acties. Daarover later meer… Wij komen erachter dat wij onze oven heel vaak gebruiken. Voor pizza’s, voor brood (nu dus), voor bakken van ovenschotels (wij eten echt heel veel ovenschotels – is makkelijk vooruit te maken). En dat gaat nu al anderhalve week niet meer.

Brood in de slowcooker!

Brood bakken in de slowcooker!

 

Het bleek dat het brood uit de slowcooker ook prima is. Het heeft een minder stevige korst (=jammer) en is wat minder gerezen heb ik het idee, maar het kost minder tijd en levert een mooi alternatief op nu de oven stuk is.

En dan ga ik nu weer een eigengemaakt tien-granenbroodje eten met zelfgemaakte soep. Life is good!

PS: Ik zal het recept nog wel eens een keer posten, mocht er belangstelling zijn. En voor diegenen die langskomen – uiteraard staat er zelfgebakken brood op het menu!

12 gedachtes over “Nog een keer: zelf brood bakken!

 1. Oh wat klinkt dat lekker! Ik ben liever lui dan moe (wat de keuken betreft tenminste), dus hou me zeker aanbevolen voor het 5 minuten recept!

 2. Ziet er weer heerlijk uit! Ik wist niet dat je deeg zo lang kon bewaren! Heb zelf vaak brood gebakken maar door tijdgebrek nu niet meer. Hoop ooit een broodbakmachine te hebben, maar die zijn hier bijna niet te krijgen.

  • Ik heb een recept en een manier gevonden waardoor dat ‘tijdgebrek’ geen issue meer is 🙂 En ook die broodmachine is geen vereiste. Ik zal binnenkort het recept eens bloggen. Enne… ja, dat deeg kun je twee weken goed houden in de koelkast!

 3. Oh dat ziet er lekker uit! Vooral qua vorm wel iets anders dan wat ik uit mijn broodbakmachine krijg, maar dat is ook erg lekker al zeg ik het zelf. En ook maar iets van vijf minuten per dag :-). Als is zo’n apparaat natuurlijk wel duurder dan een paar plastic bakken, en ze gaan echt een keer stuk (niet bedoeld voor intensief gebruik denk ik zo). Ik ben aan mijn derde ondertussen maar ik zou ‘m niet willen missen!

  • Misschien moet ik ook eens aan de broodbakmachine 🙂 Maar voorlopig werkt deze manier prima voor mij!
   Ik had van tevoren nooit verwacht dat ik zelf mijn eigen brood zou maken in het land van ‘plenty’ dat Amerika heet!

 4. Ik heb hier in Canada een broodmachine aangeschaft, want ook hier grotendeels hetzelfde sponsbrood als in de US, of anders smaakvol brood dat $7-11/brood kost!
  Maar jouw recept wil ik heel zeker ook eens uitproberen, want het ziet er ontzettend lekker uit!

  • Haha grappig 🙂 Nog iemand met een broodbakmachine! Nee, brr… dat sponsbrood is hier gewoon niet lekker, of veel te duur. Ik zal het recept van mijn volkoren baksel eens posten binnenkort!

 5. Pingback: Ovenproblemen | Johanna goes USA!

 6. Pingback: Broodrecept! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s