Broodrecept!

Een tijdje geleden schreef ik dat ik inmiddels zelf mijn brood bak. Waarom? Het Amerikaanse brood dat bij ons in de buurt te koop is, is veel te zoet, of veel te duur. Daarnaast, ik hou erg van heel veel pitten en zaden in mijn brood, en dat schijnen ze hier niet zo te waarderen. En dus ben ik, geinspireerd door Peter’s moeder, zelf mijn brood gaan bakken. Dat doe ik echter niet op de traditionele manier – dat vereist kneden, rijzen, kneden… en dat kost mij veel te veel tijd. Ik heb een manier gevonden waarmee ik brood kan bakken in 5 minuten per dag (volgens mij is het nog minder, overigens). Hier volgt het recept:

Benodigheden (zowel Engels als Nederlands) voor 2 broden

 • 2 cups unbleached all-purpose flour / 240 gram bloem;
 • 3 cups whole wheat flour / 360 gram volkorenmeel;
 • 2 cups ten grain cereal (merk: Bob’s Red Mill) / 520 ml tiengranenmix (dit is een vrij groffe mix, hier in Amerika veel als ontbijtgranen gegeten – geen idee of zo’n product ook in Nederland bestaat);
 • 5 cups lauw water / 850 ml lauw water;
 • 5 tablespoon / 22 ml instant gist;
 • 1 tablespoon zout / 15 ml zout;
 • ¼ cup vital wheat gluten / 60 ml tarwegluten;
 • Een handvol pompoenpitten;
 • Een handvol zonnepitten;
 • Een paar lepels flaxseed (lijnzaad), wel even in de vijzel fijnmalen.

(een cup is 236 ml; en in geval van bloem 120 gram… en ja, ik weet het, recepten in inhoudsmaten zijn lastig…)

Materialen

Verder als materiaal gebruik ik een grote kunststof bak waar 6 liter brooddeeg in past (in verband met het rijzen), een metalen bak die met wat ijs erin in de oven moet, en Amerikaanse maatscheppen voor ‘cups’ en ‘tablespoons’. Ik gebruik een cakeblik als vorm omdat dat makkelijker plakjes snijdt, hoewel dat niet eens strikt noodzakelijk is, je kunt het brood ook als bol bakken. In dat laatste geval heb je ook een pizzasteen nodig.

Instructies

Doe alle bloem, meel, zout, gluten, gist, pitten en zaadjes (dus alles behalve het water!) bij elkaar in een grote bak (hou wat ruimte over voor het rijzen). Roer alles door elkaar zodat het goed mengt. Doe dat het water erbij. Goed roeren, zodat alle droge bloem is opgenomen in het mengsel. Dat duurt niet heel lang. Je kunt gewoon een lepel gebruiken om te roeren, maar een mixer met deeghaken kan ook (zorgt wel voor meer afwas – ik doe het al niet eens meer…). Indien nodig, een klein beetje water toevoegen. Zet dan weg, 90 minuten lang, gewoon op kamertemperatuur. Het deeg zal rijzen.

Vet de bakvorm in. Pak de helft van het deeg, en vorm daar in minder dan 1 minuut een brood van en leg die in de bakvorm/of leg ‘m op een (bebloemde) snijplank. Je kunt hiervoor wat extra tarwemeel gebruiken tegen het plakken, maar niet teveel. Zet ‘m weer weg voor 30 minuten. Ondertussen de over opwarmen tot 430 graden Fahrenheit of 220 Celcius (bij een heteluchtoven, anders ietsje hoger). Als je een ovensteen gebruikt, dan moet die van tevoren goed opwarmen. Vlak voordat het brood in de oven gaat, doe je een beetje water op het brood (voor een mooi korstje), en doe er eventueel nog meer zaden en pitjes op. Als je het brood in de oven doet, doe dan ook twee handen vol ijs in de metalen bak (voor een mooi korstje). Ik zet die metalen schaal op het onderste rek in de oven; het brood bak ik in het midden van de oven.

De bak (met niet-per-se-luchtdicht-afsluitbaar deksel!) kan dan de koelkast in, met de andere helft van het deeg. Dat blijft tot 2 weken goed, en ontwikkelt na verloop van tijd een soort zuurdesem-smaak. Als je het tweede brood bakt, moet je het 90 minuten laten rijzen. Het zal dan niet zoveel rijzen als je eerste brood, maar dat wordt goedgemaakt in de oven. Het resultaat is net zo lekker.

Brooddeeg, in de koelkast!

Brooddeeg, in de koelkast!

Na 30-35 minuten is het brood klaar. Uit de oven pakken, ook uit de broodvorm pakken, en op een rek laten koelen, en er zeker 2 uur lang niet aanzitten. Dat laatste is nogal een uitdaging als je huis naar een bakkerij ruikt, en er vers, warm brood voor je ligt!

Waarschuwing: Het brood is niet zo luchtig als Nederlands brood. Het is wat stijf, het lijkt een beetje op Duits brood. Het vult daardoor wel heel erg. Ik vind het erg lekker. En ook zonder houdbaarheidsmiddelen blijft dit zeker vier dagen vers (langer dan dat weet ik niet – dan is ons brood altijd al lang op!).

En doe er nog extra pitjes op als je dat lekker vindt!

En doe er nog extra pitjes op als je dat lekker vindt!

En klaar...! Lekker!

En klaar…! Lekker! Een echt tiengranenbrood met zonnepitten en pompoenpitten!

Disclaimer: dit recept is gebaseerd op een recept voor ‘Ten Grain Bread’ uit het boek ‘Healthy Bread in Five Minutes a Day’. Ik heb mijn eigen variatie erop gemaakt, met nog meer pitten en zaden dan oorspronkelijk in het recept stond…

 

5 gedachtes over “Broodrecept!

 1. Lijkt me erg lekker. Thanks. Maar waarom het is?! I don’t get it. Hou wel van zadenbrood ,maar de kids niet. Vinden het brood hier in het noorden ook niet lekker, dus bak ik het zelf:whole wheat, white or herb bread. So good. Als de kinders uit school komen, zeggen ze soms al: het ruikt lekker buiten! Soms willen ze al een snee met kaas of pindakaas.
  Groet, WIlma

 2. Beste Johanna, ik ken je helemaal niet, maar ik wilde je laten weten dat k met heel veel plezier je blog lees. Een tijd geleden heb ik alle posts achterelkaar gelezen en nu ” volg” ik je (dat klinkt enger dan wat ik bedoel natuurlijk…) . Ik vind het knap hoe jullie in zo’n korte tijd jullie leven daar op de rit hebben gekregen. Angelique

  • Hartstikke leuk om te horen Angelique! Altijd fijn om te horen van mijn lezers 🙂 Daar blog ik immers voor. Dank je ook voor het compliment! Afgezien van wat gezondheidsdingetjes en wat werkdingetjes gaan de dingen inderdaad goed en hebben we de boel draaiende. Eens kijken hoe dat de komende tijd gaat!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s