Ovenproblemen

Net op het moment dat ik had bedacht om zelf te gaan brood bakken, ging bij ons de oven stuk. Arghh… Inmiddels zijn we weer een ervaring rijker en hebben we drie dingen geleerd.

1. Gebruik NOOIT de self-clean functie bij een Whirlpool oven

Wij hebben een oven van IKEA, maar die zijn hier in Amerika stiekem door Whirlpool gemaakt (net als onze magnetron, inductiekookplaat en koelkast) – dat kan in Nederland anders zijn. Nu heeft onze oven een self-cleaning functie, maar dat is zowat een ontwerpfout, want er zijn heel veel ovens van Whirlpool (en hun zustermerken als Kitchen Aid) die de self-clean niet overleven. Steevast brandt er een stop door.

Natuurlijk wist ik dat niet van tevoren. Ik begon pas op internet te zoeken NADAT onze oven het niet meer deed. Wat had ik gedaan: op maandagmorgen, voordat ik naar het werk ging, deed ik de self-clean functie aan. Er zat namelijk een ‘rare tik’ in de oven bij het opwarmen, en ik kon maar niet uitvinden waar dat vandaan kwam. Hup, boekje erbij, en toen kwam ik erachter dat de oven een self-clean optie had. Nou, dacht ik, dat kon nog wel eens werken, misschien zit er wat dwars (restje pizzakorst of zo), dat branden we er dan wel uit.

Mooi niet dus, onze oven deed helemaal niets meer. Geen lampjes, geen klok, en zelfs de ovendeur wilde niet meer open (want die schijnt ook elektrisch geregeld te zijn). Zo.. probleem…

2. Michiel weet inmiddels hoe onze oven werkt 

Michiel heeft middels een trucje uiteindelijk de oven opengekregen en kon op die manier bij de schroeven die onze inbouwoven vastgezet hielden, en ‘m op die manier uit de kast tillen. Vervolgens de metalen kappen eraf, en Michiel kon de boel technisch inspecteren. Elektrische tekening erbij, en Michiel had de stoppen vrij snel gevonden. Nu zijn zulke stoppen niet zo duur (tientje of zo), en die hebben wij gewoon besteld. Die kon Michiel immers ook wel zelf installeren, daar hebben wij geen aparte reparateur voor nodig.

Uiteraard – de levering van de stoppen ging verkeerd. In plaats van de stop kregen wij een compleet ander onderdeel geleverd, en duurde het een paar dagen langer voordat wij de stop kregen. Ondertussen had Michiel met z’n stroommeter al uitgedokterd dat zelfs MET de goeie stoppen, de oven waarschijnlijk niet ging werken, omdat volgens hem de printplaat stuk was – daar liep immers de elektriciteit fout, en niet bij de stoppen.

Nadat de juiste stoppen uiteindelijk toch waren geleverd, bleek dat te kloppen: het probleem ging verder dan die stoppen alleen, en waarschijnlijk was ook die ingewikkelde printplaat doorgebrand. Ai. Dat onderdeel was een paar honderd euro, en dat ging mij te ver.

Onze oven deed het even niet meer...

Onze oven deed het even niet meer…

3. IKEA heeft supergoede service

Achteraf gezien hadden we meteen IKEA moeten bellen, dan was de oven een week eerder gerepareerd. Want nu hebben we een week gewacht op onderdelen vanwege een verkeerde levering… Maandags belde ik IKEA, dinsdags stond er een monteur voor de deur (die het echt een raadsel vond hoe de printplaat was doorgebrand terwijl de stoppen in orde waren…), uiteraard moest de printplaat ook worden besteld, maar die was donderdag al geleverd EN geinstalleerd, en die donderdag deed onze oven het ook weer. Alles op garantie (binnen de 5 jaar), kostenloos en supersnel gerepareerd.

Inmiddels ben ik alweer een brood-uit-de-oven verder, en de oven is niet ontploft of doorgebrand. Wel hoor ik nog steeds die vervelende ‘tik’ bij het opwarmen, maar die neem ik maar voor lief. Inmiddels weet ik dat het de ventilator bovenop de oven is… en dat onderdeel laten we maar even zitten. Als die het de komende 3 jaar begeeft, bel ik gewoon weer met IKEA!

4 gedachtes over “Ovenproblemen

 1. joh, wat een gedoe, maar geweldig van ikea.
  waarom zit er dan een self-clean op?
  de onze, atag, heeft het ook, ik vind het een geweldige uitvinding, het stinkt alleen een beetje, maar ja, de oven wordt ook heeeeel heet.
  maar mooi dat je weer brood kan bakken, want men mag weer volop brood eten, hoorde ik op de radio vandaag,haha. brood is de leverancier van jodium in ons voedsel en dat is een mens nodig voor de schildklier. dus na het geen ei en wel ei, nu ook geen brood en wel brood. volgende……….. haha. veel liefs uit klooster.

  • Geen idee waarom die self-clean erop zit. Onze oven wordt zo heet dat ie doorbrandt… Niet meer doen dus.
   Wat brood betreft – ik las het ook in de Nederlandse media. Jodium zit in brood vanwege het zout waar jodium aan toegevoegd zit (in Nederland). Toevallig gebruik ik een zout bij het brood bakken waar geen jodium bij in zit blijkt (dus geen jozo). Maar er zit in het Amerikaanse dieet genoeg zout en jodium in het dieet hoor… Daarnaast eten wij ook vrij veel vis en ook eieren, en daar zit ook genoeg jodium in. Geen jodiumtekorten aan deze kant!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s