Recept voor kruidnoten

Twee jaar geleden heb ik al eens pepernoten (juist… kruidnoten dus) gebakken. Destijds was dat zonder speculaaskruiden, en heb ik die zelf gemaakt. Dat was toen een succes. Het jaar erop had ik inmiddels speculaaskruiden uit Nederland, en heb ik daarmee pepernoten gemaakt. Lekker, ook wel, maar die van het jaar ervoor waren lekkerder.

Weer pepernoten

Nu heb ik weer zelf pepernoten gemaakt. Dom – ik ben vergeten welke recepten ik die twee jaar heb gebruikt. Dat is jammer, omdat mijn eerste jaar toch wel het meest succes opleverde. Ik heb besloten om dit jaar het recept wat ik gebruik maar gewoon op te schrijven, zodat ik dit zelf volgend jaar kan terugvinden. En misschien is het ook wel handig voor andere Nederlanders die in Amerika (of elders in het buitenland) wonen!

Ingredienten

Eerst de ingredienten voor de pepernotenkruiden:

 • 4 theelepels gemalen kaneel
 • 3 theelepels gemberpoeder
 • 2 theelepels anijszaad
 • 2 theelepels gemalen steranijs
 • 2 theelepels gemalen kardemom
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel
 • 1 theelepel gemalen korianderzaad
 • 1 theelepel gemalen witte peper

Ik had geen anijszaad, en maar 1 steranijs (ongemalen). Ik heb daardoor 2 theelepels venkelzaad toegevoegd, wat een beetje een vergelijkbaar smaakprofiel heeft, maar sohee, wat zijn die dingen moeilijk te malen! Je kunt ook eventueel piment (allspice) en nootmuskaat toevoegen als je dat lekker vindt. De kruidnagels heb ik ook zelf gemalen bij gebrek aan gemalen kruidnagelpoeder, de rest had ik al in gemalen vorm. Opgeteld zijn al deze theelepels precies genoeg kruiden om het hele recept te maken. Enne, je kunt natuurlijk ook speculaaskruiden gebruiken, dat maakt het geheel wel makkelijker.

En dan de ingredienten van de pepernoten zelf:

 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram boekweitmeel
 • 200 gram suiker
 • 80 gram pannenkoekenstroop
 • 200 gram roomboter (in kleine blokjes)
 • 4 grote eetlepels pepernotenkruiden of speculaaskruiden (zie hierboven)
 • een scheutje melk
 • 2 eidooiers
 • een flinke snuf zout

Ik had geen zelfrijzend bakmeel (dat heet hier ‘self-rising flour’) en heb dat dus opgelost door zelf bakpoeder aan bloem toe te voegen. In mijn geval heb ik daar zelfs baking soda voor gebruikt. Dat is niet hetzelfde, en het werkt een stuk krachtiger, en heeft een wat metalige nasmaak maar daar proef je niets van in zo’n kruidig gerecht. Note to self: bakpoeder kopen.

Bereidingswijze

Alles bij elkaar gooien, goed mengen met een mixer met deeghaken. Dan in plastic folie wikkelen en een uurtje in de koelkast zetten. Dan de oven voorverwarmen op 150 graden (celcius – of 300 graden Fahrenheit). Vervolgens het deeg in plakken snijden, daar weer blokjes van maken, en dan van al die blokjes kleine balletjes maken. De bolletjes zetten nog uit (ze worden ongeveer 3 keer zo groot) dus houd wat ruimte op de plaat die je in de oven zet. In zo’n 15 minuten in de oven zijn ze klaar.

Het resultaat is een hele berg vrij brosse kruidnoten, die qua structuur en smaak heel erg lijken op de kruidnoten die je in Nederlandse winkels kunt halen. Misschien zijn ze net wat kruidiger, en dat vind ik zelf helemaal niet erg. Nu moet ik nog eens een recept vinden voor Friese Pepernoten, die ik zelf nog lekkerder vind!

Bronvermelding: dit recept heb ik van deze website gehaald.

4 gedachtes over “Recept voor kruidnoten

 1. O bedankt!! Ha die look wens maken. Kon je geen bakingpowder gebruiken?
  Heb hier een boek met recepten vanuit alle provincies.zal eens even kijken voor die kruidnoten daar.
  Groet, Wilma

  • Ik had helaas geen bakpoeder in huis… vandaar de baking soda. Dat leverde extra knapperige pepernoten op (omdat ik volgens mij iets te veel heb gebruikt), maar nog steeds erg lekker!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s