Brood maken!

Ik hoor het van meer Nederlanders die naar Amerika zijn verhuisd: zij gaan zelf brood bakken. Ik heb mijn eerste stapjes ook gezet op broodbak-gebied.

Amerikaans brood

Het brood in Amerika is niet superlekker, en niet echt vergelijkbaar met Nederlands brood. Amerikaans brood is veel zoeter, veel plakkerig, en gewoon niet lekker. Het is ook Heel Lang houdbaar en wordt maar niet droog – dat geeft wel aan hoeveel rommel er in zit…

Nu eten Amerikanen ook niet perse zoveel brood als Nederlanders doen. Voor Nederlanders is het heel normaal om ‘s ochtends een boterham met hagelslag en ‘s middags boterhammen met kaas te eten. Dat dat heel veel koolhydraten oplevert wist ik. Ik ben al een jaar of vier geleden van dat intensieve brood-eten afgestapt. Ik ontbijt graag met fruit, eet ‘s middags vaak een salade – er komen hele weken voor dat ik geen brood eet.

Michiel eet hier regelmatig bagels, die hebben we eigenlijk altijd wel in huis. Die dingen zijn veel compacter, en – naar mijn smaak – ook zoeter dan gewoon brood. Ik wil nog wel eens een ciabatta in huis halen, of een ‘pane italiane’, maar die krengen zijn (weliswaar heel lekker) heel duur: 4 dollar voor een ciabatta en voor zo’n bol italiaans brood betaal ik 7 dollar. Dat is dus geen gewoonte.

‘Bread in 5 minutes a day’

Ik heb weleens zelf brood gemaakt – ik heb wel eens voor een tailgate en voor de dinner club een gevulde turkse pide gemaakt. Dat deeg moet dan drie keer rijzen, en dat is toch heel veel werk en niet geschikt om regelmatig te doen. Een college van mij maakt zelf brood, en is dan iedere dag bezig met het ‘voeren’ van zijn levende gistcultuur. Dat kost veel te veel tijd vind ik.

Toen ik in Minnesota was, vertelden Chris en Susan dat zij ook zelf brood maakten, en dat zij een manier hadden gevonden om snel vers brood te maken. Het idee was om bovenmatig ‘nat’ deeg te maken, en om dat gewoon ‘s nachts te laten rijzen in de koelkast. Je kunt dan dagelijks een pluk deeg pakken voor een brood, pizza… Dat deeg wordt dan naarmate de dagen voorbijgaan wat zuurder en krijgt wat weg van zuurdesembrood. Dat vond ik interessant. Ik heb het boek en benonodigdheden besteld, en heb me voorgenomen om dat binnenkort te proberen.

Mijn nieuwe broodbak-gereedschap

Mijn nieuwe broodbak-gereedschap

Voorproefje: Brood van IKEA

Toen wij vorig jaar een keer bij IKEA waren, heb ik ook even gekeken naar de etenswaren. Ik heb daar onder andere een meergranen broodmix gekocht. Ik had daar echter een brood-bakblik voor nodig, en dat had ik niet, en dus verdween die broodmix in de kast. Inmiddels heb ik een bakblik, en heb ik eens gekeken wat ik precies moest doen om een IKEA-brood te maken.

Zoals IKEA betaamt, zat alles in het pak. Ja echt… Ik moest alleen 600 mililiter water toevoegen IN het pak (dat de vorm heeft van een melkpak), het pak vervolgens schudden, het spul in het bakblik gieten, 45 minuten laten staan, dan 60 minuten op 200 graden in de oven. That’s it..!

En het resultaat: een compact zuurdesem-achtig brood stampensvol met pitten en zaden… En lekker! Een echt Noord-Europees brood (zoals ik ze uit Duitsland ken). Een brood in 1 minuut!

Brood van IKEA! En lekker!!

Brood van IKEA! En lekker!!

6 gedachtes over “Brood maken!

  1. dat ziet er lekker uit, heerlijk met komijnekaas en een bakkie koffie, mmmmmm.

    maar hoe kom je nu aan het volgende pak meel? groetjes.

  2. Wauw super zeg! Toen ik nog geen baan had bakte ik zo’n 3x pw brood, elke keer 3 uur bezig… dat doe ik dus niet meer. Hier is veel brood ook niet te eten. Goed idee trouwens van het ikea brood. Als er weer iemand over komt uit Nederland weet ik wat ik ze moet vragen 🙂

    • Ja, duurt lang he… Als ik turkse pides maak ben ik ook zo lang bezig. Maar nu met dat nieuwe ‘5-minuten’ recept kost het echt veel minder tijd. En het resultaat is prima. Ik moet nog even experimenteren met verschillende soorten meel, maar tot nu toe is het veelbelovend!

  3. Pingback: Nog een keer: zelf brood bakken! | Johanna goes USA!

  4. Pingback: Broodrecept! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s