Oefenen voor AMA-hotelconferentie

Als je bezig met je promotie, moet je op een gegeven moment de arbeidsmarkt op, om zo een baan als (bijvoorbeeld) assistant professor te krijgen. Iedereen is daar op het zelfde moment mee bezig: de promovendi zijn op het zelfde moment klaar, en ook universiteiten kondigen in dezelfde periode hun vacatures aan. Dat maakt de arbeidsmarkt voor promovendi een georganiseerd geheel.

Marketing

In de marketing is het zo dat studenten in juni-juli hun sollicitatiepakketten opsturen. Dan moeten ze nog een jaar bezig met het afmaken van hun dissertatie, maar het overgrote deel is dan klaar. De volgende stap is wat ik noem de hotelconferentie van de AMA, de American Marketing Association, waar universiteiten en kandidaten elkaar ontmoeten voor sollicitatiegesprekken in een hotel, voorafgaand aan een (wetenschappelijke) conferentie. Die conferentie is altijd in augustus. Dat is efficient voor de universiteiten: in plaats van om twintig or meer studenten allemaal te laten invliegen naar de universiteit, kun je zo binnen drie dagen al een voorselectie maken. Alle kandidaten zijn dan immers op dezelfde plek (nou, niet alle, ik ben bijvoorbeeld niet naar de AMA geweest, maar het grootste deel studenten uit Amerika is daar wel).

Spannend

Voor de kandidaten is het hartstikke spannend: de kandidaten hebben vaak een groot aantal geinteresseerde universiteiten en vaak een stuk of twintig sollicitatiegesprekken van een uur binnen drie dagen. Tussendoor is er weinig tijd voor rust – je moet namelijk van de twintigste verdieping naar de derde en weer naar de veertiende en ondertussen de juiste kamers vinden en water drinken en ergens een energy bar wegwerken en je handouts weer goedleggen en eventuele tips opschrijven en een samenvatting maken van het gesprek zodat je naderhand nog weet wat er gezegd is en ook nog naar de wc en…. Nou ja, je krijgt het idee.

Typisch heb je als kandidaat in zo’n gesprek een minuut of twintig de tijd om je onderzoek te pitchen. Daar waar je bij conferenties nog te maken hebt met bezoekers die een beetje matchen met jouw type onderzoek, hoeft dat in dit geval niet zo te zijn. Zo kun je te maken hebben met interviewers (dat zijn faculty) met verschillende achtergronden: de ene kan expert consumentengedrag zijn, de ander kan zeer kwantitatief Bayesiaans onderzoek doen. Kom je daar met een management/strategie verhaal, kan het lastig zijn om je toehoorders van jouw kwaliteiten te overtuigen. Daarna wil men ook nog graag weten wie je bent en of je zou willen komen, mocht je een uitnodiging krijgen. En jij kan ook nog vragen stellen over de universiteit.

Oefenen

Wij bij Penn State hebben dit jaar vier studenten ‘op de markt’ en die vier zoeken dus allemaal een baan. En die moeten nu worden klaargestoomd voor de AMA hotelconferentie. Maandagmiddag hebben de aanwezige collega’s, waaronder ik, hier een aantal ‘oefenronde’s’ georganiseerd waar onze studenten net moesten doen of ze bij ons kwamen solliciteren. Door iedereen (ook bij mij destijds) worden er fouten gemaakt in zo’n oefensessie, en dat was deze keer niet anders. Toch is het goed om te oefenen, het is beter dat deze fouten bij ons worden gemaakt dan bij iemand anders (en wanneer het voor het echie is!).

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s