Amerika gaat stemmen… twintig vakjes aankruisen aub! (deel 3 van 3)

Gisteren en eergisteren vertelde ik al over de aanstaande Amerikaanse verkiezingen, die heel wat breder zijn dan de presidentsverkiezingen, hoewel je daar het meest over hoort. Binnen het US Congress worden er naast de House of Representatives (zie mijn blogpost van gisteren) worden ook senatoren gekozen.

Senate

Elke staat heeft twee senatoren, Pennsylvania dus ook. Amerikaanse senatoren worden elke zes jaar herkozen. In Pennsylvania wordt dit jaar één van de twee senatoren ofwel weer verkozen danwel vervangen. Nu is Pennsylvania een swing state, dus ook met de senatoren kan het alle kanten op. We hebben nu hier een democratische en een republikeinse senator. De stoel van die republikeinse senator zit nu in de verkiezingen – we zouden dus straks twee democratische senatoren kunnen krijgen. Dat patroon kan in andere staten ook gebeuren. Dat is handig voor een democratische president, want daarmee worden wetten die hij/zij (eh… zij dus!) voorstelt, waarschijnlijk minder snel door de Senate afgeschoten.

Indirect: Supreme Court rechter

Waarom is die senaat belangrijk? Behalve de belangrijke adviesrol van de Senate en de verantwoordelijkheid om wetten te bepalen en voor/tegen te stemmen, stemt de Senate ook voor (of tegen) de benoeming van de nieuwe rechter van de Supreme Court (dat is vergelijkbaar met het Hooggerechtshof in Nederland). Normaal gesproken zijn er tegenwoordig negen rechters – expres een oneven aantal omdat je anders zeker kan zijn dat er ‘gelijk’ wordt gestemd in dit twee-partijenstelsel.

Die Supreme Court komt in actie voor hele belangrijke rechtzaken die de grenzen van de Amerikaanse grondwet (Constitution) opzoeken. Nu heeft Amerika ‘case law’ (dat wil zeggen dat wetten niet in z’n algemeen worden opgesteld, maar aan de hand van uitspraken in voorgaande casussen. Zo is het recht op abortus in Amerika vastgelegd aan de hand van de uitspraak in ‘Roe v. Wade’. Je moet die rechtzaak dus opzoeken om te kijken wat de regels zijn omtrent abortus). De rechters van het Supreme Court kunnen grondrechten zoals wapengebruik, privacy, vrijheid van meningsuiting en andere belangrijke zaken bepalen.

Rechters voor het Supreme Court worden typisch benoemd ‘voor het leven’, maar nu is er een aantal maanden geleden een rechter van het Supreme Court overleden. En daar moet dus een vervanger voor komen. Obama heeft daar wel een nieuwe voor aangewezen, maar die werd door de Senate afgekeurd (correctie naar aanleiding van een reactie van Pascale, zie onder: de rechter werd niet eens door de Senate voorgedragen tot stemming, een nog veel kwalijker zaak, zo hoefden ze niet eens te stemmen). Waarom? De Senate is momenteel nog voornamelijk republikeins, en die hadden liever een wat meer republikeinse kandidaat. Zij wilden graag wachten tot de nieuwe president zou beginnen (want die zou vast republikeins zijn). Als nu straks de Senate voornamelijk democratisch wordt, is de kans groot dat ook de Supreme Court voornamelijk democratisch is.

En we stemmen ook voor…

Daarnaast moet er ook nog gestemd voor een aantal staatsposities in Pennsylvania, zoals die van openbaar aanklager, penningmeester en auditor. En men stemt voor een voorstel om de pensioenleeftijd van rechters te verhogen van 70 naar 75 jaar. In sommige staten (maar niet Pennsylvania) wordt er ook nog gestemd voor de rechters van het Supreme Court van een staat. En daardoor wordt het een lange lijst van aankruisvakjes op 8 november!

Overigens, de ‘down-ballot’ (letterlijk: ‘lager op het stembiljet’) kandidaten worden in de regel geholpen door de presidentskandidaten en door de landelijke democratische/republikeinse partijen, dus ze staan er niet alleen voor. In het geval van Trump lukt dat echter niet zo goed – het lijkt er nu vooral op dat andere republikeinse kandidaten vooral last hebben van ‘m!

Een specimen stembiljet van onze county in Pennsylvania

Een specimen stembiljet van onze county in Pennsylvania

Goed, dat was even drie dagen doorbijten. Morgen weer een ander onderwerp!

Enne… voor diegenen die het zich afvragen: nee, wij mogen niet stemmen. Wij zijn geen citizens. Wij betalen wel belasting, maar mogen niet meestemmen. Ach, dat scheelt weer een paar uur in de rij staan op 8 november!

6 gedachtes over “Amerika gaat stemmen… twintig vakjes aankruisen aub! (deel 3 van 3)

 1. Ik moet even iets corrigeren… die nieuwe rechter voor het hooggerechtshof werd niet (officieel) door de senaat afgekeurd. In tegenstelling tot wat de grondwet voorschrijft, weigerde de senaat om die nieuwe rechter voor te dragen, dus er werd niet eens gestemd. In de praktijk is het resultaat natuurlijk hetzelfde, maar politiek gezien is het een nog sterkere tegenwerking tegen Obama dan als ze hem gewoon officieel afgekeurd hadden.

  Ik ben de huidige politieke stemming zo zat! Normaal zou ik zeggen “ik zal blij zijn als die verkiezingen voorbij zijn,” maar nu ben ik gewoon heel bang voor het resultaat. Afijn, het enige wat ik kan doen is zelf mijn stem uitbrengen – ik heb mijn stembiljet al ingevuld maar moet het nog even op de bus doen (dit jaar kan het voor het eerst per post hier in Utah).

  • Ah dank je Pascale voor de correctie!! Jee, dat gedoe met die rechter was dus nog kwalijker…! Vandaag hoorde ik overigens ook dat Ted Cruz de Senaat opriep om helemaal geen rechter goed te keuren/voor te dragen onder de nieuwe president. Ik hoop niet dat dat idee veel steun krijgt, anders blijft het een ‘deadlock’ voor de komende periode (totdat de volgende rechter overlijdt)!

   Ik snap dat je het zat bent, ik ook. En toch blijf ik het volgen, ik check regelmatig fivethirtyeight.com om te kijken wat de huidige verwachtingen zijn. Ik word de laatste dagen best ongerust… En ik kan er zelf niets aan doen, zelfs niet stemmen!

  • Je hebt met deze 3 blogposts het Amerikaanse systeem trouwens heel goed uitgelegd! Vooral dat systeem van de kiesmannen en hoe je met een meerderheid van stemmen toch kan verliezen .

   • Thanks 🙂 Het hele idee was ook geboren uit vragen van mezelf omdat ik het zelf niet begreep… Electoral college, popular vote, congress, house, senate… poehee. En van een enkele blogpost werden dat er drie… het is een lang verhaal hier in Amerika!

 2. denk dat velen er ongerust over zijn. Al zijn ze niet echt blij van Obama, je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Wij mogen hier ook niet stemmen omdat we nog geen Canadees zijn. Worden jullie Amerikaan?
  Groet, Wilma

 3. Pingback: Verkiezingen. Daar gaan we dan… | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s