Themaweek Koken en Eten: Thanksgiving bij de Straleys!

When in Rome, do as the Romans do… en dus ga je als nieuwbakken bewoner van Amerika Thanksgiving vieren. Net als vorig jaar waren we weer heel hartelijk uitgenodigd bij de familie Straley (familie van Emma in Roaring Spring, op een klein uurtje van State College). En het was weer reuzegezellig!!!

Thanksgiving – wat was dat ook al weer? 

Thanksgiving is het traditioneel delen van de oogst door de vroegste bewoners van Amerika met de plaatselijke Indianen (native Americans). Denk dan aan de Engelse ‘pilgrims’ die dat soort oogstfeesten hielden, maar ook de Nederlandse kolonisten deden aan Thanksgiving waarbij ze de oogsten deelden met de Indianenstammen die rond de vroeg-Nederlandse kolonies woonden.

Menu

Inmiddels is dat uitgegroeid tot een feestdag die in Amerika (en ook in Canada, een paar weken eerder) vooral in het teken staat van dankbaar zijn, familie, gezelligheid, en Heel Veel Eten. Overigens ook gevolgd door Heel Veel Kopen, maar daarover later… Het menu voor Thanksgiving is ook best traditioneel. Het bestaat meestal uit kalkoen, stuffing (een soort broodvulling die eerst IN de kalkoen ging, maar dat doen ze tegenwoordig niet zoveel meer in verband met hygiene-uitdagingen), aardappelpuree, jus (‘gravy’), sperziebonen, zoete aardappelen, en mais.

Even helpen met het maken van de 'gravy'

Even Munroe en Emma helpen met het maken van de ‘gravy

Het leegplukken van de botten van de kalkoen. Net een grote kip!

Het leegplukken van de botten van de kalkoen. Net een grote kip!

Bord vol heerlijk eten!

Bord vol heerlijk eten!

Wij hadden natuurlijk ook wat meegenomen – wij komen niet met lege handen, maar hoewel we met een hele grote groep waren, was er heel veel over, en kregen we uiteindelijk nog zoveel leftovers mee naar huis dat we met meer eten naar huis gingen dan dat we hadden ingebracht… Wat dat betreft lijkt het wel wat op de Kloosterweg – er is altijd te veel 😉

Spelletjes!

De familie Straley bestaat naast Emma en Corey nog uit Kim en Monroe (ouders) en zus Erin met zoontje Isaiah, en zus Amanda met man Andy met dochter Tory (Taylor moest werken vandaag). We zien de familie vaak bij het tailgaten voorafgaande aan de footballwedstrijden. Isaiah en Tory (basisschoolleeftijd) – de jongsten – zijn schatjes: zo hebben we afgelopen Pasen met die twee heel de tuin rondgerend om eieren te zoeken, en zijn we ook vorig jaar Thanksgiving daar geweest. Ze kennen ons dus inmiddels.

Een hele volle tafel!! Gezelligheid!

Een hele volle tafel!! Gezelligheid!

Lief: Michiel en ik moesten aan de kant van de tafel van Tory en Isaiah zitten, ik werd de oren van het hoofd gevraagd over de Nederlandse Kerstman, en uiteraard moest ik ook meedoen met hun Kolonisten van Catan spel (junior versie). Dat is natuurlijk heel toepasselijk gegeven de Thanksgiving traditie die natuurlijk ook van de vroege Amerikaanse kolonisten vandaan komt… Ik heb me uitgebreid laten uitleggen hoe het spel gaat, en uiteraard heb ik meegedaan. Dat was echt supergezellig!

Kolonisten van Catan junior!

Kolonisten van Catan junior!

Nee, het was geen Risk zoals aan de Kloosterweg – hoewel ze dat bij de familie Straley wel spelen, maar dat is niet zo kindvriendelijk… Maar het was wel heel erg gezellig. Wij hadden een hele leuke dag, en een volle buik!

3 gedachtes over “Themaweek Koken en Eten: Thanksgiving bij de Straleys!

  1. Pingback: Consumania op Black Friday! | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Thanksgiving, editie 2016 | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s