Lokale radio

In Nederland hebben we nationale radiozenders: Radio 2, 3FM, 538, SkyRadio – allemaal zenders die het hele land bereiken. Ja, okee – er zijn ook een hoop regionale radiozenders zoals Radio Oost en er zijn ook een hoop piraten (daar is mijn pa gek van), maar de grote meerderheid van de Nederlandse huishoudens luistert naar nationale radiozenders. Dat is hier in Amerika anders.

Ruimte!

In Nederland hebben we nationale radiozenders omdat het kan. Dat klinkt te gemakkelijk, maar het is deels wel zo: je zet een paar grote zendmasten neer (o.a. in Smilde en Lopik) en je hebt zo ongeveer heel Nederland te pakken. Nu is dat hier in Amerika anders. Amerika is een Groot Land. Neem Pennsylvania alleen al: een niet eens zo heel grote staat, maar Nederland past er bijna vier keer in. Centre County, onze ‘gemeente’, is bijna net zo groot als Overijssel en Zuid-Holland in oppervlakte. Maar daar waar er 1,1 miljoen inwoners in Overijssel en 3,6 miljoen inwoners in Zuid-Holland wonen, hebben wij er hier in Centre County maar liefst 155.000 (waarvan 100.000 in State College).

Lokale radiozenders

Wat heeft dat te maken met radiozenders? Simpel: wij hebben hier heel veel ruimte. Alles is zo ver uit elkaar dat je gewoon heel veel zendmasten nodig zou hebben om nationale radio te organiseren. In plaats daarvan zijn er veel meer lokale radiostations die in een county of stad uitzenden. En dat is soms best handig!

In Nederland reed ik regelmatig binnen een dag het hele land door (Tilburg-Leusden, of Leusden-polder, of Maastricht-Overijssel) en weer terug. In die gevallen wilde ik absoluut het weer weten verderop, en het verkeer in het zuiden (terwijl ik in het noorden zat). Ook het nieuws was altijd wel relevant: zelfs als er in Maastricht (burgemeesters…) of in Groningen (aardbevingen) gebeurde, was dat altijd wel relevant.

Dat soort nationale dekking van nieuws, weer en verkeer is in Amerika niet zo nuttig. Je kunt niet van New York naar San Francisco rijden binnen de dag, dus file informatie van andere regio’s dan de onze is hier niet relevant. Het weer is dusdanig lokaal verschillend dat het ook niet zoveel zin heeft om weerberichten te krijgen uit Florida (daar word je toch alleen maar jaloers van). En het nieuws – als je het detailniveau van het Nederlandse nieuws op heel Amerika projecteert, dan heb je aan 24 uur per dag nog niet genoeg om alles te luisteren.

Daarom hebben ze hier veel lokale radiozenders. Geen Giel Beelen en Gerard Ekdom en Gijs Staverman die nationale bekendheden zijn. Nee, hier gaat het om ‘Thomas Frank’ (ochtend), ‘Jerry Valeri’ (middag) en ‘Abby Abracadabra’ (weekend) op Majic 99 – die uitzendt vanuit Centre Hall – tien kilometer verderop. Het nieuws bestaat veelal uit Penn State dingen, interviews met coach James Franklin (van het American Footballteam), er worden meldingen gedaan over de wegwerkzaamheden op North Atherton, en het plaatselijke weer wordt behandeld. Als er een concert of een tentoonstelling is in State College, dan horen we dat via de radio. Als er een restaurant open gaat, wordt de eigenaar geinterviewd op de radio. Lokale festivals zoals het Shaver’s Creek Maple Festival of het Wings Fest worden uitgebreid gepromoot en besproken op de radio.

En gek genoeg wordt daarmee radio een stuk relevanter, hoewel het natuurlijk wel allemaal wat houtje-touwtje klinkt zo nu en dan – het is lang niet zo professioneel als ik in Nederland gewend was. Ik moet wel zeggen dat de tien minuten heen en tien minuten terug in de auto van huis naar school en terug voldoende zijn voor mijn lokale radioconsumptie… De rest van de dag doe ik via Pandora of 3FM streaming :-). Leve het internet!

Uitzondering: NPR

Toch worden er wel programma’s gemaakt voor nationale radio. Bijvoorbeeld ‘NPR’ – National Public Radio. Hun programma’s, vaak documentaires en langere interviews van het niveau ‘Nieuwsuur’, ‘Zembla’ en ‘Reporter’ (maar dan op de radio) worden vaak uitgezonden op lokale radiostations. Ons eigen universiteitsradiostation ‘WPSU’ geeft een aantal ‘nationale’ programma’s door van NPR en ook van de BBC bijvoorbeeld.

Uitzondering: satellietradio

En dan is er nog een markt die ik in Nederland amper kende: satellietradio. Via satellietradio (in je auto) kun je (uiteraard tegen betaling) wel alle (nationale) satellietradiozenders ontvangen, waar je ook bent. Dan verandert je radiostation tenminste niet 4 keer als je van State College naar Pittsburgh rijdt.

Radio werkt hier gewoon heel erg anders.

4 gedachtes over “Lokale radio

 1. hoi, sommige meldingen zou hier ook wel leuk zijn op de radio, het bloemencorso in sint jansklooster bijvoorbeeld. we mochten vorig jaar al blij zijn met tv zender max.

  is je verhalenbundel al uitgeput? klasse, iedere keer weer nieuwe weetjes, diep respect voor jullie. liefs.

  • Haha, “verhalenbundel”… het lijkt er wel op he… Het wordt soms inderdaad lastig om wat nieuws te verzinnen, ik zit hier natuurlijk al ruim een jaar en dan heb je veel nieuwigheden al een keertje voorbij zien komen. Deze blogpost over lokale radio was nummer 335…(!) (Dat wordt nog een dik boek!!! Misschien moet ik dat maar gaan opdelen in verschillende delen…).
   We zullen zien hoe lang ik het vol houd, dat bijna-dagelijks geschrijf 🙂 Het is natuurlijk wel een heel mooi tijdsdocument aan het worden, natuurlijk!

 2. Nog nooit over nagedacht dat dit niet gaat in een groot land. Toch voordelen aan het kleine kikkerlandje.

  Ben toch wel trots op jou dat je 3FM nog steeds luisterd. Er was laatst (2-3 weken geleden) een uitzending van Domien speciaal voor de buitenlandse radio luisteraars en dat waren er verbazingswekkend veel. Word je nu nog wakker met Coen en Sander?

  • Ik wist het ook niet – ik was ook eerst druk met het zoeken naar het landelijke 3FM-achtige station hier, maar dat bestond niet…
   Heel toevallig luisterde ik op dat moment ook naar 3FM. Heb ook een berichtje willen sturen, maar het 3FM reactieformulier accepteerde mijn buitenlandse telefoonnummer niet…
   Ik word wakker met Paul (eventjes), dan Coen en Sander, dan Domien, en mijn werkdag sluit ik af met Roosmarijn Reijmer. Ik mis Giel, behalve als ik tot laat door werk. Dan zegt hij ‘goeiemorgen’ en moet ik nog gaan slapen…!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s