Themaweek Koken en Eten: Nederlandse boodschappen

Dit gaat eigenlijk niet over ‘koken’ en ‘eten’, maar over boodschappen doen. Nederlandse boodschappen doen, bedoel ik daarmee. Want als je heel goed zoekt, kom je soms Nederlandse producten tegen, zelfs bij ons in de Wegmans!

Je hebt Dutch en Pennsylvania Dutch

Met Nederlandse producten bedoel ik niet de Pennsylvania Dutch producten (zoals scrapple), maar echte Nederlandse producten.  Er zijn hier een paar producten die wat verwarrend zijn, zoals de ‘Dutch Peewee Potatoes’ (krieltjes, geen idee waarom die ‘Dutch’ zijn) en de uien van het merk ‘Dutch Boys’ (die familie is ooit uit Zeeland geemigreerd naar Amerika).

Nederlandse producten uit Holland: Kaas!

Hoewel ik zelf en ook onze bezoekers graag verzoek om Nederlandse kaas uit Nederland mee te nemen kun je hier wel Nederlandse kaas uit Nederland kopen… Van Beemster. Dat is echt wel uit Nederland afkomstig. Er zit ook oude kaas, komijnekaas en geitenkaas in het assortiment. Probleempje is alleen dat die kaas echt Verschrikkelijk Duur is… een klein blokje van twee ons is makkelijk 10-15 dollar! Nog een probleempje: mijn favoriete fenegriek-geitenkaas zit er niet bij, en ook niet de italiaanse geitenkaas, of de pestokaas… Ik blijf voorlopig nog wel ‘zelf’ importeren!

 

Echte Beemster kaas in de Wegmans

Echte Beemster kaas in de Wegmans

Kleine aantekening: heel veel mensen denken hier dat ‘Gouda’ kaas altijd uit Nederland komt. Dat is niet zo… Goudse kaas is schijnbaar niet beschermd en wordt hier gewoon ook in Amerika gemaakt. Dat smaakt niet altijd hetzelfde, je proeft (als Nederlander) het verschil. En nog erger, er is hier ook iets als ‘Smoked Gouda’. Heiligschennis, als je het mij vraagt. Een soort rookkaas, smerig – en in Amerika zijn er heel veel mensen die denken dat die kaas Nederlands is!

Jam, haring en stroopwafels

Afgelopen weekend zag ik ook opeens echte Hero jam in de schappen staan. Nu at ik in Nederland graag Bonne Maman (uit Belgie geloof ik, en ja, die is hier ook) en inmiddels heb ik de zelfgemaakte jam van Albertine, dus ik heb geen jam nodig, maar toch… Leuk om te zien dat Hero hier aan de weg timmert!

Hero jam!!

Hero jam!!

Vlak bij de Hero jam – in het ‘internationale schap’, waar ze overigens allerlei Europese landen door elkaar gooien – stond ook een blikje haring in mosterdsaus. Nu ben ik echt gek op zoute haring (die met uitjes) maar dit lijkt me toch echt niets. Dit heb ik ook in Nederland nooit gegeten… Ze hebben hier ook wel zure haring in een pot, maar ook dat trekt me niet.

Haring in mosterdsaus. Dus...

Haring in mosterdsaus. Dus…

En ik zag in datzelfde schap ook stroopwafeltjes staan, van die kleine dingen die net wat groter zijn dan een rijksdaalder. Schattig, ultra-Hollandse verpakking. Mooi om te weten. Gelukkig heb ik nog wat stroopwafels liggen (zelf meegenomen!) en die van ons zijn wel een stukje groter!

Mini stroopwafels

Mini stroopwafels

Een Nederlandse stroopwafel, vers op de markt (afgelopen zomer in Emmeloord)

Een extra grote Nederlandse stroopwafel, vers op de markt (afgelopen zomer in Emmeloord). Lekker!

Toen Afra en Karina bij ons op bezoek waren en we met z’n allen naar de Amish zijn geweest, zag ik ook stroopwafels op een farmer’s market staan. Handgemaakt, door iemand die een ‘knieperties-ijzer’ hier naartoe heeft gehaald, en op zaterdagmiddag aan de lopende band stroopwafels maakte. Het is een succesvolle business geworden. Inmiddels hebben ze heel wat medewerkers in dienst. Waar ik heel blij van word: daar zitten ruim 10 vluchtelingen uit Irak en Centraal Afrika tussen – en zo spelen de stroopwafels een rol in de integratie en het nieuwe leven van deze nieuwe Amerikanen in de regio Lancaster. Deze stroopwafels heten ‘Stroopies’ (spreek uit ‘Stroepies’) – en kosten $2.50 per twee stuks.

Stroopwafels gevonden bij de Amish in Bird in Hand

Stroopwafels gevonden bij de Amish in Bird in Hand. Met de juiste instructies!

Er is echt markt voor dit soort Nederlandse dingen. Nu nog drop!

9 gedachtes over “Themaweek Koken en Eten: Nederlandse boodschappen

 1. Rookkaas is in Nederland ook te koop. Ik ben er ook niet kapot van, fenegriekkaas is inderdaad veel lekkerder. En die haring in mosterdsaus kun je in Duitsland kopen, daar hebben ze meer soorten ingeblikte haring met saus. In Nederland is het vooral tomatensaus.

  • Ja, ik wist dat rookkaas ook in Nederland te koop is, maar ik heb het idee dat dat wat anders is. Hier is de ‘Smoked Gouda’ haast populairder dan de gewone ‘Gouda’ waardoor veel mensen denken dat die rookkaas de standaard Nederlandse kaas is… brr…
   Die haring in mosterd/tomatensaus ken ik echt niet… Ik heb ook niet zo’n zin om het te proberen eerlijk gezegd… Ik wacht wel op mijn haring met uitjes wanneer ik weer in Nederland ben! 🙂

 2. wat fijn stroopwafels, en wat dure kaas zeg, nu is kaas nergens goedkoop maar bij jullie is het echt wel aan de prijs, nu nog frikandellen en kroketten vinden, hahaha. liefs.

  • Nou, frikandellen en kroketten kan ik prima missen hoor (hoewel, laatst had ik toch zin in een nasischijf…!). Maar voor zo’n frikandel ga ik geen moeite doen, die eet ik wel weer als ik in Nederland ben!

 3. Hahaha drop! Dat lusten naar weinig niet-Nederlanders :p Die kaas is heel herkenbaar. Ook hier schijnt er een winkel te zijn met echte Hollandse kaas, maar heel duur. Ik koop zelf altijd Hollandse Gouda kaas maar ook hier is dat gewoon in Colombia gemaakt. Wel lekker trouwens, maar echt geen Hollandse kaas. Ook is hier als je goed zoekt goudkuipje te koop en Nederlandse kaaskoekjes ofzo. Nu koop ik al die dingen nooit hoor. Stroopwafels kennen ze hier echt niet. Maar zijn een grote hit als iemand ze meeneemt uit Nederland. Zou echt een gat in de markt zijn om giet stroopwafels te maken en te verkopen. Echt iedereen vind ze super lekker!

  • Joh, jij hebt daar smeerkaas? Mazzelaar! Ze hebben hier wel brie – is ook haast smeerbaar. Kaaskoekjes hebben ze hier wel – niet Nederlands uiteraard, maar met cheddar kun je een hoop…
   Die stroopwafels – ik weet niet hoe jouw elektriciteitssysteem daar is, maar jij zou natuurlijk ook een ‘knieperties-ijzer’ kunnen meenemen met stroop en ze daar vers maken voor bijvoorbeeld Oud en Nieuw! Maar goed, voorlopig zijn jij en ik allebei veel te druk met onderzoek voor dat soort uitspattingen 😉

 4. Die “Smoked Gouda” vind ik ook helemaal niet lekker. Soms hebben zie bij Costco lekkere Nederlandse kaas die nog enigszins betaalbaar is vergeleken bij de gewone supermarkt, maar dan moet je ook gelijk weer zo’n enorme homp kopen! Wij hebben hier ook een Hollandse winkel waar ze zelf stroopwafels maken, maar die halen het toch niet bij die verse van de Goudse markt.

  • Moet ik toch eens naar binnen bij de Costco – hoewel die op 2 uur rijden is..! Zo’n enorme homp is inderdaad wel lastig. Ik laat mijn stukken kaas altijd in kleinere porties vacuum trekken bij vrienden van ons in Nederland die een boerderijwinkel hebben – die hebben zowel kaas als vacuummachine!
   Oh die verse stroopwafels… het water loopt me alweer in de mond (hoewel ik net een mega Thanksgiving diner op heb)!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s