Trumped

Gisteravond keken wij de verkiezingsuitslag bij Paul thuis. Het werd geen feestje.

Tot onze grote schrik waren er al vroeg op de avond een aantal staten bij die normaal gesproken ‘makkelijk’ naar Hillary Clinton zouden gaan, maar in dit geval boven verwachting meer dan normaal republikeins gestemd hadden. Virginia is zo’n voorbeeld, en New Hampshire ook, en het was ‘writing on the wall’ wat er voor de rest van de avond en nacht zou gebeuren. Vervolgens bleken North Carolina en Florida ook naar Trump te gaan. En bleek Pennsylvania niet meteen blauw te worden… (werd uiteindelijk rood) en Wisconsin werd ook maar niet blauw… (werd ook uiteindelijk rood).

Wij zijn naar bed gegaan met het idee van “er moet een wonder gebeuren om dit nog goed te krijgen, want het wordt nu wel heel erg krap”.

En dat wonder kwam niet.

In plaats daarvan werd het een nachtmerrie. 

Afgelopen nacht werd bekend dat Trump de nieuwe president van Amerika wordt. Nu slaap ik nooit een hele nacht door, en nu ook niet.

Ik werd midden in de nacht wakker en ik zag het nieuws. Ik zag ook een hele hoop berichten van vrienden en familie, uit Amerika en uit Nederland. Er is een hoop angst, onrust, verslagenheid, en er zijn er hoop die er gewoon fysiek niet goed van worden. En ja, ik werd ook bang, ongerust, ook ik voelde me verslagen, en ook ik werd er misselijk van.

Iemand die bestaat uit zoveel haat, zoveel discriminatie, zoveel racisme, en zoveel seksisme is nu gekozen als de volgende president ‘of the home of the brave and the land of the free’.

Iemand die veel geld heeft verdiend over de ruggen van zijn (illegale) werknemers, zijn (onbetaalde) leveranciers, en zijn (misleide) klanten wordt nu de ‘baas’ van een groot deel van de vrije wereld.

Iedereen heeft recht op z’n eigen mening en ik begrijp echt wel dat niet iedereen democratisch stemt hoor… maar Donald Trump is toch echt heel veel stappen te ver. Hoe kun je – ook als republikein – nu voor zo’n figuur stemmen? Ik kan er werkelijk niet bij dat er zoveel, zo ontzettend veel mensen zo’n figuur steunen. Denken ze nu echt dat zo’n type ze kan helpen?

"Good morning America" door David Rowe

“Good morning America” door David Rowe

Schijnbaar hebben heel veel mensen heel veel onvrede met hun situatie.

Schijnbaar hebben heel veel mensen wantrouwen jegens de politiek.

Schijnbaar hebben heel veel mensen echt een hekel aan Hillary Clinton. (Omdat ze het establishment vertegenwoordigt? Omdat ze een vrouw is?)

Schijnbaar hebben ze meer vertrouwen in een racistische malloot zonder realistische plannen en inzicht dan een zeer ervaren politica.

De verschillen en de ongelijkheid in dit land zijn groot, en die zijn mij in de afgelopen weken – en vooral in de afgelopen 24 uur – duidelijker geworden. Ja, er moet een hoop veranderen. Maar straks hebben we een grote oranje haatzaaiende seksist aan het roer staan. Er hoeft maar een vonkje te komen en de boel vliegt in de fik.

Ik houd mijn hart vast.

Voor Amerika, en voor de wereld.

(En ondertussen hoop ik ergens dat ik binnenkort wakker word en dat dit allemaal een zeer wrede grap blijkt te zijn.)

15 gedachtes over “Trumped

 1. Je zegt precies wat ik ook denk. Echt een schok: ik bleef wakker tot 11.30. Trump stond voor, maar ik dacht: Hillary haalt m nog wel in. Toen ik wakker werd schrok ik me rot: dit kan niet waar zijn… In mijn hoofd kan ik er maar niet bij waarom er zoveel Amerikanen op zo een persoon stemmen. Ik snap het gewoon écht niet. Ik houd ook mijn hart vast, en ik hoop dat blijkt dat hij toch goede dingen gaat doen. Dat deze campagne ook was om juist stemmen te winnen. Hoop het echt.

  • Nou ik hoop het van harte, maar helaas is Trump nog nooit betrapt op iets ‘goed doen’. Zijn liefdadidgheidsorganisatie gebruikt hij om er zelf beter van te worden. Hij betaalt nauwelijk inkomstenbelasting (gebruikmakend van de regels die er zijn). Hij betaalt rekeningen van zijn leveranciers niet (omdat voor die leveranciers het aanspannen van een rechtszaak duurder zou zijn dan het nemen van zijn verlies). Ik zou graag mee willen gaan in die hoop, maar ik geloof er helemaal niets van… Dat er zo’n type as Trump bestaat vind ik al ongelooflijk, maar dat er zoveel mensen zijn die hem steunen, daar kan ik echt niet bij…

   • Ohjee dat stemt niet positief inderdaad… hij is nog slechter dan ik dacht. Ik kan er ook niet bij dat er mensen op hem stemmen… Succes daar!

   • Ik kan er heel goed bij. Ik ben bij meerdere sollicaties buiten de boot gevallen. Informeel koppelde men terug dat blanke mannen niet mogen worden aangenomen vanwege het diversiteitsbeleid. Er is dus heel veel frustratie bij Europese Amerikanen.

 2. Een van de redenen dat veel democraten zich tegen Hillary af hebben gezet is omdat ze geloven dat Hillary het kandidaatschap voor de Democraten niet (eerlijk) heeft gewonnen. Daarnaast is er het grote gebrek aan vertrouwen etc etc.

  Maar ik ben het helemaal compleet volledig met je eens: ik kan NIET geloven dat mensen hun stem geven aan een racistische vrouwonvriendelijke homofoob. En dan heb ik het nog niet eens over zijn (in)competentie voor het presidentschap. Het totale gebrek aan waarden en disrespect voor de medemens moet voldoende reden zijn om iemand niet tot president te verkiezen. Ik vind het vreselijk. En ook ik houd mijn hart vast. Dag Obama-care, dag homo-huwelijk, dag baas in eigen buik.

   • Ik denk dat er nog meer redenen zijn dat men zich tegen Hillary heeft afgezet. Ik had dat eigenlijk helemaal niet zo door voordat ik hier woonde, maar er zijn hier echt grote verschillen tussen de mensen in de stad en de mensen op het platteland (wij wonen in zo’n gebied met een beetje van beide). De mensen op het platteland voelen zich compleet vergeten door de ‘elite’ aan de kust. Zij zien geen verbetering, en hebben dat onder geen enkele politicus (of het nu een democraat of een republikein is) ervaren.

    Verder zijn er nog de invloed van de peilingen (die gewoonweg veel hebben gemist deze keer), waardoor de strategie van Hillary Clinton suboptimaal werd. En de invloed van de sociale media. En de acceptatie van zeer onfatsoenlijke uitspraken (“Trump that b*tch”, enz.). Ik denk dat zelfs de financiele crisis en de angst voor het onbekende en de angst voor het verlies van je ‘oude’ leven er ook nog wel bijhoort. Daar waar Hillary het voortzetten van Obama’s beleid betekende, was dat toch niet aantrekkelijk voor een hoop mensen.

    Ik ben bang voor de toekomst, inderdaad ook voor de planeet. De eerste geruchten dat Trump een climate-change denier en overigens ook een anti-vaxxer wil aanstellen zijn er al. Zucht. Geen goeie dag voor de wetenschap.

 3. De beste kandidaat heeft gewonnen. Veel progressieve mensen die utopisch denken (bijzonder aanbevelingswaardig uiteraard) begrijpen niet dat er ook mensen zijn die geen zin hebben in a) hele hoge ziektekosten om anderen ook van een zorgverzekering te voorzien, b) een zeer negatieve ontwikkeling ten aanzien van de Europese Amerikaanse bevolking, c) belonen van illegaal verblijf, d) onderdrukken van de joods-christelijke traditie, e) uitbesteding van banen aan het buitenland en invoer van werknemers uit het buitenland en f) actieve bevordering van de islamisering van de maatschappij.

   • Dat is onaanvaardbaar gedrag. Hopelijk worden deze mensen vervolgd. Dat staat echter los van het feit dat de linkse agenda sterke reactionaire krachten heeft losgemaakt. De agressieve linkse agenda van het vervangen van de oorspronkelijke bevolking en cultuur / religie door immigranten en een andere cultuur / religie heeft als gevolg dat er spanningen ontstaan. In combinatie met structurele economische veranderingen kan daardoor een hele explosieve situatie ontstaan. Door deze verkiezing komt de VS (en met EU verkiezingen) hopelijk weer in rustig vaarwater.

 4. Pingback: Nieuwe spullen voor Michiel’s business! | Johanna goes USA!

 5. Pingback: ‘Heart and Brain’: Supermoon | Johanna goes USA!

 6. Pingback: De ontkenningsfase is voorbij | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s