De ontkenningsfase is voorbij

Vrij lang ben ik in een ontkenningfase geweest: zo’n beetje vanaf 9 november tot een paar dagen geleden. Na de verkiezingen had ik heel lang iets van ‘Neeeeeee…. dit is niet echt gebeurd’, en tot de inauguratie van de oranje schreeuwerd heb ik gehoopt dat er iets zou gebeuren waardoor de hele verkiezingsuitslag ongeldig zou raken.  Helaas gebeurde dat allemaal niet, en kwam de Trump-nachtmerrie elke dag met rasse schreden dichterbij. Een deel van de mensen hier hadden zoiets van ‘het kan meevallen’, want ‘zoveel macht heeft een president niet’, en ‘hij kan echt niet zomaar de Obamacare zorgverzekering terugdraaien zonder er wat voor in de plek te doen, hoor’ en ‘hij kan echt geen moslims buitensluiten!’. Ik hield mijn hart vast.

En nu? 

Twee hele foute ontwikkelingen hebben nu gehad:

Ten eerste, de benoemingen van de ministersposten en andere belangrijke functionarissen.

Trump zei van tevoren dat hij geen corruptie wilde (‘drain the swamp’) maar hij heeft allesbehalve dat laten zien in z’n benoemingen. Verschrikkelijk. Neem bijvoorbeeld de benoeming van Rex Tillerson, ex CEO van Exxon Mobile (koning olie), dikke vriendjes met Poetin en heeft nog belangen daar waar er olie is. Alsof je daarmee een ethische Secretary of State krijgt! En dan de incompetentie van vrij veel functionarissen is verschrikkelijk: bijvoorbeeld hersenchirurg Ben Carson is nu verantwoordelijk voor huisvesting en stedelijke ontwikkeling maar heeft daar nog nooit wat mee gedaan. En de biljonaire Betsy de Vos gaat waarschijnlijk de minister van Onderwijs worden, terwijl ze zelf nooit een functie in het onderwijs of zelfs ook zelf maar openbaar onderwijs gehad heeft (ze heeft wel miljoenen dollars aan bepaalde onderwijsdoelen geschonken – en daarmee lijkt het er heel erg op dat ze haar post heeft ‘gekocht’). In de onderwijswereld hebben ze geen goed woord over voor deze minister.

Ten tweede, de executive orders. Hoe het wettelijk precies mag is mij een raadsel, maar Trump heeft al een hoop ‘wetten’ doorgeduwd middels een executve order. Het lijkt wel dat elke executive order nog erger is dan de vorige… De maatregelen die mij het meest aan mijn hart gaan zijn de volgende:

 • Het verbieden van het geven van geld door Amerikaanse federale organisaties aan buitenlandse doelen die te maken hebben met abortus. WTF. Ben je nu helemaal gek geworden? Dit werkt juist ongewenste zwangerschappen in de hand, met de problemen die daarop volgen. Dit gaat voor veel problemen zorgen in ontwikkelingslanden. Nu is de Republikeinse partij helemaal tegen abortus – en dat vind ik zwaar ouderwets. Een vrouw is baas in eigen buik, punt. Dit type maatregelen leidt de Verenigde Staten terug tot in de jaren 70.
 • De censuur van klimaatwetenschappers. Klimaatwetenschappers mogen niet meer zomaar hun bevindingen publiceren, maar dit moet nu eerst langs het Witte Huis. WTF!! Censuur! We zijn hier verdorie niet in Noord-Korea! Nu heeft deze regering er toch al een handje van om losjes om te gaan met de waarheid, gegeven het concept ‘alternative facts’. Sidenote: ik mag hopen dat mijn studenten dit concept collectief niet hebben opgepikt, anders komen ze straks allemaal met hun ‘alternative facts’ aan en verwachten ze allemaal hoge cijfers!
 • Vergelijkbaar: nota bene de rangers van de nationale parken zijn de mond gesnoerd – zij mogen niet meer gebruik maken van sociale media om over klimaatverandering te spreken. Alsof zo’n regel standhoudt!
 • Het niet meer toestaan van immigranten, asielzoekers, en toeristen uit 7 voornamelijke moslim-landen. ARE YOU SERIOUS? Dit is niet te geloven… Zelfs mensen die al jaren in Amerika wonen en een greencard hebben, staan nu aan de grens en mogen niet meer naar binnen. En waarom? Vanwege de dreiging van terrorisme… nou, de landen die zijn geselecteerd hebben geen terroristen voortgebracht! De landen waar WEL terroristen vandaan komen mogen nog gewoon naar binnen (heel toevallig ook precies de landen waar Trump business doet). Hier is zo ontzettend veel mis mee!! Illegaal, inhumaan… noem maar op!

Er is wel een hele hoop weerstand tegen de maatregelen van Trump vanuit de bevolking. Er zijn veel Amerikaanse goede doelen die het gat willen gaan opvangen van het wegvallen van de Amerikaanse subsidies aan vrouwenorganisaties (en dan hebben we ook nog minister Ploumen!! Geweldig!!). De Women’s Marches de dag na de inauguratie waren de grootste protestmarsen ooit in Amerika. Binnen de klimaatwetenschap en de nationale parken zijn er inmiddels heel veel ‘rogue’ organisaties die (anoniem) lak hebben aan de regels van Trump. En veel universiteiten, werkgevers, steden, en soms staten hebben lak aan Trumps nieuwe immigratieregels en staan pal voor hun buitenlandse medewerkers. Gelukkig maar.

Tijd voor satire!

Ik kijk sinds vorige week een stuk minder CNN, omdat ik het beeld van die oranje schreeuwerd als president gewoon nog niet trek (it’s all a sick joke… just a sick nightmare…). In plaats daarvan is er satire. Vanuit Amerika zijn er de late night shows (bijvoorbeeld Stephen Colbert, Trevor Noah, Samantha Bee) en Saturday Night Live (sketches). En vanuit Nederland is er Zondag met Lubach. Ja, het is laat nieuws, maar hier is de ‘introductie van Nederland’ voor Trump ook viraal gegaan. Meerdere Amerikaanse collega’s kwamen me melden ‘hee, heb je dat filmpje gezien? Ik heb me een ongeluk gelachen!!’ Hier snappen ze de humor ook – en misschien onverwacht, zowel Democraten als Republikeinen schijnen het filmpje van Lubach en consorten grappig te vinden hier in Amerika.

Da’s mooi – want de politieke werkelijkheid is minder grappig.

6 gedachtes over “De ontkenningsfase is voorbij

 1. we kunnen alleen maar afwachten hoe de wereld op al deze dingen zal reageren, best zorgelijk.
  de soep is in ieder geval nog niet afgekoeld.
  dikke kussen uit het weer vorstvrije klooster.

 2. Mooi werk van DJT. De linkse kerk heeft haar eigen glazen ingegooid. Door hun te snelle veranderingen en afkeuring van het blanke Amerika hebben ze de tegenkrachten opgeroepen.

  • Kan zijn dat dit een reactie is op het gebrek aan actie van de democraten in de voorgaande jaren (en dan zwijg ik even over de oorzaak daarvan), maar wat Trump nu doet is tegen de Amerikaanse grondwet en inhumaan, en strategisch gezien buitengewoon onverstandig.

   • Inderdaad. Maar je kunt niet eindeloos uitbesteden aan de derde wereld en miljoenen mensen invoeren en doen alsof je neus bloedt. Het zal alleen maar van kwaad tot erger gaan. Zowel in de VS alsook in de EU.

 3. Ook hier in het noorden is ht onderwerp D.onald . Altijd een grote mond. Veel geschreeuw en weinig wol. Gisteren hoorde ik iemand zeggen dat het nog verbaasd dat ie rondloopt.
  Geen winst voor het land.
  Groet, Wilma

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s