Naar Jeff Dunham!

Vorige week zijn wij bij een optreden van Jeff Dunham geweest. Voor diegene die hem niet kent: hij is een buikspreker (‘ventriloquist’ in het Engels) en is daarmee heel erg bekend geworden in en buiten Amerika. We hebben een paar dvd’s van ‘m en een jaar of vijf geleden hebben wij hem ook als eens live gezien (in Hasselt, Belgie – samen met zo’n 15000 anderen…). Toen ik een half jaar geleden hoorde dat hij in het Bryce Jordan Center zou komen, heb ik meteen kaartjes gehaald.

Karakters

Jeff Dunham heeft een paar karakters waar hij al jaaaaren mee speelt. Zo is er Walter (type grumpy old man), Bubba J (een southern white trash type), Peanut (een paars beest/ding (?) dat alles zegt wat puriteins Amerika niet mag zeggen), en Achmed the Dead Terrorist (beroemdste uitspraak: ‘Silence! I keel you!’). Dit keer had Jeff-fa-fa ook een schotse baby mee als nieuw karakter om uit te testen.

Walter - in het filmpje vooraf

Walter – in het filmpje vooraf

Walter als Donald Trump

Walter als Donald Trump

Jeff ging dit keer eerst een half uur stand-up doen zonder z’n handpoppen. Dat ging vrij lang over z’n eigen ervaringen met z’n nieuwe tweeling (net een jaar geleden geboren), uit de tweede leg met z’n tweede vrouw. Dat was echt wel leuk hoor, maar dat duurde ons eigenlijk wat te lang, was best wel plat (ja ja, luiers verschonen…), en ging ook best lang door op onze eigen Penn State schandalen (hij had z’n grappen dus wel aangepast aan z’n publiek).

Schrikken

De grootste ‘grap’ kwam in het begin van de avond. Ik had bij binnenkomst al om me heen gekeken en had al gezien dat dit niet het typische State College publiek was. Er zaten bovengemiddeld veel hilbilly’s in het publiek. Hoe zie je dat…? Eh… kleding (te veel pyjamabroeken, joggingbroeken en sweatpants in het publiek, en dat lieg ik niet). Gewicht. Haarstijl. Kauwgom. Heel Erg Grote bekers frisdrank. Jeff Dunham kent schijnbaar z’n pappenheimers, want hij peilde z’n publiek even aan het begin van de avond. Zo wist ie wat voor politieke vlees ie in de kuip had, en welke grappen hij beter kon thuislaten.

En zo kwam de vraag: wie gaat hier op Hillary Clinton stemmen? (Enigszins geluid, ik schat zo’n vijfde van de zaal…)
En wie gaat er op Donald Trump stemmen? (Overweldigende brul, angstaanjagend voor ondergetekende… links en rechts van ons en voor en achter ons…)
Juist… er wonen meer Trump stemmers om ons heen dan ik me zo dagelijks bewust van ben!

We kwamen er achter dat Jeff Dunham in Europa een stuk liberaler is in z’n grappen dan in Central Pennsylvania. Snap ik dan ook wel weer. Kritische Trump-grappen waren deze keer niet op z’n plek… jammer. Z’n show heette ‘Don’t vote for the dummy’ – er had zoveel in gezeten!

Dit is Peanut, met Jeff Dunham

Dit is Peanut, met Jeff Dunham

En Achmed the Dead Terrorist

En Achmed the Dead Terrorist

Gelachen

En toch, ondanks sommige platte grappen heb ik me wel buikpijn gelachen. Jeff Dunham is erg grappig – vooral het deel met de buikspreekpoppen was hilarisch. Leuk dat hij ook in het Bryce Jordan Center langskwam, het was het absoluut waard!

2 gedachtes over “Naar Jeff Dunham!

  1. Pingback: Trumped | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s