Op doorreis: Indianapolis

Afgelopen kerstdagen hebben wij doorgebracht in Minnetonka, bij Peter en z’n familie. Dat was supergezellig, en heel erg mooi – het meer deed me zelfs wat aan de Beulakerwijde denken. Maar het was wel koud… Ons werd verteld dat het er in de zomer nog veel mooier zou zijn, en een stuk warmer. Nou goed, dat gaan we dan bekijken. We zijn uitgenodigd om Amerika’s Independence Day op de 4th of July in Minnetonka (bij Minneapolis in Minnesota) te gaan vieren. Emma komt ook – gezellig!

Een andere route

Vorig jaar december hebben we ook een road trip gedaan – toen zijn we gestopt in Cleveland (Ohio), in Chicago (Illinois), en in Northfield (in Wisconsin). Op de terugweg zijn we toen (noodgedwongen, vanwege een sneeuwstorm) gestopt Iowa City (in Iowa… duh). Dit keer gingen we het anders doen. Dit keer namen we de route via Indianapolis – een eenstopsstrategie dus. De terugweg hebben we vooralsnog gepland met een wat langere stop in Detroit. Zo zie je toch wat van het land. En het is, zeker rond de feestdag, ook een stuk goedkoper dan vliegen.

Mystery Hotel

Ik had een hotel geboekt via het Expedia ‘Mystery’ hotelprogramma. Dat heeft twee voordelen. 1) Je boekt hotels met een dike korting, vaak ruim 40% (altijd welkom, we blijven Hollanders). 2) Je weet niet waar je van tevoren terecht komt. De naam van het hotel wordt pas na boeking bekend gemaakt. Zo kom je nog eens ergens terecht waar je anders wellicht niet voor gekozen had. Ik hou wel van dat sort verrassingen. In december kwamen we zo in Cleveland ook in een mooi hotel terecht (je weet het aantal sterren en de faciliteiten wel van tevoren, overigens). Dit keer was het het Omni Severin Hotel, in het Wholesale District. Leuk!

Indianapolis: Almere, maar dan anders

Het viel ons meteen op: we waren downtown, maar de straten waren overal breed, en eigenlijk ook overal even breed. En toch zagen we wel oude gebouwen (ahum… ‘Amerika-oud’… dus 100 jaar of ouder, bedoel ik daarmee). Hoe zat dat? Hebben ze het eerste centrum weer afgebroken of zo?

Nee, het blijkt dat Indianapolis een zogeheten ‘planned’ city is. De stad is in 1821 gesticht, en wel omdat de staat Indiana (net een paar jaar oud) vond dat ze een stad nodig hadden om daar de lokale regering te vestigen. Een van de stadsplanners die meegewerkt had aan het stadsplan van Washington DC werd gevraagd om een ontwerp te maken. Nu had ie het niet heel moeilijk: de regio is vrij plat daar. Zijn suggestie: een vierkant van een kilometer breed en een kilometer hoog, met daarin een ‘grid’ (dus allemaal straten die noord-zuid en oost-west lopen, een groot kruis over de midden vanuit de hoeken, en een rotonde in het midden. Huppa, klaar. Ik kan me niet voorstellen dat ie er langer dan een middag mee bezig is geweest (okee… hij moest wel wat met de rivier die ook in die vierkante kilometer ligt). Het is wel makkelijk navigeren daar, met al die blokken…

Meridian Avenue in Indianapolis

Meridian Avenue in Indianapolis

Indiana werd al vrij snel aangesloten op het spoor, en ook op een aantal van de eerste snelwegen van Amerika. En zo groeide Indianapolis al snel buiten die vierkante kilometer (en werd het daarmee een stuk interessanter).

In Indianapolis heb je uiteraard de Indianapolis Speedway waar ze de Indy 500 rijden (maar daar zijn we niet geweest). Ze hebben er ook het stadion van de Indiana Colts – daar waar Peyton Manning (volgens vele de beste, en aardigste football spelers) begonnen is. En het basketball team de Pacers huist ook in Indiana (daar speelde Rik Smits – een Nederlander). Enne, belangrijk voor Nederlanders, er waren daar een hoop fietsers, huurfietsen, fietspaden en zelfs speciale voorsorteerstroken voor fietsers. Goh.

Weten we dat ook weer.

4 gedachtes over “Op doorreis: Indianapolis

  1. doet me aan texas denken, dat vierkante werk, zeker down town.
    en fietsen daar? zeker omdat het vrij plat is. liefs van deze kant.

    • Dat vierkante werk hebben veel Amerikaanse steden. Hier in State College hebben we dat ook downtown (eerlijk is eerlijk – State College is ook aangelegd ten behoeve van de universiteit). En ja, als het plat is, is dat wel makkelijker te regelen.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s