Christmas Day bij de Newberry’s!

Na de zeer enerverende dag voor kerst, waarbij we de Mall of America hebben bezocht, pannenkoeken hebben gebakken, en daarna nog een superlekker en superleuk kerstdiner hebben beleefd, was het Chrismas Day (eerste kerstdag – maar bij gebrek aan een tweede kerstdag, heet het hier dus ‘kerstdag’). Ook die dag zat weer vol met gebeurtenissen.

Brunch, en wat frisse lucht

We begonnen de dag laat met een brunch. Dit is toch wel even noemenswaardig: Susan had zelf croissants gebakken. En dan niet die Danerolle dingen, nee, from scratch, van meel en boter, en heel veel kneedwerk. Ik heb hier in Amerika alleen maar mierzoete croissants gehad, van het verkeerde deeg… Maar tot mijn grote verbazing smaakten ze heerlijk – precies zoals in Frankrijk… Wat blijkt, Susan heeft ooit een kookcursus gedaan in Parijs en heeft daar geleerd hoe je croissants moet maken… Nou, dat was niet voor niets! Zalig!

Na de brunch hebben we nog een rondje gelopen langs het meer. Het was bitter koud aan het worden, het meer begon te bevriezen… Daarna hebben we Marina en Honey nog uitgelaten en hebben we de wijk wat beter bekeken. Nou… als je net zo’n uitzicht hebt als thuis (in Nederland, met uitzicht op de Beulaker…) en dan daar nog heel veel bomen bij plant, dan heb je mijn aandacht, hoor! Prachtig!

Marina en Honey uitlaten... of andersom?

Marina en Honey uitlaten… of andersom?

Kerstcadeaus

Toen wij thuiskwamen was de eerste visite er al. Wat bleek, inmiddels was ook Santa geweest, en waren de stockings aan de schoorsteenmantels ook gevuld. Wij hadden ook klompjes, die ook gevuld waren (superlief). Wij hebben onze Nederlandse chocoladeletters, pepernoten, chocoladegeld (dank je ma!!) en onze cadeaus voor de familie er bij gelegd. De sjaal die ik voor Susan had gemaakt bleek qua kleur helemaal perfect bij haar nieuwe jas te passen (mazzel!). Raar: omdat je bij een Amerikaans kerstfeest niet alleen cadeaus krijgt van Santa, maar ook van familieleden die dat ook gewoon aangeven, is het heel normaal om ‘van XXX voor YYY’ op de cadeaus te zetten. En je kunt iedereen dus direct bedanken. Dat uitdrukkelijke van-voor-cadeaus was ik niet gewend, en had ik ook niet helemaal verwacht, maar goed… conformeren maar 🙂 NB: de chocoladeletters en het andere Nederlandse snoepgoed kwam voor de gelegenheid wel van Santa, en zijn uitermate in de smaak gevallen!

Stockings aan de schoorsteenmantel

Stockings aan de schoorsteenmantel

En onze Nederlandse kerstklompjes

En onze Nederlandse kerstklompjes

Ik heb er geen foto’s van, maar de berg cadeaus die onder de boom en naast de boom lag was enorm. Niet te geloven. Nu gaat het aantal cadeaus dat uit te pakken is exponentieel omhoog als je meer mensen toevoegt, en natuurlijk krijgen de kinderen meer cadeaus, en ook werden er cadeaus uitgedeeld die afkomstig waren van tantes uit andere regios van het land (ook voor iedereen uiteraard…), maar sjongejonge… ik zat wel even met mijn ogen te knipperen! Tom moest drie keer extra lopen om de cadeaus aan te leveren.

Wij kregen overigens ook nog een cadeau: een Minnesota goodiebag met lokaal bier en bierglazen voor Michiel, een Minnesota farmer’s market kookboek en wilde rijst (daarover later meer) voor mij, en twee Vikings mutsen (de Vikings zijn het professionele NFL football team van Minnesota). Wij zijn extreem verwend!

Ondetussen was er ook een Santa op het meer achter het huis van de Newberry's

Ondetussen was er ook een Santa op het meer achter het huis van de Newberry’s

Stem kwijt

Al die cadeaus… Ik was er stil van. Nu komt dat laatste ook wel omdat ik mijn stem kwijt was. Michiel was de week ervoor al ernstig aan het hoesten, en ik werd de dag voor kerst al wat hees, maar die kerstochtend werd ik wakker zonder enig geluid. Vervelend, vooral als je enthousiast wil meepraten. Dat ging dus amper.

Michiel met z'n Ugly Christmas Sweater

Michiel met z’n Ugly Christmas Sweater

Diner

Na de hele cadeau-uitdeel-en-uitpak-parade begon het kerstdiner. Met een tomatensoepje vooraf, en vervolgens een pork roast, gebakken aardappeltjes (net zoals aan de Kloosterweg), sperziebonen, salade, stuffing, en wat overgebleven croissants en pannenkoeken, was het diner ook weer geweldig. Het desert was een ‘yule log’: een cakerol omhuld met chocola, en zo versierd dat ie op een boomstam lijkt. Dat ‘yule’ is een van oorsprong Noorse term voor kerst. De familie van de moeder van Peter is van Noorse afkomst, en zodoende komt er met de kerst een zelfgebakken kerstboomstam op tafel, inclusief ook weer zelfgemaakte schuim-paddenstoelen.

Het yule log (kerst boomstam). Net echt!

Het yule log (kerst boomstam). Net echt!

Alles bij elkaar: wat een overdaad. Aan cadeaus, aan eten, en aan gezelligheid. Wat een geluk 🙂

8 gedachtes over “Christmas Day bij de Newberry’s!

 1. Wat een heerlijke kerst hebben jullie gehad zeg! Je stem kwijt zijn komt altijd op het verkeerde moment Haha. En dat klompje is echt geniaal. Net als het Nederlandse snoepgoed voor kerst 🙂 die overdaad aan cadeaus herken ik wel. Hier geven mensen vooral heel dure cadeaus. Nog iets wat ik niet fijn vind Hahaha.

  • De cadeaus waren in deze familie (n=1…) niet superduur gelukkig. Er zaten bijvoorbeeld ook zelfgemaakte kaarsen bij van een tante die bijen houdt. En boeken, en nuttige dingen als lakens en zo… Maar ik ken ook verhalen van hele ‘well-to-do’ mensen die keihard duizend dollar per cadeau stukslaan. Daar zou ik me nog heel veel meer ongemakkelijk bij voelen!

 2. het lijkt mij erg gezellig.
  soms zou je willen dat je de gedachten van een hond kon lezen, hahahahaha.
  wat een schattige klompjes, mocht je ze meenemen? leuk voor op de kast.
  en als de trui maar warm is, gelukkig is het in de winter schemerig, hihihi.
  recepten meegekregen? liefs uit het spekgladde klooster.

  • Het was ook supergezellig! En die honden waren vrij duidelijk hoor… ‘Ik wil naar buiten’, ‘Ik wil spelen’, ‘Ik wil aandacht’, ‘Ik heb honger’…
   De klompjes hebben we achtergelaten als herinnering aan ons bezoek. Ik heb inderdaad een recept meegekregen en ook al uitgeprobeerd – daarover later meer!

 3. Wat weer een prachtig verhaal. De Ugly Christmas Sweater is mooi van lelijkheid of mag ik dat niet zeggen en de klompjes zijn heel lief.

  • Ja, leuk he… Die Ugly Christmas Sweaters zijn hier een hele traditie aan het worden. Een groot aantal sweaters is net op of net over het randje… (er waren ook kinderen bij!) maar deze kon nog wel vonden wij. Wij zijn absoluut erg gastvrij ontvangen, en we hebben een prachtig mooie kerstdag gehad.

 4. Pingback: Broodrecept! | Johanna goes USA!

 5. Pingback: Op doorreis: Indianapolis | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s