KKKKKOOOUUUDDDD!!!!

Jongens jongens, wat was het koud in State College, het afgelopen weekend. Vreselijk!!

Weeralarmen

Uiteraard werden we van te voren gewaarschuwd met diverse weeralarmen, via de krant en via de email van mijn werk. Het zou koud worden, heel koud! Die weeralarmen hebben allerlei waarschuwingen: welke kleding je moet dragen, wat je vooral (niet) buiten moet doen, wat je als extra voorzorgsmaatregelen in je auto moet meenemen, wat je in huis moet halen, hoe je je waterleidingen beschermt tegen bevriezing (dat hebben we al eens gehad…), en hoe je je ’s nachts warmhoudt. Jawel… een deel van die tips is natuurlijk zinloos en weet je wel. Toch, als het zo bruut koud wordt, is het altijd wel fijn om er voor gewaarschuwd te worden.

Wind chill

Wat hier een belangrijk aspect hier, is de wind chill factor – de gevoelstemperatuur. We zouden namelijk weliswaar min 19 krijgen als temperatuur, maar met een snoeiharde koude wind erbij zou dat al gauw als min 29 aanvoelen. En dat is serieus koud. (Dat is overigens geen record voor mij – ik heb het al eens kouder gehad hier, min 38 namelijk…). Met zulke extreme kou krijg je problemen als frostbite (bevroren vingers en tenen) en bevroren autoruiten (die door airco of door een hobbel in de weg zomaar kunnen barsten), terwijl de buitentemperatuur ‘slechts’ min 19 is. Wij moesten afgelopen weekend onze verwarming extra hoog zetten, het was door die koude wind gewoon niet te doen in huis. Ik heb zaterdag en zondag ook gewoon een thermisch shirt onder mijn kleding aangedaan (ook al ging ik niet skien) terwijl ik binnen zat. Dat werkte geweldig.

Koud, maar het is wel mooi buiten!

Koud, maar het is wel mooi buiten!

Gevaarlijk

Dat de winter hier ook serieus gevaarlijk kan zijn, bleek ook wel op het (nota bene Nederlandse!) nieuws: daar zag ik een bericht voorbijkomen van een kettingbotsing van meer dan 50 auto’s, hier net anderhalf uur vandaan, bij Harrisburg. Door de kou, een sneeuwbuitje, en een opeens opstekende wind was er sprake van een ‘white out’ – waarbij je opeens helemaal niets meer anders ziet dan ‘wit’ – waardoor het gevolg ravage was, helaas ook met doden tot gevolg.

Nee, dan blijf ik liever binnen. Met mijn thermische shirt, mijn kniebrace, een extra deken en een pot warme thee!

6 gedachtes over “KKKKKOOOUUUDDDD!!!!

      • Haha ik bedoelde geen sneeuw. Is al zo laat joh. Kan me niet meer concentreren :p Fijn te weten dat het warmer wordt. Is wel echt tof hoor hier! !! 😊

  1. Pingback: Het fenomeen regenboog | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s