Het fenomeen regenboog

In Nederland kennen we het verschijnsel ‘regen’, en ook wel het verschijnsel ‘zon’. In Nederland zijn we ook wel gewend om ze alletwee tegelijk te hebben – en dan komt er vaak een regenboog. Mooi, dat altijd, maar niet noemenswaardig. Zelfs een ‘dubbele regenboog’ kennen we, en daar kijken we eigenlijk niet van op (sterker nog, ik heb wel eens een keer een vierdubbele regenboog gezien – dat was wel apart). Hier in State College ligt dat anders.

Minder regen… en dus minder bogen

Ik had het me nooit van tevoren bedacht, maar als je veel minder regen hebt, zoals hier in State College, heb je ook veel minder regenbogen. Ik heb even geprobeerd om wat statistieken te vinden over hoe vaak er regenbogen te zien zijn in Nederland versus Pennsylvania, maar die data kan ik niet vinden. Dus we moeten het met ‘anecdotal evidence’ doen. Michiel schat hij in Nederland gemiddeld eens per maand een regenboog ziet, en ik dacht dat ook (n=2…). Hier in State College heb ik tot nu twee keer een regenboog gezien (in ruim 2 jaar) (Michiel 1 keer). Ik zou zeggen (n=2), dat er in State College significant minder regenbogen zijn.

Waarom? Er is hier veel en veel minder regen. Simpel. Daar hebben we in Nederland veel meer van. En dan krijg je meer regenbogen als cadeautje.

Uniek! Foto’s! En op Facebook ermee!

Een regenboog is dus vrij uniek; ik ben hier mensen tegen gekomen die nog nooit een regenboog hadden gezien… En dus worden er links en rechts foto’s van gemaakt, en op Facebook gezet. Dat is dan wel weer grappig… Het zijn wel mooie plaatjes (maar dus niet van mij).

De regenboog boven de studenten 'residence' gebouwen tegenover de business school

De dubbele regenboog boven de studentengebouwen tegenover de business school – foto van Lori van Smeal

De pot met goud ligt duidelijk in Beaver stadion

De pot met goud ligt duidelijk in Beaver stadion – foto van Julie van SCYP

De regenboog boven Tudek Park - van de plaatselijke krant

De regenboog boven Tudek Park – foto van Nabil Mark van de plaatselijke krant

Raar weer

We hebben hier momenteel ook een unieke onweersstorm in februari. Heftige flitsen, heftige klappen onweer, heftige regen. En dus een regenboog aan het begin van de avond. Had ik al gezegd dat we hier Heel Koud weer hadden vorige week? Afgelopen zaterdag heb ik, omringd door sneeuw (en nakijkwerk), buiten gezeten in de zon met 17 graden celcius. En vandaag vroor het weer. Raar weer, hier in Pennsylvania!

17 graden in de sneeuw... heerlijk even opladen!

17 graden in de sneeuw… heerlijk even opladen met wat nakijkwerk en vitamine D!

 

5 gedachtes over “Het fenomeen regenboog

    • Nou ja, je hebt in ieder geval meer vocht in de lucht nodig, want door de regen en het licht krijg je de regenboog… maar misschien heeft het ook met de lengtegraad te maken (dat zou je pa moeten vragen, die weet van lengte- en breedtegraden en zonnewijzers af 🙂 )

  1. prachtige plaatjes.en heel bijzonder, 17 graden en sneeuw op het gras, zie ik daar ook narcissen boven komen? het zijn kleine groene puntjes volgens mij. maar al met al had die grondhamster, hahaha, wel gelijk.groeten uit klooster.

    • Geen idee of dat narcissen zijn, het lijkt me sterk eerlijk gezegd. Volgens mij zijn het nog lissen en lelies die nog boven de grond staan van afgelopen jaar. Vandaag is er weer sneeuw gevallen, dus voor de narcissen zou het beter zijn om nog even in de grond te blijven!

  2. Wat interessant! Nooit bij stilgestaan dat dat per plek verschilt. Maar natuurlijk 😉 In bogotá zijn heel regelmatig regenbogen. Midden in de stad, voor de bergen, op de bergen… Heel mooi vaak. En ja het regent er vrij veel 🙂

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s