Badkamerupdate! (2 van vele…) (Guest bathroom)

De laatste delen van ons huis die stevig worden verbouwd zijn de badkamers. Beneden is de powder room al een heel eind op weg, daar hoefde ook niet zoveel aan te gebeuren. Maar de badkamers boven worden structureel anders. En daarmee worden die onderdelen van de verbouwing van een ander karakter… Bij de andere ruimtes, zoals de slaapkamers, waren de verbeteringen vooral esthetisch: andere vloer leggen, muren schilderen… dat is niet zo heel erg moeilijk. Maar de verbouwingen van de badkamers op de bovenverdieping zijn van een ander kaliber!

Guest badkamer

Wij hebben op de bovenverdieping, waar ook de slaapkamers zijn (beetje moeilijk uitleggen in een split-level huis), twee badkamers. Eentje noemen we de ‘master bathroom’, en de andere is de ‘guest bathroom’. We gebruiken ze allebei: als wij in de woonkamer of keuken zijn, gebruiken we de guest bathroom; en voor de ochtend- en avondroutine gebruiken we de ‘master bathroom’ die aan onze slaapkamer vastzit.

In de guest bathroom zat het volgende (en dat is er nu allemaal uit. In een dag tijd, eigenlijk):

 • Een oud, lelijk toilet;
 • Een lelijk (en ook oud) badkamermeubel met spiegel, die hier gek genoeg nog steeds zo verkocht worden;
 • Een verschrikkelijk veel te klein polyester bad met badwand – zo’n ding ‘vormen’ ze ter plekke zodat ie precies past. Ik ben er te lang voor, het ding is niet breed genoeg en helemaal niet diep genoeg… Totaal zinloos (en lelijk, dat ook);
 • Op de vloer lag vinyl (en veel meer, zie onder);
 • Daarnaast zat er in de gang een (weinig nuttige) gangkast van 15 cm diep, die ruimte wegnam van de badkamer.

Het idee is dat de badkamer een stukje groter wordt vanwege het weghalen van de gangkast. Daardoor zou er in plaats van een bad van 150 nu een bad van 180 in moeten kunnen.

Nou ja... wat moet ik hier nog van zeggen?

Nou ja… wat moet ik hier nog van zeggen? (Weg ermee…)

Oude situatie: een lelijk, polyester bad. Veel te kort, veel te smal, en veel te ondiep...

Oude situatie: een lelijk, polyester bad. Veel te kort en veel te ondiep…

Verrassingen

Natuurlijk kom je verrassingen tegen bij zo’n verbouwing. Want het vinyl op de vloer was ooit als eens vernieuwd. Nou ja… vernieuwd. Er was nieuw vinyl overheen gelegd. En nog een keer. En nog een keer. En nog eens een keertje een laag hout ertussen. En al die vier lagen vinyl en het triplex en het hardboard daaronder waren allemaal aan elkaar geschroefd, gelijmd, gespijkerd, en geniet. Probeer dat maar eens weg te halen.

En waarom was dat eigenlijk? Nou… vanwege een lekkage rondom het toilet. De waxring heeft het daar waarschijnlijk niet gehouden, en toen is het, jaaaaren geleden, gaan lekken. In plaats van de boel te repareren en de schade te repareren, hebben ze er gewoon een nieuwe laag vinyl overheen gelegd. En nog eens. En nog eens. Die onderste laag hout in natuurlijk gaan rotten, en is – nu – gewoon hardstikke slecht geworden. Die moet er dus uit. Een rotklus. En denk je eens in hoe dat rotte hout stinkt…!

En en het glaswol eraf

De vinyllagen eraf

De wc eraf... verrotte vloer

De wc eraf… verrotte vloer

De haakse slijper van Klaas

Toen wij in Nederland waren, hebben wij een serieuze, industriele haakse slijper van Klaas gekregen (die hadden ze verkeerd besteld op het booreiland. Hij is namelijk 110 volt, en op het booreiland hebben ze gewoon 220/240 volt. Wij hebben 110 volt, dus dat past beter). Dus in de bagage van Michiel zat op de terugreis een haakse slijper van bijna negen kilo. (Het is overigens wel goed gegaan bij de grens!).

Michiel heeft die haakse slijper proberen te gebruiken bij het slopen van de badkamer. Maar het apparaat werkt wat raar. Hij lijkt geen constante stroom te krijgen, hij draait snel, dan weer langzaam, dan weer snel. Het lijkt erop dat het apparaat ook last heeft van een hertz-verschil. Michiel kan die (megazware) slijper wel gebruiken, maar zijn eigen multitool werkt eigenlijk momenteel beter. We moeten eens uitzoeken hoe dit nu weer kan. Het blijkt maar weer eens: elektriciteit in Amerika is en blijft een lastig verhaal!

En de muren weg...

En de muren weg…

En dan ook maar de vloer eruit...

En dan ook maar de vloer eruit…

7 gedachtes over “Badkamerupdate! (2 van vele…) (Guest bathroom)

 1. We moeten eerst afbouwen en dan weer opbouwen, he! Het wordt echt wel weer mooi (en veeeeeel beter dan het was). Echt.
  Overigens hebben we alweer een houten ondervloer in de badkamer. Dat werkt toch wat makkelijker voor Michiel.

 2. Pingback: Badkamerupdate: Aflevering ‘Bathtubgate’ (1 van 2) | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Badkamerupdate! (3 van vele…) | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Badkamerupdate: de guest bathroom is af! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s