Medicijnen in Amerika

Na zo een tijdje in Amerika te hebben rondgewandeld, en daarmee (helaas) heel wat ervaring te hebben opgedaan met de Amerikaanse gezondheidszorg, denk ik dat ik wel wat uitspraken kan doen over de beschikbaarheid van medicijnen hier. Mijn algemene beeld is dat het meeste dat we in Nederland hebben, hier ook hebben.

Veel meer OTC medicijnen

Wat me wel is opgevallen, is dat er veel meer OTC (over the counter, dus zonder recept) beschikbaar is. Er zijn veel meer, soms vrij sterke medicijnen beschikbaar in Amerika. Zo zijn er een aantal vrij sterke keelpastilles in Amerika die werkzame stoffen hebben waarvoor je in Nederland een recept moet hebben. Waarom dat is? Geen idee.

Veel meer medicijnreclames

Iets wat ik in Nederland niet ken: reclames voor medicijnen. Ik heb het er al eens eerder over gehad: hier zie je heel veel (superlange…) TV reclames voor medicijnen. Veel van die reclames zijn gericht op bewustwording van bepaalde ziektes (“Misschien heb je wel scheurbuik!” of “Wist je dat heel veel mensen diabetes hebben?”), uiteraard gepaard met de aanbeveling voor een bepaald geneesmiddel (“Vraag je dokter naar medicijn XXX!”, en ook veel van die reclames gaan over nieuwe medicijnen (“Medicijn XYZ is veel effectiever in het bestrijden van scheurbuik!” of “Je hoeft je niet meer te schamen als je psoriasis hebt als je medicijn ABC gebruikt!”). Er zijn ook heel veel print reclames in tijdschriften en kranten met dezelfde doelen. En stuk voor stuk worden de reclames afgesloten met een disclaimer die standaard langer is dan de reclame zelf (“stop het gebruik van medicijn XYZ als je last hebt van uitvallende ledematen, blindheid, depressie, en zelfmoordneigingen.” – dit laatste klinkt overdreven, maar dit soort disclaimers horen we regelmatig).

Grootgebruikers

Het is dan ook niet verrassend om te horen dat er heel veel Amerikanen aan de medicijnen zitten. Maar liefst 80% van alle pijnstillers ter wereld worden door Amerikanen geconsumeerd (bron). En hoewel ze maar 5% van de wereldpopulatie zijn, zijn Amerikanen verantwoordelijk voor 50% van de consumptie van alle medicijnen ter wereld, en maar liefst 60% van alle Amerikanen zit aan de voorgeschreven medicijnen (bron). Dat is toch wel opzienbarend veel. Ter vergelijking: In Nederland neemt 37% van de bevolking een voorgeschreven medicijn (bron). Ook veel, maar bijna de helft minder.

En soms: niet toegestaan

Vanwege dat hoge gebruik van medicijnen is het opmerkelijk dat sommige middelen niet in Amerika beschikbaar zijn. En toch gebeurt dat soms.  Afgelopen week ging ik naar de apotheek, op zoek naar een medicijn met bromhexine erin (op advies van mijn schoonmoeder, want dat is goed voor het losmaken van vastzittend slijm, daar had Michiel last van). In Nederland is bromhexine gewoon te koop als pilletje, en ook zit het in Bisolvon, wat je gewoon zonder recept kunt kopen.

Bij de apotheek bleek het echter een zeer exotisch product. Ja, de apotheker had er wel ooit eens van gehoord… Hij ging op zoek. Nee, dat bromhexine bleek in Amerika niet te zijn toegestaan (en praktisch in de rest van de wereld wel). Geen idee waarom.

Wel kreeg ik een vervangend product mee, op basis van een andere werkzame stof, die naar verluid lang niet zo effectief is. Kortom, de volgende keer in Nederland naast drop en stroopwafels ook maar Bisolvon meenemen!

 

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s