Pepernoten bakken!

Toen mijn pa en ma hier bij ons op bezoek kwamen, hebben ze pepernoten meegenomen. Zakken vol…. maar die waren al een tijdje op (ik wil nog wel eens pepernoten eten…). En toen ik een paar dagen geleden zag dat schoonzus Linda zelf pepernoten had gebakken (en die vervolgens op een taart had gedaan – was ie lekker?), dacht ik “dat moet ik ook eens proberen!”. Een dag te laat (want NA Sinterklaas), heb ik zelf pepernoten proberen te maken.

Speculaaskruiden, en andere uitdagingen

Probleem is alleen dat er hier geen speculaaskruiden zijn, en die heb je nu eenmaal nodig voor pepernoten. Het alternatief? Zelf speculaaskruiden maken. Gelukkig zijn er ook een paar recepten die zelf de speculaaskruiden maken. Ingrediënten (volgens het recept): kardemom, gemalen kruidnagel, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, en witte peper.

Het volgende probleem is dat ik geen ‘zelfrijzend bakmeel’ in huis had. Maar wel bloem, bakpoeder en zout, en dat is eigenlijk hetzelfde als zelfrijzend bakmeel. En toen kwam het volgende problematische ingredient: stroop (hetzij zeeuwse keukenstroop, hetzij schenkstroop). Heb ik niet, en ik weet ook dat ik die hier niet kan krijgen. Ze doen hier namelijk ‘maple sypup’ op hun pannenkoeken. Zeer lekker, maar dat spul is wat dunner. Dus: in plaats van 200 gram stroop heb ik 150 gram maple syrup en 50 gram honing gebruikt…

Bakken... niet mijn kracht, maar het is wel gelukt!

Bakken… niet mijn kracht, maar het is wel gelukt!

Resultaat: niet eens zo verkeerd

Ik twijfelde heel erg of dit experiment wel goed zou gaan. Maar ik kreeg een mooi beslag, ik kon kleine balletjes draaien. Hup, de bakplaat op, op 170 graden Celcius (en ja, ook dat moest ik opzoeken: 340 graden Fahrenheit). En eerlijk is eerlijk, mijn eigengebakken pepernoten zagen er best goed uit. En ze waren ook best lekker. Het zijn meer ‘Friese pepernoten’ dan kruidnootjes, en ook is de smaak net niet helemaal goed (maar zeg nu zelf, ik heb zelf kruidnagelen gemalen… geen wonder dat ik net te veel van dit en net te veel van dat heb gebruikt!). Maar joh… ik kan er, net als met pepernoten uit de winkel, amper van afblijven!

Experiment geslaagd, lijkt mij zo.

Een bak vol met pepernoten!

Een bak vol met pepernoten!

4 gedachtes over “Pepernoten bakken!

  1. Hahaha goed bezig! Dan is zo’n pak kant en klare mix toch wel stuk handiger.. en ja, mn taart was lekker! Machtig lekker.. en lekker machtig haha.. project geslaagd!

  2. Pingback: Zin in krentenbollen! | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Recept voor kruidnoten | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s