De gewoontes rond All Hallows’ Eve

Na al die verkiezingsverhalen van de afgelopen dagen, eerst weer wat anders. En wel een blogpost over Halloween! Afgelopen maandag was het weer zover.

All Hallows’ Eve… christelijk?

Halloween klinkt erg Amerikaans. En toch schijnt het af te stammen van een christelijke traditie, namelijk ‘de avond voor Allerheiligen’. Nu ben ik niet katholiek en wist ik tot voor kort eigenlijk niet wat Allerheiligen precies was en hoe dat mogelijk in relatie zou kunnen staan met Halloween… maar ik heb het even opgezocht! Met Allerheiligen vieren de katholieken de nagedachtenis aan de verschillende heiligen die dat geloof heeft. De dag erna is het Allerzielen, en worden de overledenen herdacht. Nu is ‘All Hallow’s Eve’ een verbastering van ‘de avond’ (‘Eve’) voor All Hallows (dus Allerheiligen). In sommige gemeenschappen wordt op de avond voorafgaand aan Allerheiligen een kaarsje gebrand op het graf van overledenen.

In Amerika is Halloween HET moment voor kinderen om verkleed langs de deuren te gaan en om snoep te vragen (‘trick or treat’). Sommige mensen maken daar een hele heisa van en maken een half spookhuis van hun huis, waarbij ze zelf ook verkleed gaan. Er zijn overigens heel veel studenten en zelfs ook volwassenen die ook verkleedfeestjes rond Halloween houden. Sommigen komen zelfs verkleed naar het werk… zoals onze vriendin Jess!

Onze vriendin Jess is vandaag als eekhoorn aan het werk gegaan...! (Dit is echt waar.)

Jess is met Halloween verkleed als eekhoorn aan het werk gegaan…! Geen grapje. Foto van haar Facebook pagina

Overigens, wij wonen in een doodlopend stuk, dat ook nog eens vrij steil is en vrij donker ’s avonds, dus wij hebben niet heel veel verklede kinderen aan de deur (ik telde er veertien op de hele avond). Op Devonshire Drive, de doorgaande weg in onze wijk, liepen er ruim honderd op Halloween! Dat scheelt voor ons heel veel snoep kopen (maar het wordt daarmee wel een beetje een kale ervaring).

… of is het een heidens feest?

Anderen zeggen dat Halloween eigenlijk een heidens feest is, in het leven geroepen om het begin van de ‘donkere helft van het jaar’ in te luiden. Dat deden ze o.a. met vuur, handig om zo ook de duivel en andere geesten weg te jagen. Wat de oorsprong ook is, christelijk of heidens of een combinatie daar van, het is behoorlijk opgepakt door de commercie en niet meer weg te denken.

‘Day of the dead’ 

In Mexico heet het Allerheiligen/Allerzielenfeest overigens ‘El Día de los Muertos’ (‘Day of the dead’, ‘Dag van de doden’) en heeft dat weer een heel ander karakter. Daar waar de doorsnee Amerikaan zich onderdompelt in snoep en verkleedkleren, gaat de Mexicaan er als skelet uitgedost op uit voor een kleurige optocht vol bloemen. Omdat er vrij veel Mexicanen in Amerika wonen, wordt ook dat feest in Amerika gevierd. 

Het Mexicaanse Halloween - Day of the Dead

Het Mexicaanse Halloween – Day of the Dead

Straatversiering

Hoe dan ook – het is in Amerika een reden om huizen te versieren. Ik heb een paar foto’s gemaakt de afgelopen week. Creatief met pompoenen en skeletten!

Opblaasfiguren

Opblaasfiguren

Een opblaasspook

Een opblaasspook – ’s avonds heeft ie neonverlichting aan

Met een kerkhof aan z'n voeten

Met een kerkhof aan z’n voeten, en zelfs een skelet-hond

Nog een kerkhof

Nog een kerkhof. Het zijn er veel in de wijk deze dagen!

Spinnenweb!

Spinnenweb!

Deze heeft heel veel skeletten

Deze heeft heel veel skeletten. Op de garage zitten een skelet-uil en een skelet-eekhoorn

En hele creatieve bovendien!

En hele creatieve bovendien!

 

Een gedachte over “De gewoontes rond All Hallows’ Eve

  1. wat een prachtige foto van jess. idee voor jullie volgend jaar, hahaha.
    en toch vind ik al die versieringen wel leuk, in de winkels bijvoorbeeld is het dan wel gezellig, hebben we twee jaar geleden gezien.
    en niet te vergeten die kleuren van de herfst, plastic bloemen plastic bladeren, allemaal mooi om te zien .groetjes van deze kant.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s