Heimwee naar Nederlands snoep

Echt, dat gebeurt me niet vaak, heimwee… en zeker niet naar snoep (eerder naar de aardbeien uit de groententuin van mijn ouders). Maar echt, ik had opeens zo’n zin in Nederlands snoep. Niet dat wij vaak snoep in huis hebben hoor, alleen met Halloween haalden wij wat in huis, maar toch. Soms heb je van die dagen dat je zin hebt in wat te snaaien. Een dropje mag best. Maar is gewoon Niet Te Vinden!

Amerikaans snoep

Het lijkt alsof er twee soorten snoep zijn in Amerika: chocolade-gebaseerd met veels te veel suiker (“chocolate”), en wine-gum gebaseerd waar veels te veel suiker en ook veels te veel kleurstof in zit (“gum”). Die dingen zijn allemaal wat saai, vind ik. Of de pindakaas-gebaseerde snoepdingen gecombineerd met chocola. En ja, er zijn nog mint-dingen en kauwgum. Wie dat ooit bedacht heeft… Het idee dat je ook alleen maar die hele zoete Twizzers of andere nare chemische troep kan krijgen (of chocolade-achtige repen)… zonde. Er wonen hier zoveel mensen, je zou denken dat er meer variatie zou mogen zijn!

M&M's assortiment. Meer dan we in Nederland hebben... met candycorn in het midden

M&M’s assortiment. Meer dan we in Nederland hebben… met candycorn in het midden

De top 25 Amerikaanse snoepmerken zijn (bron):

 1. M&Ms (van Mars). Grappig: hier in Amerika zijn er meer soorten M&Ms. Ze hebben hier naast bruine zakjes (gewoon met melkchocolade) en geel (met pinda’s) bijvoorbeeld ook oranje (met die eeuwige pindakaas), blauw (met pretzels), paars (met pure chocolade), groen (crispy), beige (met amandelen), mintgroen (jawel… met mint), geel-paars (pure chocolade met pinda’s), blauw-bruin (met 3 keer zoveel chocolade erin), wit (met kokos) en donkerrood (een reep chocolade met M&Ms erin). Ik kan me voorstellen dat jullie staan te springen om dit allemaal te proberen. Ik zou het niet weten…
 2. Reese’s melkchocolade met pindakaasvulling. Gemaakt door Hershey in Pennsylvania. Ik vind het echt nog steeds een rare combinatie – chocolade en pindakaas.
 3. De Hershey melkchocoladereep. Veel te zoet… maar wel lokaal, want uit Pennsylvania.
 4. Snickers bar (ook van Mars).
 5. Orbit. Kauwgum, van Wrigley (en die is weer van Mars).
 6. Trident. Ook kauwgum. Van Cadbury.
 7. “5”. Ook kauwgum, van Wrigley/Mars.
 8. Stride. Ook kauwgum… Van Cadbury.
 9. KitKat. Die kennen we in Nederland ook, en wordt overal ter wereld gemaakt door Nestle, maar hier in Amerika door Hershey in Pennsylvania.
 10. Extra. Weer kauwgum, van Wrigley/Mars.
 11. Eclipse. En weer kauwgum, ook weer van Wrigley/Mars.
 12. Twix. Kennen we ook. En is van Mars.
 13. Twizzlers. Een soort ‘rode drop’ maar smaakt allesbehalve. Een soort gedraaide winegum (en echt niet lekker). Wordt geadverteers als ‘fat free’. Ja, duh… maar met tig suiker… Van Hershey.
 14. Skittles. Kennen we ook. Van Mars.
 15. Dove (chocolade). Hebben we in Nederland ook geloof ik. Van Mars.
 16. 3 Musketeers. Een reep van Mars. Dit is eigenlijk de Nederlandse Milky Way, maar heet hier anders…
 17. Starburst. Ook weer van Wrigley/Mars, en lijkt op onze Fruitella (nog niet getest, overigens).
 18. Milky Way. Weer een reep van Mars. Dit is ingewikkeld: daar waar de 3 Musketeers eigenlijk onze Milky Way is, moet je hier op zoek naar een Milky Way-reep als een Mars-reep wilt eten. Raar maar waar.
 19. Butterfinger. Een soort chocoladereep met een vulling van pindakaas (duidelijk niet geprobeerd). Van Nestle.
 20. Trident White. Kauwgum (Cadbury).
 21. Hershey’s Kisses. In zilverpapier gewikkelde druppels van chocolade, in allerlei smaken te koop. Van Hershey.
 22. TicTac. Kennen we ook in Nederland. Gemaakt door het Italiaanse Ferrero (die ook KinderSurprise maakt).
 23. Dentyne. Kauwgum (Cadbury).
 24. Orbit White. Kauwgum, van Wrigley/Mars.
 25. Icebreakers. Een soort mints, van Hershey.
Amerikaanse snoeprepen

Amerikaanse snoeprepen

Wat valt op? Afgezien van wat kauwgum, mints en een verdwaalde Twizzer is alles chocolade. En verreweg het meeste snoep komt of bij Hershey, of bij Mars vandaan. En dan heb je nog Cadbury, Nestle en Ferrero – maar dat zijn relatief gezien kleintjes. Mars en Hershey domineren de markt, en als je merk daar niet bij zit kun je schapruimte vergeten, lijkt het wel.

In de merkloze afdeling, kun je verder nog jellybeans, gummybeertjes, pez-achtige snoepjes en lollies vinden (als je mazzel hebt). En om het overzicht compleet te maken, ik heb Haribo ook al eens gezien. En dan heb je ook inderdaad droprolletjes (maar die zijn zo zoet en niet echt).

Nederlands snoep is creatiever

Dan zijn wij in Nederland toch wat creatiever. Allereerst hebben wij drop – een categorie op zichzelf, met daarin nogal wat variatie: zout, zoet, salmiak… Maar liefst twintig procent van alle snoepaankopen in Nederland is drop en staat daarmee op nummer 1 in de verkooplijstjes. En dan hebben we kauwgum op 2, gom-achtig snoep als winegums en gomballen op 3. Pepermunt en mints volgen op 4.

Oudhollands snoep. Waar ik eerlijk gezegd best zin in heb, nu...

Oudhollands snoep. Waar ik eerlijk gezegd best zin in heb, nu…

 

En dan hebben we nog oudhollands snoep als toffees, caramels, kauwbonbons, zuurtjes… en hopjes, boterbabbelaars, kaneelkussentjes en (speciaal voor degenen die ze net als ik aan de Zuurbeek nog wel eens meekregen) ijsbonbons met die halve spreekwoorden op de wikkel (oftewel, de ulevel)… en zwart-wit, spekjes (de Amerikaanse versie is de marshmellow, maar wij hebben in Nederland veel meer soorten), schuimblokken, nougat, zure ballen (van Napoleon)…

Mijn Nederlandse drop is inmiddels al lang en breed op. En toch had ik best zin in wat kokindjes, of een harlekijntje (of twee). Of wat griotten. En een dubbelzoute drop. Of een banaantje!

5 gedachtes over “Heimwee naar Nederlands snoep

 1. haha, wat een rij snaaidingetjes.
  kunnen jullie nog twee maand wachten of moet ik wat op de post doen?
  ik zie nog eerder een kans, dat is over een week of vijf, hahaha.
  voorlopig moeten jullie het met plaatjes doen. groet.

  • Nee hoor, er hoeft niets op de post… Sowieso is al die suikerbende niet goed voor me. Ik kan beter een appel eten, of blauwe bessen, of druiven, of…of… Beter niet!

 2. Ik ken het gevoel! Is er een World Market bij je in de buurt? Of een Bed, Bath & Beyond? De World Market heeft Europees snoep en ook drop (en hagelslag, Duitse currysaus, Europese chocola, augurken, en zo nog het één en ander) al is het wel ‘iets’ duurder dan in Nederland. En aangezien die winkel van BB&B is kun je daar soms dezelfde dingen vinden (wel een kleiner assortiment). Je kunt ook geluk hebben in Aziatische supermarktjes, die hebben soms dingen van Conimexmixjes totaan hagelslag van De Ruijter. Happy hunting :-).

  • De World Market hebben we niet helaas, maar de BB&B wel! Heb daar nooit gezocht naar dat soort Europese spulletjes. Ga daar gauw eens een keertje heen! dank voor de tip!

 3. Pingback: De gewoontes rond All Hallows’ Eve | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s