Raar: Europese eieren zijn illegaal in Amerika!

Een tijdje geleden schreef ik waarom KinderSurprise eieren illegaal zijn in Amerika, en dat je een flinke boete kunt krijgen als je die ‘per ongeluk’ importeert door ze als cadeautje mee te nemen de grens over naar Amerika. Het Amerikaanse idee erachter is dat je geen niet-eetbare component volledig in een eetbaar omhulsel mag hebben, want je zou er maar zo in kunnen stikken. Rare regel, vind ik. Maar nu kom ik er achter dat Europese eieren (gewone kippen-eieren dus) ook illegaal zijn in Amerika!

Het wassen van eieren: het waarom

En wat is hier de gedachte achter? Nou… het zit ‘m in het wassen van eieren. In Amerika worden namelijk alle eieren gewassen voordat ze in de winkel komen te liggen. Het idee is dat ‘smerige’ eieren mogen voor kruisbesmetting kunnen zorgen als eventuele rotzooi in het eten komt. In Europa worden eieren NIET gewassen, hooguit wat schoongeborsteld.

Dit eieren-wassen gebeurt als volgt: de eieren moeten gewassen worden met water dat tenminste 11 graden (celcius) warmer is dan de kerntemperatuur van de eieren zelf, met een minimum van 32 graden celcius). Er moet een geurloos schoonmaakmiddel bij worden gebruikt. Vervolgens moeten de eieren worden afgespoeld met warm water dat ook een chemisch ontsmettingsmiddel bevat dat eventuele achtergebleven bacteria verwijderd. Dan worden de eieren gedroogd. Dat laatste is belangrijk. Een droge eierschaal laat geen bacterien door, maar een vochtige eierschaal wel, en geeft bacterien en ziekmakers als salmonella de kans om zich in het ei te nestelen.

En, ook een belangrijk reden: een Amerikaan vindt hygiene sowieso heel erg belangrijk en wil alles graag superschoon. Koste wat kost.

Het wassen van eieren

Het wassen van eieren

Het niet-wassen van eieren: het waarom

Het is dus nogal een complex proces. En het is best riskant: droog je je eieren niet goed af, dan heb je een groter probleem gecreeerd dan dat het een ongewassen ei was, het kan immers nu bacterien binnenhalen. Of, je gebruikt smerig water te gebruiken om de eieren te wassen (immers, als er rotzooi aan een ei zit, dan is dat vaak kippenstront). Of, nog erger, als je koud water gebruikt om de eieren te wassen, want koud water laat een ei krimpen en trekt zo water met schoonmaakmiddel en chemicalien en al naar binnen.

Nu ligt de verantwoordelijkheid van dat eieren-wassen bij de producent. In Europa vindt men het risico op fouten te groot. Daarbij hebben ze in Europa het eieren-wassen verboden, met de achterliggende gedachte dat dit ervoor zorgt dat producenten uit zichzelf schonere eieren gaan produceren, door bijvoorbeeld de kippennesten schoner te organiseren. Belangrijk detail: in Amerika worden kippen niet standaard gevaccineerd tegen salmonella; in sommige landen in Europa is dit wel het geval, waardoor het gevaar op infectie daar sowieso al een stuk minder groot is.

Consequenties

De consequentie van dit alles is dat eieren uit Europa niet op de Amerikaanse markt mogen worden verkocht, en ook niet andersom.

Een tweede consequentie van al dan niet wassen van eieren is dat Nederlanders hun eieren in de supermarkt gewoon zoeken naast het brood en ze vervolgens in de voorraadkast opbergen, en dat we hier in Amerika de eieren gekoeld worden verkocht en ook gekoeld moeten worden bewaard. De beschermlaag die een Europees ei heeft om bacterien buiten te houden is er bij een Amerikaans ei namelijk afgewassen. Bij Amerikaanse eieren wordt er ook weer een laagje olie opgespoten om die beschermlaag weer een beetje te herstellen. Beetje zonde allemaal.

Nooit geweten. Onze Amerikaanse eieren zijn allemaal – verplicht – onder de douche geweest! Ik weet ook niet of ik dat chemische badje nu zo’n goed idee vind. Misschien moeten we zelf maar kippen gaan houden…

 

6 gedachtes over “Raar: Europese eieren zijn illegaal in Amerika!

  1. mooi verhaal, als ik weer een keer eieren haal bij onze kippenboer, jan zwaneveld, zal ik hem eens vragen of hij dit allemaal weet.
    hebben jullie in de supermarkt ook twee soorten? bedoel wittte en bruine eieren, is mezelf vorig jaar niet opgevallen maar ook niet opgelet natuurlijk. groetjes.

    • We hebben vooral witte eieren, maar ik heb ook wel eens bruine eieren gezien. Die laatste hebben dan vooral een ‘organic’ oftewel biologisch label (terwijl dat echt onzin is, je kunt ook witte biologische eieren vinden of bruine niet-biologische eieren). Witte eieren zijn hier wel goedkoper dan bruine eieren (door dat biologische).

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s