Klusupdate: de master bathroom!

Een paar weken geleden hadden we waterschade: achter het bad in de guest bathroom, in de (toen nog niet opgeknapte) master bathroom was een leiding gesprongen waardoor er een hele hoop water naar beneden kwam. Wat uitermate vervelend…. Gelukkig viel de schade mee – dankzij de Amerikaanse huizenbouw. Een gevolg van die waterschade was wel dat Michiel wel meteen met de verbouwing van de master bathroom bezig ging. Anders had ie dat waarschijnlijk uitgesteld nadat wij uit India weer terug waren…

En dus begon de sloop…

Het badmeubel was er al uit (vanwege de waterschade moest die van de muur – anders kon Michiel niet makkelijk bij de leidingen). Ook ging het toilet er uit, de vakkenkast in de koof, en de (typisch Amerikaanse) polyester douchecabine. En vervolgens de muren – dat wil zeggen, de gipsplaat ging van de palen (‘studs’) af.

De vakkenkast eruit...

De vakkenkast eruit…

En het plafond eruit...

En het plafond eruit…

De opbouw

Vervolgens moest het luchtventilatiekanaal weer vernieuwd worden (nieuwe buizen, nieuwe ventilator). En nu het plafond toch openlag, kon Michiel mooi de boel beter isoleren (mocht ook wel). En kon Michiel de leiding van de regendouche aanleggen.

Ook heeft Michiel de rest van de leidingen aangelegd: zowel achter het badmeubel als in de douche. In de douche zaten die leidingen in de koof, alleen was die koof vrij ruim voor de leidingen… Michiel heeft dat allemaal wat efficienter weggewerkt en de koof een stuk kleiner gemaakt met nieuwe palen. Mede daardoor, en door het weghalen van die dikke polyester douchecabine, hebben wij straks een douche die 25 centimeter groter is. En dat scheelt een hoop (want hij was 80 bij 80; als hij klaar is 90 bij 115 – anderhalf keer zoveel ruimte)!

... en ook de rest eruit. Inmiddels zitten er al weer houten platen aan het plafond

Inmiddels zitten er al weer houten platen aan het plafond. En zit de kraan hier ook alweer gemonteerd

Voor degenen die het interessant vinden: op bestaande leidingen heeft Michiel eerst verder gesoldeerd, maar op een gegeven moment heeft hij pex-leidingen gebruikt: dat zijn een soort geisoleerde, kunststof waterleidingen die met een soort knelsysteem aan te koppelen zijn. Duurder, maar werkt een stuk fijner.

Vervolgens was het volgende ingewikkelde klusje aan de beurt: het maken van een douchevloer, en wel zo een dat ie 1) waterdicht is op een houten vloer, 2) afloopt naar het putje. Stap 1: een houten vloer maken, want die zat er nog niet (daar zat die douchecabine). Stap 2: folie over het hout installeren. Stap 3) beton erop, in twee stappen, en wel zo dat het beton een beetje schuin afloopt naar het putje. Daarvoor moest Michiel eerst het backerboard aan de zijkanten installeren en ook het kleine opstaande randje aan de voorkant (twee balken).

Een vloertje leggen van beton (met afschot naar de afvoer)

Een vloertje leggen van beton (met afschot naar de afvoer)

De douchevloer

De douchevloer 

Plafond en muren tegelen

Op dit moment kwam er een lang weekend van Michiel tussendoor, met een uitstapje naar de ER en de intensive care.

Eerst moesten de rest van de muren en het plafond in het backerboard gezet worden. Dat is echt best veel werk, omdat als die panelen op maat gezaagd moeten worden en om de zoveel centimeter in het hout moeten worden geschroefd met serieus lange schroeven. De boormachine is er haast van stukgegaan…

De rest van de douche in het backerboard. De ventilator/lamp is hier al geinstalleerd

De rest van de douche in het backerboard. De ventilator/lamp is hier al geinstalleerd

De naden waterdicht maken met Redgard

De naden waterdicht maken met Redgard

Vervolgens moesten de naden van het douchegedeelte ook extra worden beschermd met een speciaal membraan, die vervolgens weer met een rood spulletje is overgesmeerd. Dat zorgt ervoor het water dat eventueel door de voegen trekt niet tussen de naden van dat backerboard sijpelt. En vervolgens moest de hele ruimte in de Redgard.

De volgende stap: het tegelen van het plafond. Het klinkt wellicht wat raar, maar het werkt heel goed in de andere badkamer en ziet er ontzettend mooi uit. Michiel heeft er inmiddels zeer veel handigheid in, die tegels zitten vrij rap aan het plafond:

De muren van het douchegedeelte zijn nu ook waterdicht gemaakt. En het tegelen van het plafond is begonnen

De muren van het douchegedeelte zijn nu ook waterdicht gemaakt. En het tegelen van het plafond is begonnen

En natuurlijk het voegen van het plafond. Ook daar is Michiel inmiddels handig in, en het ziet er topchique uit. ‘Net als in een super-de-luxe hotel’ zei Jess laatst, toen ze het zag 🙂

Gevoegd plafond. Netjes!

Gevoegd plafond. Netjes!

Daarna kwam het tegelen van de muren. We hebben dezelfde grijzige en wittige tegel met een streepje van de andere badkamer gebruikt. Daarnaast nog een mozaiektegel, daarmee is het wat makkelijker om een aflopende vloer te maken (dat is niet te doen met 30*60 tegels). Ook heeft Michiel die mozaiektegel gebruikt voor de kopse kant van de koof, die springt daarmee in het oog en dat ziet er gewoon strak uit.

Witte en grijze streepjestegel

Witte en grijze streepjestegel

De vloer met mozaiek

De vloer met mozaiek

En ook de kopse kant van de koof met mozaiektegeltjes

En ook de kopse kant van de koof met mozaiektegeltjes. Uiteraard met chromen accentrandje

Afwerking

Dat lukt nog niet allemaal: we komen een pak witte tegels en een pak grijze tegels tekort, waardoor Michiel niet alles kan afmaken. Inmiddels is wel het grootste deel gevoegd, is de kraan geinstalleerd (en op lekken getest), en hebben we zaterdag de douchewand en de wc geinstalleerd. Ook zit het badmeubel al aan de muur. Maar nu ligt het project nog even een weekje (bijna) stil dus… Straks komen de laatste tegels nog aan de muur met het laatste voegwerk. Dan komt de spiegelkast en worden het raam en deurkozijn afgewerkt (en de plint. Die komt altijd het laatst). En de accessoires.

Het is bijna, bijna klaar… En nu al heel erg mooi!

De douchewand en de wc geinstalleerd

De douchewand en de wc geinstalleerd

 

8 gedachtes over “Klusupdate: de master bathroom!

 1. wauw, dit ken ik totaal niet terug, geweldig prachtig mooi geworden,
  we geven je een dikke twintig michiel, je handen zijn inmiddels platina, haha

  • Dat is de slaapkamer. Wij slapen tijdelijk in de ‘derde’ slaapkamer (lekker knus, past net). Zo kan Michiel z’n gereedschap laten staan ’s avonds. Hij is nu ook nog niet klaar – er moeten nog twee dozen tegels aan de muur!

 2. Ik kan het nu even niet laten om weer iets te laten horen. Vandaag las ik het album van Michiels Oma dat Michiel schreef, dat hij de hele week maar huiswerk moest maken en dat niet leuk vond.
  Nu begrijp ik het pas echt, wat Michiels handen zien kan hij maken!!!!
  Johanna en Michiel, de lieve groeten uit Epe

  • Hi Wilma! Bedankt voor je lieve berichtje! Wij vinden het altijd leuk om iets uit Nederland te horen 🙂 En het klopt, wat maakt hij mooie dingen he… Zit in de familie!

 3. Pingback: Bezoek van Loek en Afra! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s