Amerika gaat stemmen… twintig vakjes aankruisen aub! (deel 2 van 3)

Gisteren vertelde ik over het systeem van kiesmannen, die indirect bepalen wie president wordt. Naast de president staat er ook nog een State Representative op het stemformulier.

House of Representatives

In Amerika is er een zogeheten ‘Congress’, dat is de combinatie van de Senate (dat is in Nederland de eerste kamer) en de House of Representatives (vergelijkbaar met de tweede kamer). Dat samen heet in Nederland de ‘Staten Generaal’ (moet je ook maar net weten he…). Zowel de Senate als de House of Representatives worden gekozen door het publiek.

In Amerika zijn er 435 representatives. Het aantal representatives voor een staat is minimaal 1 en hangt verder af van het aantal inwoners van die staat. Pennsylvania heeft er 18 – en die hangen samen met de 18 kiesdistricten waarin Pennsylvania is opgedeeld (ter vergelijking: Alaska heeft er eentje, en California maar liefst 53). De grenzen van die districten lopen overigens niet altijd logisch per county of zo. Ze zijn strategisch ingedeeld om het partijvoordeel van de republikeinen zo groot mogelijk te maken (zie daarover dit eerdere verslag, waar ik me toen al eens eerder verbaasde over deze praktijk. Het heet ‘gerrymandering’.)

Ultiem creatief met gerrymandering - voorbeeld uit Maryland. Je kiesdistrict zou er maar zo uit zien!

Ultiem creatief met gerrymandering – voorbeeld uit Maryland. Je kiesdistrict zou er maar zo uit zien!

Speaker of the House

De partij met de meeste representatives levert typisch de ‘Speaker of the House’ (na stemming), dat zou in Nederland vergelijkbaar zijn met de Voorzitter van de Tweede Kamer. Er is een verschil: de Speaker of the House is partijdig en werkt actief mee aan het partijprogramma.

Momenteel is de House of Representatives overwegend republikeins, met de republikeinse Paul Ryan als Speaker. Omdat ook de Senate overwegend republikeins is (daarover morgen meer), kan de democratische president Obama momenteel weinig doen omdat hij heel erg wordt tegengewerkt door de House of Representatives en de Senate. Die situatie is voor niemand goed – en dat is dan ook een van de redenen dat men nu zegt dat ‘Washington kapot is’.

Verkiezingen voor de State Representatives

Alle representatives worden elke twee jaar herkozen of vervangen. Per district is er de keuze tussen een democraat en een republikein (en soms ook nog een onafhankelijke of ‘third party’ kandidaat). Voor deze posities zijn eerder in het jaar ook voorverkiezingen gehouden. De kans dat dit jaar ook de House of Representatives democratisch wordt is niet zo groot (vanwege het gerrymandering), maar veel groter dan de afgelopen jaren.

Ze zetten alle bordjes buiten!

Ze zetten alle bordjes buiten!

We zullen het zien!

5 gedachtes over “Amerika gaat stemmen… twintig vakjes aankruisen aub! (deel 2 van 3)

 1. Right! Voor een buitenstaander is dit mss zo helder als koffiedik. En als ze al strafpunten zouden krijgen zoals je va en moe zeiden, bleef er mss geeneen op de been.
  Ga dit allemaal ook even aan mijn hubbie laten lezen die altijd zeer politiek geinterresseerd is en dit op de voet volgt. Maar goed, hij komt donderdag pas thuis(salesman) en wil dit wss graag lezen. Mss weet ie dit al wel, maar zo’n geode uitleg is nooit weg, toch?
  En morgen komt deel 3!! lekker om te lezen bij de ochtend koffie!
  Greetings from the North.
  Wilma

  • Haha nou ik ben blij dat er toch nog iemand wat aan mijn uitleg heeft! Ik ben het gaan opzoeken omdat het me zelf wat duizelde. Ik begreep er weinig meer van… Totdat ik het maar eens uitschreef. Het is wel droge kost hoor… Ik vermoed overigens dat de grote meerderheid van Amerika op Justin Trudeau zou stemmen, als het zou kunnen! Mazzelaars zijn jullie, daar in Canada! 😉

 2. Pingback: Amerika gaat stemmen… twintig vakjes aankruisen aub! (deel 3 van 3) | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Verkiezingen. Daar gaan we dan… | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s