Tegel na tegel na tegel aan het plafond, vloer en muur

Als deel van de serie badkamerupdates, vandaag weer een stukje over Michiel’s monsterproject: de badkamer. Na het slopen, het verleggen van de afvoeren, waterleidingen, en de elektriciteit, het omleggen en installeren van de luchtafvoer, het installeren van het bad en het bouwen van het muurtje, het installeren van het backerboard en de redgard (voor het waterdicht maken van de ruimte)… is het nu tijd voor het tegelen.

Plafond

Michiel heeft eerst het plafond getegeld. Dat klinkt misschien raar, maar is eigenlijk niet zo gek. In een natte ruimte heb je snel damp, en als die niet wegkan krijg je vrij snel schimmel. Het tegelen van het plafond gaat dit tegen. We zagen het idee op een woonprogramma… en hoewel het nog best lastig was (boven je hoofd tegelen, boven je hoofd voegen) ziet het er schitterend uit. En superstrak.

Plafond - met de tegelkruisjes er nog in

Plafond – met de tegelkruisjes er nog in – strak he…

Het getegelde plafond van onder gezien, met de rainshower linksonder

Het getegelde plafond van onder gezien, met de rainshower linksonder

Vloer

Toen de tegels er eindelijk waren, kon Michiel bezig met de vloer. Dat ging ook goed. Het zijn superzware tegels, en best dik, dus het was nog een uitdaging om de gaten eruit te zagen die nodig zijn voor de wc-afvoer. Het voegen van de vloer volgde daarna, en dat ziet er dus ook weer heel mooi uit.

Muren

Het tegelen van de muren was het karwei van de afgelopen dagen. Het vereist nogal wat rekenwerk om goed uit te komen, en dan nog is het lastig… de muren zijn niet allemaal haaks en perfect glad dus het meten, zagen, en tegelen zelf is heel erg lastig, zeker als de tegels ook nog eens zwaar en heel groot zijn… De uitdaging was enorm: er moesten chroom-kleurige accentrandjes tussen de tegels bij het muurtje komen, er zaten heel wat aansluitingen voor leidingen, afvoeren en stopcontacten… maar alles zit aan de muur!

Dat ging overigens niet vanzelf… al vrij in het begin voltrok zich het rampscenario (althans, zo voelde het voor Michiel): de zuignap waarmee hij zo’n zware muurtegel vasthield faalde waardoor zo’n grote tegel recht op de mooie, strakke vloer viel – en jawel, een stukje tegel eruit. Dan zakt je de moed in de schoenen… Uiteindelijk is Michiel dan wel weer zo dat die tegel er weer uit gaat en wordt vervangen!

De muren netjes getegeld

De muren netjes getegeld

Reparatie van de gebroken vloertegel

Reparatie van de gebroken vloertegel

Kitten en voegen

Vervolgens kwam het kitten rondom het bad en de leidingen en het voegen van de vloer en muren. Het voegen moest ook twee keer – de voegen ‘scheurden’ na de eerste keer. Michiel heeft dus een hele workout gehad met al dan voegen! Maar wat ziet het er goed uit he…

Na het voegen heeft Michiel de eerste dingetjes gemonteerd – de kraan en de douchekolom – en heeft zichzelf getrakteerd op de doop van het bad! En alles werkt!

Gevoegd en wel

Gevoegd en wel

"Proefzwemmen" (NB: dit zijn Michiels benen...!)

“Proefzwemmen” (NB: dit zijn Michiels benen…!)

 

De laatste dingen

Nu nog de kasten ophangen, een wc installeren, wc-rolhouder en haakjes ophangen, lampen monteren, het kozijn rond de deur aan de binnenkant afwerken… ach ja, details…

14 gedachtes over “Tegel na tegel na tegel aan het plafond, vloer en muur

 1. Pingback: Badkamerupdate: de guest bathroom is af! | Johanna goes USA!

 2. Pingback: Klusupdate: de master bathroom! | Johanna goes USA!

 3. Kun je mij niet vertellen hoe je dat gedaan hebt met het plafond betegelen? We hebben het gezien en willen dit ook graag dus tips zijn welkom. Grt

 4. Pingback: Bezoek van Loek en Afra! | Johanna goes USA!

  • Uiteindelijk ook het plafond betegeld met een poederlijm van Bouwmaat eigen merk. Niet 1 tegel is er af gevallen, zit als een huis. Tegels waren metro tegels 10 x 20. Voegen is wel lastig boven je hoofd, maar wel te doen. Ik ben er blij mee, nooit meer verven met latex dat na een paar jaar weer moet.

   • Beste Henk
    Vanuit jouw reactie begrijp ik dat het is gelukt met het tegelen van het plafond.
    Ik ben zeer nieuwsgierig omdat mensen mij vertelden dat de tegeltjes zouden vallen. Zou jij me info kunnen geven over soort plafond, lijm en werkwijze?

 5. Beste Johanna
  Vanuit de foto’s zie ik dat het is gelukt met het tegelen van het plafond.
  Ik ben zeer nieuwsgierig omdat mensen mij vertelden dat de tegeltjes zouden vallen. Zou jij me info kunnen geven over soort plafond, lijm en werkwijze? En de hamvraag, zitten ze er nog steeds op?

  • Hi Reinier,
   Nee hoor, die tegels zitten nog prima aan het plafond! In ons geval (Amerikaanse plafonds…) hebben we normaal cementboard gebruikt – geen idee hoe dat in Nederland heet. In deze post (https://johannaslot.com/2015/04/28/klusupdate-de-master-bathroom/) heb ik een foto van het cement board in onze andere badkamer – daar hebben we ook dezelfde tegels aan het plafond gedaan. In die post zie je ook net wat meer van het tegelproces.
   Verder, een reguliere tegellijm en op de normale manier aangemaakt, en relatief kleine tegels, die van ons zijn ongeveer 15*15 centimeter, schat ik zo in. Werkwijze – een oppervlakte van een stuk of vier tegels insmeren met tegellijm, vervolgens de kam erover, en dan tegeltjes aan het plafond. Wel even aandrukken. Maar met fatsoenlijke tegellijm vallen die tegels echt niet naar beneden hoor!
   Succes!

 6. Reinier, nou hier nu in Loosduinen zitten de metro tegels nog steeds goed vast, geen enkele is eraf gevallen we zijn er nog steeds blij mee. Plafond was beton gespoten met kalk vanuit de bouw in 1985 waar ik met een 3-kant schrapstaal een paar mm eraf heb gehaald en toen dus tegel voor tegen met cementlijm van de bouwmaat, afgekampt erop gezet. De cementlijm plakt behoorlijk en wat stevig aandrukken valt die er niet af.
  Gewoon proberen eerst een paar met iets eronder en laten drogen voor test. Dag later de rest en weer een dag later voegen. De Bouwmaat Poeder tegellijm light 15 kg is een grijze lichtgewicht poederlijm, maar Gamma poerder lijm zal het ook wel doen.
  suc6 Henk

 7. Voor fotos van het plafond van Henk met metrotegels staat op zijn eigen server die niet altijd aan staat dus je kan mij henk benaderen voor de server online te zetten op eu dag uren 9-22

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s