Voorbereidingen voor het nieuwe semester

Een week geleden is het nieuwe semester weer begonnen. Let wel: mijn onderwijssemester. Nu geef ik dezelfde cursus als vorig jaar en het jaar ervoor: Marketing Strategy. Toch kan ik niet op de eerste maandag van het semester zomaar naar beneden naar mijn collegezaal lopen zonder voorbereiding.

Cases vernieuwen

Vorig jaar was ik vrij tevreden over de cases die ik had geselecteerd. Ten opzichte van het jaar ervoor had ik er een paar uitgegooid, en een nieuwe (IKEA) toegevoegd. Dit jaar heb ik een oude case (over Walmart/Kimberly Clark) weg gedaan en een nieuwe (CVS – een Amerikaanse drogisterijketen) toegevoegd. De reden? Vernieuwing is goed, ook voor mij, en het is gewoon pedagogisch gezien goed om de nieuwste ontwikkelingen in de cursus te hebben.

Course pack bestellen

En dat moet op tijd gebeuren, want ik moet mijn course pack bestellen – dat is een reader vol met gekopieerde cases. Die zijn niet (makkelijk) online verkrijgbaar. Ja, het kan wel, maar dan moeten studenten bij drie verschillende instanties copyrights betalen. En de kans dat ze dat doen is klein. Beter is om de copyrights centraal en in een keer te regelen en het cursuspakket op papier te koop aan te bieden.

Opdrachten aanpassen

Ik heb ook een opdracht aangepast. De afgelopen twee jaar moesten studenten in mijn vak nog een individueel marketing plan schrijven voor een nieuw zonne-energieproduct dat nog niet bestaat. Dat wordt steeds moeilijker, omdat de ontwikkelingen in de zonne-energie heel snel gaan. En eigenlijk vond ik het ook echt heel veel werk om het na te kijken, en zo heb ik iets anders verzonnen.

Mijn studenten gaan dit jaar een eigen artikel (of quiz, of ‘listicle’) voor BuzzFeed schrijven, met het doel om dat viral te maken. Ze moeten daarvoor ook een promotieplan maken en dat uitvoeren. Achter BuzzFeed zit ook een uitgebreide analytics software – en het idee is dat studenten dus zelf gaan analyseren hoe het ‘hun’ artikel vergaat in de online wereld, en hoe ze het beter gedeeld krijgen. Dus: online, analytics, en – o, ja, bijna vergeten – het artikel moet gaan over duurzaamheid. Want dat moet ik in mijn cursus integreren. Dus, laat maar komen, die clickbait over “28 creatieve dingen met Keurig K-cups” en “5 manieren om panda’s te redden”!

Schema en syllabus aanpassen

En dan als laatste moest ik mijn syllabus aanpassen. Het schema moest aangepast met de nieuwe opdrachten en de nieuwe cases, ik moest de opbouw van mijn cijfers een beetje aanpassen, en ik moest de nieuwe data en tijden natuurlijk verwerken. Interessant: ik geef nu op maandag en woensdag les. Weer op 8.00 uur ‘s ochtends (vroeg!!), dan heb ik een gat en geef ik om 11.15 uur weer college, dan heb ik weer een gat en geef ik om 14.30 uur weer college, en ben ik om 16.00 uur klaar. In die ‘gaten’ heb ik office hours (kantooruren) – dat zijn inloopuren voor mijn studenten.

Ik heb er weer zin in!

6 gedachtes over “Voorbereidingen voor het nieuwe semester

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s