Keukenavonturen: Verbouwingsplannen! (2/3)

In ons nieuwe huis hier in State College komt een nieuwe keuken. De keuken die er nu in zit, is ruim 30 jaar oud, gammel, en lelijk (naar mijn zin dan he). We hebben budget over voor een keuken, en aangezien we toch wel heel erg veel plezier beleven aan een goede keuken, zet ik me graag in voor dat doel.

Muurtje eruit. Afvoer erbij, dat soort dingen

Nu hebben Michiel en ik in Leusden ook een keukenverbouwing gehad. Nieuwe keuken uitgezocht – dat was toen een heel proces (keukenzaken in Nederland… bandieten) met veel voeten in de aarde. Destijds hebben we toen ook waterleidingen en elektriciteit verlegd, vloerverwarming gekregen en een muurtje verwijderd. En dat hebben we uiteraard niet zelf gedaan – zonder de hulp van mijn schoonpa Loek was dat nooit gelukt. Uiteindelijk is onze keuken in Leusden prachtig geworden. Echt wel. (Dat deed best wel pijn toen het huis – inclusief keuken – verkocht was…)

In het nieuwe huis in State College hebben we ook wat verbouwingswensen. Liefst een muurtje eruit, een afvoer erbij, de doorgangen groter, elektriciteitspunten verplaatsen en een groter doorgeefluik naar de ‘sunroom’ toe. Nu kan Michiel een hoop doen, maar dat soort structurele dingen laten we liever door een professional doen. En aangezien schoonpa Loek niet om de hoek woont, gaan we met een aannemer in zee.

Tekeningen

Michiel en ik hebben goed nagedacht over de nieuwe keuken. Momenteel is het nog zo dat er twee ruimtes zijn, een keuken en een ‘dining room’ die verbonden zijn met een doorgang. Wat mij betreft mag die hele muur weg (kan ook, is geen draagmuur). Dan krijgen we dus een grote ruimte, van 3.40 meter breed en 5.70 meter lang. Daar kun je een mooie keuken kwijt.

In de avonduurtjes heb ik de afgelopen tijd behoorlijk zitten schetsen. Op blokjespapier, jawel. Dat tekenen was overigens nog best een uitdaging – ze werken hier met inches en ik denk toch echt in centimeters. Een blokje is 10 cm, en dat is net niet 4 inches. Ik heb het bovenaanzicht en ook de voor/zij aanzichten getekend. Leuk werk hoor!

De aannemer

Afgelopen week heb ik met een aannemer gesproken. Gewapend met mijn tekeningen (en mijn rotsvaste overtuigingen over hoe het moet worden) zijn we door het huis heen gegaan. In al die jaren dat ie bezig was, had ie nog nooit een klant gehad die zelf tekeningen had gemaakt (ook al zijn ze met potlood). Het is schijnbaar normaler dat klanten aan hem vragen ‘Doe ons een nieuwe keuken’, en dan moet hij zelf ideeen aandragen… In ons geval: no way. Dat beslissen wij liever zelf (control freak dat ik ben!).

De keukenindeling

En wat wordt de keukenindeling dan? Voorlopig hebben we het volgende bedacht. Aan de linkerkant komt de kookkant, met de oven en magnetron, en kookplaat. Die kookplaat wordt een inductiesysteem. Helaas is hier geen gas (en aanleg kost 48,000 dollar (geen grapje!!), en met normale keramische kookplaten kan ik niet werken, dan laat ik zelfs water aanbranden. Inductie reageert net zo snel als gas, maar werkt met magnetisme. We gaan het zien!

De nieuwe keuken van boven gezien

De nieuwe keuken van boven gezien

Voor- en zijaanzichten van de keuken

Voor- en zijaanzichten van de keuken

Ietsje verder naar rechts, onder het doorgeefluik naar de ‘sunroom’ komt de gootsteen, de vaatwasser, en de koelkast. De vaatwasser wordt wel ingebouwd (punt voor ons), maar de koelkast niet (dat is hier niet te doen) (punt voor de Amerikanen). Er komt wel zo’n grote Amerikaanse koelkast met water en ijsblokjesmachine aan de buitenkant. Dat dan weer wel…

Aan de rechterkant komt een kastenwand met een 2e gootsteen, bij wijze van barretje. Daar komt ook een wijnkoelkastje. Dat idee hebben we opgedaan tijdens onze huizenroute, en leek ons zeer interessant. Dan in het midden, tegen de ‘sitting room’ aan, een eiland met een paar ladenkastjes waar aan de andere kant een zitje komt met barkrukken.

Volgende stappen

Volgens de aannemer is het allemaal haalbaar. Het zou mooi zijn als hij al wat gedaan kan hebben voordat onze spullen uit Nederland aankomen. Nu nog even wachten op de offerte – ik heb totaal geen idee wat een aannemer hier kost!

De volgende stap is daadwerkelijk naar de winkel om zo’n keuken te bestellen. Eens kijken of ik onze plannen gerealiseerd krijg! En daarover later meer!

11 gedachtes over “Keukenavonturen: Verbouwingsplannen! (2/3)

  • Hi Tineke,
   ik moet er nog wel even aan wennen, koken zonder gas. Maar het kan hier echt niet anders… aanleg van gas is hier simpelweg te duur! Maar ik hoor goede verhalen over inductie… we gaan het meemaken!

  • Die Amerikanen besteden hier alles uit… en zijn niet creatief genoeg om (heel moeilijk, op schaal!) dingen zelf uit te tekenen… Schijnbaar hoort ‘je ermee bemoeien’ niet zo bij een Amerikaanse verbouwing. Nou, dan kennen ze ondergetekende nog niet!! 🙂

 1. goedemorgen, ook op een inductiesysteem kunnen jullie soep met ballen koken, haha.
  is er ook iets op deze wereld waar jullie geen verstand van hebben?
  stoofgerechten maken, heerlijk, hachee, rode peren, sudderlapjes, mjammjammjam.
  liefs van deze kant.

  • Ik heb bijvoorbeeld geen verstand van hachee, rode peren, en sudderlapjes. Dat heb ik allemaal nog nooit gemaakt… soep met ballen (vaker zonder ballen) heb ik wel gemaakt.

 2. Pingback: Ik ben huiseigenaar! | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Verbouwingsupdate: de muren helemaal gestript | Johanna goes USA!

 4. Pingback: “Joh, je regelt nogal wat zo in je uppie – heeft Michiel nog wat in te brengen?” | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s