Verkiezingen: van de ene grap in de andere

Normaal gesproken hou ik me afzijdig van politiek commentaar en rapporteer ik het nieuws niet echt (uitzonderingen daargelaten). Maar ja…. met de nieuwe Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht kan ik het niet laten. En het is ook echt wel bizar grappig hier en daar. Vooral gisteravond. Ik lag half dubbel. En andere helft van mij dacht ‘dit kan niet waar zijn’…

Donald Trump – eendagsvlieg

De grootste grap is natuurlijk Donald Trump, die zich al lang geladen voor president kandideerde voor de republikeinen. Ja, “tuurlijk” dacht ik, “haha, mooi niet”, die wordt never-nooit-niet president, want “zoveel idioten wonen er niet in dit land”. Ik geloofde echt dat Trump een eendagsvlieg (wat betreft politiek dan) zou zijn. Een interessante, komieke toevoeging, en leuk voor de journalistiek. Want Jeb Bush (ook een verschrikking, want de broer van George W. Bush – die dramatische president die de puinbak in Irak en Afghanistan heeft veroorzaakt) zou de ‘republikeinse nominatie’ binnenhalen, zonder twijfel. En dan zou Hillary Clinton winnen – ik dacht, dat is een uitgemaakte zaak.

Donald Trump – meerdagsvlieg

Had ik het even verkeerd. Donald Trump is Nog Steeds bezig om de republikeinse presidentskandidaat te worden. En wat nu heel erg is, hij staat gewoon bovenaan in de peilingen. Hoe doet ie dat? Met de volgende uitspraken: “We bouwen een muur tussen Amerika en Mexico om illegale immigranten te voorkomen.” (Zou hij weten hoe VER dat is? Ruim 3000 kilometer!). “En we laten de Mexicanen voor die muur betalen!” Juist… Zie je het al voor je?

Verder heeft Donald Trump de pest aan China. Volgens hem pakt China heel veel banen af van Amerika (en dat is misschien indirect zo), dus hij wil alle business die ‘made in China’ is terughalen. Hoe ziet hij dat voor zich?En dan na de recente IS-aanslagen, zoals in Parijs en in het Californische San Bernandino: “We sluiten de grenzen voor moslims!” Joh… hoezo generaliseren? Doe niet zo dom. Als alle moslims uit Amerika weglopen, duvelt alles in elkaar.

 

Uiteraard pakt hij ook z’n republikeinse medekandidaten aan. Jeb Bush (een Bush nota bene!!) lijkt de redelijkheid zelve, maar staat allang niet meer overeind, in Trumps veel te overdreven anti-terrorisme-retoriek komt hij over als een bang hondje. Ted Cruz wordt aangepakt omdat hij in Canada geboren is (hij heeft wel Amerikaanse ouders). Trump ontkent ook de opwarming van de aarde. Wat een kerel.

En ook de andere kandidaten zijn soms bij het pijnlijke af grappig (of gewoon sneu, maar goed… we houden het positief). Neem Ben Carson, een neurochirurg. Die is heel erg gelovig (mag hoor), maar hij is wel heel erg fanatiek, en heeft wel hele rare, en hele niet-wetenschappelijke ideeen. Bijvoorbeeld, hij is tegen vaccinaties (juist… hij denkt ook dat autisme een gevolg is van vaccinaties… juist…), is tegen same-sex huwelijken, gelooft ook niet in de opwarming van de aarde, en is creationist.

Die republikeinse debatten zijn bijzonder ergerlijk – of juist bijzonder grappig… Ze zitten vol met momenten als “Neeeeeee… dat zegt ie niiiiieeeeet…..”. “Meeeeeent ie dat nou?” “WAT zei hij nou net… Vindt ie dat echt?” Enzovoort. Humor (als het maar niet zo bloedserieus is. Wetende dat zo ongeveer de helft van Amerika dit soort clowns steunt is een gedachte die ik liever uitban, anders slaap ik nooit meer).

Primaries

Terug naar Trump. Trump heeft de republikeinse nominatie nog niet op zak. Daarvoor moet hij eerst de ‘primaries’ winnen: de zogeheten voorverkiezingen per staat, waarbij de republikeinse kiezers hun favoriete kandidaat kiezen, en de democratische kiezers hun favoriete democratische kandidaat. Niet alle staten doen dat tegelijk: eerst gaan Iowa en New Hampshire mogen eerst, Nevada en South Carolina volgen, en dan komen er heel veel andere staten per keer. Trump (en ook de andere kandidaten) voeren dus heel stevig campagne in die vier staten (dat merkten wij trouwens ook toen wij in Iowa waren – ineens heel veel verkiezingscampagne-gerelateerde reclames op tv).

Sarah Palin…?!

Vanavond haalde Trump een nieuw konijn uit z’n hoed. Hij heeft een ‘endorser’ (iemand die hem openlijk steunt) bekend gemaakt. En wie is dat konijn? Ik geloofde mijn ogen niet: Sarah Palin. Echt?! Diegene die naar eigen zeggen buitenlandse ervaring had omdat ze Rusland vanuit Alaska kon zien liggen? Veel dommer heb je ze niet rondlopen in de politiek… En wat nu het erge is, dit is een hele slimme zet van Trump, zeggen ze op CNN, omdat hij zo zowel de East Coast republikeinse types en de beren-schietende conservatieven van het platteland aanspreekt.

Maar, kom op zeg… Sarah Palin?!

Amerikaanse verkiezingen. Pure komedie.

5 gedachtes over “Verkiezingen: van de ene grap in de andere

  • Doodeng! Want er zijn Heel Veel mensen in Amerika die het schijnbaar met ‘m eens zijn. Ik moet er niet aan denken.

   Toen Trump voor het eerst ten tonele kwam, zei ik ‘als Trump president wordt, ga ik emigreren’. Daarna dacht ik ‘ik ben blij dat ik mijn greencard al heb, want als dat heel veel vertraging oploopt krijg ik ‘m straks helemaal niet meer’. En nu zie ik Trump nog steeds… Ik vind het doodeng. Als Trump (of zo’n andere mafketel, for that matter) president wordt… brrr… ik moet er niet aan denken.

   Kleine kanttekening dat het me momenteel in Europa ook niet echt gezellig lijkt. Mensen lijken overal hun verstand te zijn verloren… De songtekst van “Belgie” van Het Goede Doel schiet me te binnen: “Waar kan ik heen, ik kan niet naar Duitsland, daar zijn ze zo streng; ik kan niet naar China want daar is het te druk” (enzovoort). Gelukkig wonen wij in ons eigen “Belgie”, onze ‘Happy Valley’, in onze zeer beschermde college town State College – en hebben wij gelukkig niet zoveel last van politieke sprongen (en wonen er hier bovenmatig veel democraten).

   • Ja, inderdaad, je hebt gelijk wat betreft Europa. Het is overal wel een zootje aan het worden (oh wat klink ik nu oud!). Ik woon in een conservatief gebied waar ik me vaak aan de politiek erger, maar gelukkig hebben we toch nog een hoekje gevonden met een wat progressievere sfeer. Plus er staat zoveel moois tegenover wat betreft natuur en zo dat we er fijn wonen. Alleen zo deze tijd van het jaar, als de wettenmakers van de staat bij elkaar komen wordt ik vaak wel kriegel. En daar komen later dit jaar dan die enge landelijke verkiezingen nog bovenop… ik vraag me af of naar Australië verhuizen misschien een optie is? 😉

 1. Het is inderdaad om je dood te lachen. Maar na een paar seconden komt de harde werkelijkheid binnen een blijkt het helemaal niet meer om te lachen. Ik vind het idee dat Trump mogelijk president wordt werkelijk doodeng. Krijg helemaal de kriebels als ik er aan denk. Denk jij dat hij werkelijk gaat winnen? En hoe denken de mensen in jouw omgeving over hem?

 2. Pingback: Oh boy. Amerikaanse verkiezingen… | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s