Oh boy. Amerikaanse verkiezingen…

Ik heb het onderwerp zo lang mogelijk proberen te ontwijken, maar ik ga het er nu toch maar eens over hebben. De Amerikaanse presidentsverkiezingen… Man, man, wat een kermis…

Swing state 

Wij wonen in Pennsylvania. Dat is een mogelijke swing state: veel mensen die in de stedelijke gebieden rond Pittsburgh, Philadelphia en (gelukkig) State College wonen stemmen traditioneel democratisch, maar alle mensen in de meer plattelandsgebieden stemmen traditioneel republikeins. Nu zit Pennsylvania ook in de regio waar heel veel industriele banen verloren zijn gegaan, en dat brengt veel populistische stemmers met zich mee, en dat zijn typisch Trump aanhangers (tenminste, vaker dan Clinton aanhangers). De verhouding Trump-Clinton aanhangers zijn ongeveer half-half. Pennsylvania heeft ook nog eens een keer een hoop kiesmannen. Dat betekent dat ‘wij’ er toe doen. Daarom ontkomen wij in Pennsylvania niet aan de verkiezingen – het feit dat Michiel en ik zelf niet mogen stemmen in Amerika verandert daar niets aan.

De verwachte uitslag op basis van de peilingen (van 11 oktober) per staat

De verwachte uitslag op basis van de peilingen (van 11 oktober) per staat

Debatten

Een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn de debatten. Tijdens de primaries (voorverkiezingen) waren er debatten tussen de kandidaten van de beiden partijen afzonderlijk. Bij de republikeinen was het een slagveld, met hele nare kandidaten, waaronder Donald Trump, waarvan niemand destijds had verwacht dat hij de genomineerde zou worden. Die debatten waren bij vlagen heel erg naar (vooral als je naar de ideeen ging luisteren… deze ronde zaten er een hoop engerds tussen…). Bij de democraten was het een respectvoller verhaal. Wij hebben niet alles gevolgd in die fase. Deze ronde ontkomen we er niet aan.

Wat jullie in Nederland vast ook wel weten is dat we inmiddels twee van de drie debatten tussen Donald Trump en Hillary Clinton hebben gehad. Het eerste debat hebben wij met een stel vrienden thuis gekeken bij Paul en Anna, met een hapje en een drankje erbij. Al ware het de Superbowl dus, we hebben ons met z’n allen heerlijk vrolijk gemaakt over de onzin die vooral Donald Trump uitkraamde. Een bingo-sheet erbij met typische uitspraken erbij en live factcheckers (er zaten veel faculty bij van economie) en de avond was compleet. Zo zijn de verkiezingen nog gezellig ook!

Het eerste, beschamende en tegelijkertijd lachwekkende debat

Het eerste, beschamende en tegelijkertijd lachwekkende debat

In ons dagelijks leven

Ook in ons dagelijks leven komen de verkiezingen zo nu en dan naar voren. Praktisch iedereen in mijn sociale netwerk is zwaar anti-Trump, en schaamt zich kapot over de uitspraken en acties van ‘the Donald’. Of dat nu het het belachelijk maken van gehandicapten, oorlogshelden, latino’s, moslims en vrouwen is, zijn uitspraken, onkunde en houding in debatten, het feit dat hij als multi-miljonair geen inkomensbelasting betaalt, zijn recente ‘bus’-incident, de tegenstellingen binnen zijn eigen statements, zijn vetes met de leiding van de republikeinse partij… De lijst met verbazingwekkende uitspraken en acties is ontzettend lang.

Wij zien wel ‘bewijzen’ van Trump aanhangers in onze omgeving. Op ons fietsrondje zien we regelmatig Trump-bordjes bij mensen in de voortuin, veel vaker dan Clinton-bordjes, en ik kan er niet langsfietsen zonder enigszins hoofdschuddend naar zo’n bordje te kijken. Zucht… Gelukkig zie ik meer mensen met Clinton-bordjes in State College zelf, hier en daar bumperstickers, zo nu en dan buttons, en vooral heel veel gekonkel op mijn Facebooktimeline (haast uitzonderlijk tegen Trump).

Argh... Trump stemmers...

Argh… Trump stemmers… Na afgelopen vrijdag hangt het spandoek een stuk minder strak

Nog een maand…

Tot gisteren konden mensen in Pennsylvania zich registreren voor de verkiezingen (ja, dat moet apart van te voren, anders mag je niet stemmen). Al die mensen op de campus en downtown die je links en rechts vragen ‘of je al geregistreerd bent’ zijn straks in ieder geval weg. De komende maand zullen wij vooral in Pennsylvania heel wat advertenties voor onze kiezen krijgen van zowel Trump (of beter gezegd, tegen Hillary Clinton) of Clinton (of beter gezegd, tegen Donald Trump). Misschien komt er zelfs nog wel iemand aan de deur om ons te overtuigen.

Gelukkig is deze manie binnenkort voorbij. Nog een kleine maand… Ik wil wel weer eens wat anders zien op CNN!

8 gedachtes over “Oh boy. Amerikaanse verkiezingen…

    • Het is ook wel een circus hoor… Geen idee waar ik moet beginnen als het over Donald Trump gaat. Het nieuws gaat ook veel te hard – alles wat ik opschrijf is een dag later niet meer relevant!

    • Wij zagen ‘m al vrij rap gedeeld worden op Facebook (door Amerikanen), en ja, we hebben ‘m ook langs zien komen op de Amerikaanse nieuwszenders. Hilarisch 🙂 Hij is ook echt wel heel goed gedaan hoor. Wij kijken overigens nog soms DWDD via Uitzending Gemist en zien Lucky TV op die manier.

  1. Alsof er in zo’n land niemand anders is zeg. Veel geschreeuw en weinig wol/zinnigs. Ben wel benieuwd wie we als “buurman” gaan krijgen.
    Groet,Wilma

  2. Pingback: Nieuwe woorden leren | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s