Heel normaal: Bloed doneren

Om de zoveel tijd wordt er hier binnen de business school reclame gemaakt voor de plaatselijke bloedbank, die afkomstig is van het Rode Kruis. Er komt dan een mobiele bloedbank voorrijden, en wordt er bloed gedoneerd. Je krijgt er als donor zijnde geen geld voor (net als in Nederland), maar je helpt er heel veel mensen mee. Hoewel je natuurlijk niet te veel bloed kan missen, maakt je lichaam weer nieuw bloed aan, dus eens in de zoveel tijd bloed doneren is een goed ding om te doen.

Nederland

In Nederland ken ik ook een paar mensen die regelmatig bloed doneren. Dan doen ze dan bij de bloedbank. Ikzelf heb dat nooit gedaan: jarenlang viel ik nogal snel flauw, dat had dan met mijn bloedwaarden te maken, dus bloed geven was voor mij niet zo’n goed idee in die periode. Maar ik sta wel achter het idee, ik zou graag willen dat ik niet zo snel van mijn stokje ging…

Amerika

Dan nu bloed doneren in Amerika. Hier wordt het geven van bloed vaak opgehangen aan een goed doel: zo kun je voor iedere keer dat je bloed geeft op die manier een financiele donatie doen voor een ander goed doel (hoe het precies werkt, weet ik niet). En het is natuurlijk hoe dan ook een goede zaak, ook zonder donatie.

Vanuit Smeal laten ze ons vaak weten dat er rond bepaalde tijden van het jaar specifiek tekorten aan bloed zijn. Dus ik dacht laatst, joh, laat ik dat eens doen. Ik leef inmiddels veel gezonder, val een stuk minder flauw (behalve de laatste 3 maanden dan…), dus waarom niet?

Regels: mag niet…!

Ik wist dat als je onlangs naar een land met malaria bent geweest, je geen bloed mag doneren. Voor onze huwelijksreis gingen we naar Zuid-Afrika… en daar is malaria. Je moet dan verplicht een jaar wachten totdat je bloed mag doneren. Dus, dat feest ging niet door.

Laatst heb ik nog eens gekeken, want mijn jaar wachttijd was voorbij. En tot mijn allergrootste verbazing stond op de lijst van het Rode Kruis met ‘verboden landen’ (als je er langer dan zoveel jaar hebt gewoond): Nederland! Samen met Belgie en Groot Britannie overigens. Waarom? De gekke-koeienziekte en de menselijke variant: Jacob-Creuzfeldt… Want die ziektes zijn ooit in Nederland aangetroffen en maken Nederland sindsdien ongeschikt als bloeddonor. En dus zal ik nooit in Amerika bloed mogen doneren. Ik hoef dus niet bang te worden om flauw te vallen wegens bloedtekort (ik val al genoeg flauw om andere redenen…). En kan ik al die emails over ‘blood drives’ gewoon heel snel deleten in het vervolg!

Orgaandonatie

Voor degenen die zich het afvragen: ben ik hier orgaandonor? Jazeker. Dat regel je via je rijbewijs (of je identiteitskaart). Dus iedereen die een rijbewijs of ID-kaart haalt, krijgt die vraag. Je kunt natuurlijk nee zeggen, maar je krijgt tenminste die vraag… en dat is in Nederland niet het geval. Maar ik dus wel, en Michiel ook, en het staat met grote groene letters op onze pasjes. Maar, voor iedereen zich zorgen gaat maken: Michiel en ik hebben al onze organen nog gewoon hoor!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s