Gastblog van Hendrieke over Detroit!

Door gastblogger Hendrieke! 

Zoals pa en ma een gastblog hebben geschreven, zo nu ook de taak aan mij (en Robin) om er eentje te posten. Oorspronkelijk zou dit blog gaan over de rariteiten van de Amerikanen, maar nadat wij in Detroit waren aangekomen, wist ik dat dit blog over Detroit moest gaan aangezien deze stad één rariteit op zich is.

De eerste indruk van Detroit 

Wij kwamen dinsdag, na ons bezoek aan de Canadese zijde van de Niagara Watervallen, in Detroit aan. Detroit ligt meteen aan de rivier de Detroit River. Je komt over de Ambassadeur Bridge aangereden vanuit Canada en ziet meteen Detroit, waar een oud ijzer boer onmiddellijk van zou gaan steigeren: wat een oude bende…

Johanna had voor ons een zeer indrukwekkende industriële loft uitgezocht op AirBnB. Geheel in de stijl van Detroit. Samenvatting: Awesome!!! En daarna in Detroit downtown onze eigen sightseeing tour gedaan waar wij stil van waren, zeer indrukwekkend.

De industriele loft in Detroit!

De industriele loft in Detroit!

Een stukje geschiedenis

Even een introductie over Detroit. Detroit stond vroeger bekend om zijn grote auto-industrie. De dikke Amerikaanse benzine slurpers werden daar geproduceerd, vandaar de naam ‘Motor City’. Tot ongeveer de jaren 80 was Detroit een welvarende stad. Het gevolg was dat er een groot verschil ontstond tussen de armen en de rijken. Daarnaast ontstonden er nog grote culturele verschillen door immigranten. Hierdoor stierf het downtown van Detroit uit en trokken de mensen naar de suburb (buitenwijken) of hebben Detroit geheel verlaten. Het bewonersaantal van Detroit halveerde hiermee. Vervolgens zijn de kantoren van de autofabrieken mee vertrokken naar randsteden waardoor Detroit zelf een soort van spookstad werd. Door deze verschuiving ontstond er vervolgens veel werkloosheid in Detroit.

Leegstaande kantoorpanden in Detroit

Leegstaande kantoorpanden in Detroit

En toen kwam de crisis rond 2008. Veel Amerikanen zijn overgestapt van de Amerikaanse benzine slurper naar een Aziatische auto, waardoor veel fabrieken moesten krimpen of moesten sluiten. Een grote tegenslag voor Detroit waarmee nog meer mensen werkloos werden. De bevolking halveerde nogmaals.

Detroit nu: Armoede…

Er heerst nog steeds veel armoede in Detroit. Dit is Robin en mij verre van ontgaan. Op onze eigen sightseeing tour zijn wij onder andere door Corktown gereden. Corktown is echt bizar. Je vindt er de mooiste huizen met een veranda, maar bijna allemaal verlaten, ingestort of verbrand (voor de verzekering). Eigenlijk is het moeilijk te beschrijven, dus gewoon de foto’s goed bekijken. Sorry voor de weerspiegeling van het autoraam, maar ik durfde de auto niet uit 😉

Verlaten huizen

Verlaten huizen in een beetje een enge buurt

En helemaal ingestorte huizen

En helemaal ingestorte huizen

… en kunstenaars!

Om Detroit weer ‘hip’ te maken, zijn er kunstenaars gevraagd om naar Detroit te komen. Zij mochten bepaalde gebouwen gebruiken als blanco schildersdoek en ermee doen wat zij wilden. Dit plan is echter een beetje uit de hand gelopen. Er zijn de laatste jaren veel kunstenaars naar Detroit gekomen om heel Detroit zich toe te eigenen als schildersdoek. Eén van de projecten die wij hebben gezien in Detroit is het Heidelberg project. Dit was zo’n ongevraagd project… Het Heidelberg project is een straat waar kunst van afval is ‘tentoongesteld’. Kunstenaars zouden het waarschijnlijk een tentoonstelling noemen, andere mensen zouden het misschien het dumpen van afval noemen.

Het Heidelberg project

Het Heidelberg project. Zoekplaatje: zoek het blauwe boodschappenkrat, de gele pump, en de gekruisigde pop…

Vol gekkigheid op de bomen...

Vol gekkigheid op de bomen…

... en op de huizen!

… en op de huizen!

Tot slot, een advies

Een bezoekje aan Detroit is het zeker waard. Alleen, wacht hier niet te lang mee. Er zijn een paar grote investeerders in Detroit die veel gebouwen opkopen en opknappen. In Downtown is het al een stuk opgeknapt, maar daarbuiten is het plat gezegd: nog een grote bende…

8 gedachtes over “Gastblog van Hendrieke over Detroit!

 1. wauw jeetje wat zullen jullie veel verhalen hebben.
  zeker indrukwekkend detroit,
  en michiel en johanna zijn jullie daar al een keer geweest?
  ik kijk uit naar de verhalen volgende week.
  liefs voor iedereen.

   • hoever is dat rijden? zetten we dan op het lijstje van volgende amerikabezoek, naast de niagarawatervallen, daar willen wij een keer naartoe met jullie uiteraard en met een overnachting, goed idee he? liefs en kussen.

 2. Pingback: Detroit: stroomstoring, het Heidelberg Project, en Hitsville (Motown!) | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Detroit: op city safari door verlaten gebouwen | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s