Detroit: stroomstoring, het Heidelberg Project, en Hitsville (Motown!)

Afgelopen winter probeerden we het al eerder: naar Detroit, om daar een tour te doen door verlaten gebouwen. Dat lukte helaas niet door een enorme sneeuwstorm in het noorden van Amerika. Dit keer, op de terugreis vanuit Minneapolis, hebben we weer een poging gedaan. Hoewel ik op de 4e juli zwaar mijn hamstring heb geblesseerd en daardoor niet heel snel en soepel liep, hebben we het toch door laten gaan. Het was geweldig!!

Hotel: stroomstoring!

Hoe typisch ‘Detroit’: bij aankomst in het hotel bleek het ‘block’ last te hebben van een stroomstoring. Net 15 minuten voor onze aankomst was de stroom uitgevallen. We konden nog wel inchecken (per iPad) maar de lift deed het niet (dus gingen we door een pikdonker trappenhuis drie trappen omhoog). Eenmaal in de kamer stond de airco uit (en het was boven de 30 graden buiten), en er was geen licht in de badkamer. Dat was allemaal niet zo’n probleem, wij redden ons wel – de stroomstoring zou immers om zes uur ’s avonds verholpen zijn, had de energiemaatschappij beloofd.

Corktown

Corktown

Zomaar een autofabriek in Corktown

Zomaar een autofabriek in Corktown

Corktown voor, Downtown achter

Corktown voor, Downtown achter

Nu was dit niet een typisch hotel. Het hotel staat in de wijk Corktown – een up and coming hipsterwijk vol met erg leuke tentjes waar je super lekker kunt eten. Het hotel – Trumbull and Porter, gelegen op de kruising van de wegen Trumbull Avenue en Porter Street, was nu nog in de renovatie. Het was altijd al een hotel (typisch ouderwets Amerikaans), maar is nu onder handen genomen door een paar mensen met gevoel voor design. Ik ben erg enthousiast. Betonnen vloeren (het tapijt dat er lag is weggehaald, met een laklaag erover), plafonds waar je alle leidingen ziet (het plafond dat er in zat is dus weggehaald, met een likje verf over de leidingen), allemaal heel industrieel dus. De meubels die er staan zijn uniek – veel leer, hout en metaal – en passen er goed bij.

Trumbull and Porter hotel

Trumbull and Porter hotel

De inrichting van het hotel... totaal onamerikaans

De inrichting van het hotel… totaal onamerikaans

Ons bed - geweldig!

Ons bed – geweldig!

En juist dit hotel dat in renovatie is had een stroomstoring. Dat kun je niet hebben als ‘beginnend’ hotel waarbij de eerste gasten voor positieve reviews moeten zorgen. Nu hebben ze er zulk leuk personeel rondlopen (die je overigens ook alles kunt vragen over restaurants in Corktown) dat ik echt met ze te doen had. De stroomstoring duurde namelijk tot 1 uur ‘ s middags de volgende dag…! Een hotel om nooit te vergeten. Wat een avontuur. Maar wij hebben het heel erg naar onze zin gehad. Extreem tof hotel in een hele toffe wijk. Wij komen zeker terug!

Een boekwinkeltje in Corktown

Een boekwinkeltje in Corktown

Hitsville – het Motown Museum

Naast een tour door verlaten gebouwen (lees dat morgen) zijn wij onder andere naar het Motown museum geweest. Dat zit in het huis waar Motown baas Berry Gordy in 1959 zijn platenlabel heeft opgezet, in Detroit. Het is het label waar Diana Ross, The Three Degrees, The Jackson Five, Marvin Gaye, Stevie Wonder, The Temptations en nog veel meer hun muziek opnamen. Een zeer historische plek. En ja, het zit in een ‘huis’ (de familie woonde boven), de opnamestudio zit in een verbouwde garage – allemaal heel erg indrukwekkend om te zien. En te horen, want er staat constant vrolijke Motown muziek op šŸ™‚

Tips voor de toerist: het Motown Museum heeft strenge regels. Je mag er geen foto’s maken van de binnenkant. Je mag ook niet zelf ‘los’ lopen. In plaats daarvan krijg je een rondleiding en loop je in groepjes door het gebouw heen (waar een documentaire van een kwartier in de stijl van Leo Blokhuis bij in zit). Door die enthousiaste rondleiding leer je een hoop en word je gewezen op een hoop details die je zelf niet zou zien. Bijvoorbeeld – het typische ‘galm’-geluid van The Three Degrees kreeg Motown voor elkaar door een gat in het plafond van de bovenverdieping te zagen: het is gewoon ‘zoldergalm’ die je hoort! Aanrader!

Bij het Motown Museum

Bij het Motown Museum

Heidelberg Project

Een andere toeristische tip is het Heidelberg Project (een jaar geleden ook beschreven door mijn zusjeĀ in een gastblog!). De reviews op internet zijn gemengd: de een vindt het een geweldige vorm van openbare buitenkunst; een ander vindt het maar rommel. Het Heidelberg Project is een openlucht kunstproject van twee ‘blocks’ aan Heidelberg Street. De oprichter is kunstenaar Tyree Guyton.Ā Het is in 1967 gestart, deels als politiek protest tegen de rellen die de stad teisterden in die periode. Hij beschilderde huizen en de straat, vooral met stippen, en maakte veel ‘spullen’ vast aan de buitenkant van huizen, vooral in een thema.

Helaas, helaas zijn er in 2013 en 2014 veel brandstichtingen in verschillende huizen van het Heidelberg Project geweest waardoor het nu slechts een schim is van wat het geweest is. Maar ook nu nog is het de moeite om er heen te rijden. Het is nog steeds een aparte, kunstzinnige, vrolijke bende die je nergens anders zou kunnen vinden.

In dit geval zegt een beeld meer dan duizend woorden. Daarom: foto’s!

Heidelberg Project

Heidelberg Project

Bende... of kunst?

Bende… of kunst?

Je wordt bekeken bij het Heidelberg Project

Je wordt bekeken bij het Heidelberg Project

En er zijn ook katten bij het Heidelberg Project

En er zijn ook katten bij het Heidelberg Project

Restaurants om vooral heen te gaan als je in Corktown, Detroit bent

En dan nog een paar toeristische tips wat betreft restaurants. Wij hebben oh zo lekker gegeten bij drieĀ restaurants in Corktown:

 1. Ottavia Via, een Italiaans restaurant. Super lekker gegeten, en ook weer met een toffe industrieel aandoende inrichting. De knoflook ricotta bruschette zijn geweldig… Dit restaurant is vrij nieuw, maar timmert goed aan de weg. Aardige bediening! Op loopafstand van het Trumbull and Porter hotel, aan Michigan Avenue;
 2. Slows Bar & BBQ, voor geweldig lekkere BBQ (dat is dus het langzaam gegaarde vlees, geen grill restaurant dus). Ze hebben er 56 bieren op de tap (!), hebben zes sauzen op tafel (want America = freedom to choose), en heerlijkĀ eten. Zit er sinds 2005 – echte herbouw-pioniers voor deze wijk. Ze zitten schuin tegenover het karakteristieke Grand Central Station – hetgeen sinds 1988 al geen station meer is, ook aan Michigan Avenue;
 3. Batch Brewing Company, een craft bier brouwerij/restaurant met een uitstekende keuken. Ze zitten schuin tegenover het Trumbull and Porter hotel, sinds begin 2015. Aanraders op het menu: de nacho’s en de fish taco’s. Ze hebben ook een groot terras (maar daar was het ons te warm voor). Net als in de rest van Corktown was ook hier een gezellige down-to-earth sfeer (zonder TVs!!). Een aanrader!
Bij Batch Brewing Company

Bij Batch Brewing Company

Het oude Grand Central Station - met nieuwe ramen

Het oude Grand Central Station – met nieuwe ramen

3 gedachtes over “Detroit: stroomstoring, het Heidelberg Project, en Hitsville (Motown!)

 1. Pingback: Detroit: op city safari door verlaten gebouwen | Johanna goes USA!

 2. prachtig mooi dat jullie in detroit geweest zijn. wat een verschil in die stad, netjes en een grote bende.
  het motown museum was vast schitterend mooi, lijkt mij ook wel wat, hahaha.
  konden jullie meezingen?
  leuk dat ze het wel opvrolijken, kunstenaars krijgen wel de ruimte. ik denk dat toeristen daar wel uren rond kunnen lopen. liefs.

  • Als je de rondleiding doet in het Motown Museum laten ze je ook zingen in de studio. Uiteraard ligt er tekst en bladmuziek – maar dat was in ons geval niet nodig. Ik ken ‘My Girl’ van The Temptations uit mijn hoofd šŸ™‚

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s