Trouwerij in Amerika: de gift registry

Afgelopen weekend waren wij uitgenodigd op een Amerikaanse bruiloft, in Oklahoma City (daarover later nog een verslag, uiteraard). In de voorbereiding daarvan kregen wij een save-the-date kaart, en een uitnodiging. Daarna kregen wij ook een email omtrent de ‘gift registry’. Dat riep bij ons nogal wat vragen op….

Wat is een gift registry?

Voor Amerikaanse bruiloften (en ook geboortes) is het in Amerika normaal om een gift registry te regelen bij een website als Amazon of een winkel als Macy’s (warenhuis). Dat is een soort verlanglijst van dingen die je als aanstaand echtpaar graag wilt hebben. Je krijgt dan een lijst van (bijvoorbeeld) ‘Wijnglazen van merk XXX, echtpaar wil er graag 12, er zijn er al 4 gereserveerd’. Het idee erachter is dat gasten geen dubbele cadeaus geven, en dat de gasten iets kunnen kiezen dat het echtpaar graag wil hebben, zonder dat ze daar allemaal bij het echtpaar om hoeven te vragen.

De meeste Amerikanen trouwen typisch wat vroeger dan de meeste Nederlanders (en, ze trouwen tenminste, ik heb sterk het idee dat dat over het algemeen wat minder het geval is in Nederland). Nederlanders wonen vaak ook al jaaaaaren samen voordat ze trouwen (dat is in Amerika over het algemeen wat minder geaccepteerd dan in Nederland, hoewel er hier veel variatie in zit). Een consequentie is dat veel Amerikanen gewoon nog traditioneel om uitzet kunnen vragen bij hun bruiloft.

Onze vragen… 

Je krijgt dus een email met een link naar de ‘Gift registry’ van in dit geval Chris en Christy (vrienden van ons), met daarop dingen als wijnglazen, borden, een ‘gravy boat’ (een sauciere…), een taartenstandaard, een kaasplankje… So far, so good. En toen begonnen onze vragen. Gelukkig komen onze Amerikaanse vrienden ons redden in dat soort situaties en helpen ons uit de brand:

Hoeveel geef je eigenlijk uit? 

Ogenschijnlijk een simpele vraag, maar in dit geval moesten wij ook nog vliegtickets van State College naar Oklahoma voor Michiel en mij betalen, en een hotel in Oklahoma (voor meerdere nachten ook nog). Dan gaan de kosten toch al snel richting de 1000 dollar (en daarbij moet je ook nog de tijd rekenen dat je niet aan het werk kan omdat je aan het reizen bent). Wij hebben besloten om rond de 100 dollar voor ons beide uit te trekken voor onze cadeauselectie.

Moet je je aan gift registry houden? 

Nee, dat hoeft niet per se. Je kunt bijvoorbeeld ook geld geven, maar het is niet heel erg gebruikelijk in Amerika om dat te doen. Het is wel het makkelijkst natuurlijk om je gewoon aan de gift registry te houden en daar wat van te kiezen.

Overigens, ook mensen die wel een uitnodiging krijgen maar niet naar de bruiloft komen, kopen vaak ook een cadeau van de gift registry. Want niet een cadeau kopen is eigenlijk ‘not done’. Er zijn waarschijnlijk een hoop mensen die balen als een stekker als ze een uitnodiging voor een trouwerij krijgen. Zelfs als ze niet gaan, kost het ze geld…

Weet het bruidspaar wat je hebt gekocht?

Als je in Nederland geld geeft in een blanco envelop, is het redelijk anoniem. Bij gift registries is het in de regel bekend wie wat gegeven heeft (je kunt er als gast ook voor kiezen om dit anoniem te doen). Want hoe weet het bruidspaar anders wie ze de Thank-you note voor het kaasplankje en de wijnglazen moeten sturen? En hoe weet het bruidspaar anders dat ze de gravy boat uit de kast moeten halen als tante Annie op bezoek komt?

Waar laat je het cadeau bezorgen?

In ons geval: wij wonen in State College, Chris ook, Christy woont in Washington DC, en de bruiloft was in Oklahoma City, waar Chris en Christy vandaan komen. Wat doe je dan met die cadeau? Laat je die thuis bezorgen en neem je die mee naar de bruiloft? Nee – je komt eigenlijk ter plekke met lege handen aanzetten (of je hebt een kaart of zo bij je), en je stuurt het cadeau naar het adres van het bruidspaar (in dit geval naar Christy in Washington DC). Christy heeft zo drie, vier maanden rondom het huwelijk telkens pakketjes met huwelijkscadeaus van de gift registry.

Al met al is zo’n gift registry een apart ding. Het komt mij hebberig over, en te materialistisch. Aan de andere kant begrijp ik het gemak ook wel weer. En het past ook wel bij de Amerikaanse consumptiemaatschappij, natuurlijk.

 

8 gedachtes over “Trouwerij in Amerika: de gift registry

 1. Super interessant! Je ziet het altijd in Amerikaanse series en films dat die cadeaus thuis komen. Eigenlijk ook best grappig wat je zegt dat het velen gewoon geld kost zonder naar de bruiloft te gaan. Alleen wat minder leuk voor die persoon 😉 Toch echt bijzonder dit hoor. Ik vind het zelf ook te materialistisch. Het is echt Amerikaanse cultuur. Bedankt voor je leuke verhaal!

 2. grappig, toen wij vroeger, auwdaslanggeleden, zijn getrouwd, hadden we boekjes met uitscheurvelletjes vol geschreven met spulletjes die je dacht dat nodig was, die boekjes, 1 voor slotkant, 1 voor visscherkant , ging de familie en verdere gasten rond, wat een gedoe eigenlijk, geld in een enveloppe is toch wel makkelijker, kun je als bruidspaar zelf uitzoeken wat je wil, en bovenal wat jezelf mooi vind.
  maar om een tijd cadeautjes te krijgen rond de trouwdatum heeft ook wel wat, groetjes.

  • Goh, wist ik niet… Maar goed, destijds hadden jullie vast niet de precieze uitvoering van de broodrooster en het strijkijzer erbij gezet toch? Hier had ik geen vrijheid meer over wat betreft de uitvoering van het product. Ik heb nu overigens wel geschikte cadeaus gekocht die wat bij ons passen (dat werd dus een kaasplank, want kaasplank = Nederlands, met wijnglazen).
   Ben benieuwd of er nog dingen aan de Kloosterweg zijn die huwelijkscadeaus zijn geweest. Geen idee – de slacentrifuge misschien?

 3. Zo’n gift registry ken ik van in Belgie. “In mijnen tijd” gingen de meeste mensen ook niet eerst samen wonen, maar trouwden ze. En dan kreeg je met de uitnodiging ook het adres van waar de ‘huwelijkslijst’ lag. Daarop stonden typisch glazen en bestek en servies en nog wat snuisterijen. Helemaal zoals dus nu ook nog in de US. En in Canada.

  • Schijnbaar ben ik niet oud genoeg 🙂 Met deze context herinner ik me dat ik ooit een keer zo’n lijst heb gezien van een neef die trouwde. Dat vond ik toen heel raar… want er stond niet op ‘broodrooster’, nee, het moest precies die broodrooster van merk X in kleur Y zijn uit de winkel Z (het was vast en zeker de aangetrouwde nicht die daarachter zat gegeven het detailniveau). Ik vond dat toen het toppunt van hebberigheid (als idealistische vijftienjarige), maar ik heb dat waarschijnlijk toen niet helemaal goed gezien…

 4. ook wij hadden plaatjes erbij, bijvoorbeeld de bussenserie van brabantia, die waren toen bruin gevlamd. dan wil je er geen andere kleur erbij. overigens de theebus is nog steeds in gebruik, jaja wij bint zuunig.
  hahaha, liefs voor jullie.

  • Aha. Dat wist ik niet. Nou ja, misschien is het allemaal dan niet zo ‘hebberig’. Toch kan ik het me niet voorstellen dat die gift registries nu in Nederland nog gebruikt worden…

 5. Pingback: Voorsorteren op de feestdagen: cadeaus reserveren! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s