Uitstapje naar Washington! (deel 3 van 3)

Voor het weekend schreef ik over ons uitstapje naar Washington DC, waar Michiel en ik een hele hoop musea hebben bezocht. We zijn maandag nog een dag gebleven, en dinsdag weer terug gereden naar State College. Dagje vrij mocht wel, vond ik. Vandaag deel 3 van het verslag van ons tripje.

De indrukwekkende Library of Congress – stukje geschiedenis

Dichtbij de Mall, het enorme grasveld dat een aantal Smithsonian musea, monumenten, het Witte Huis en het Capitool met elkaar verbindt, staat ook de Library of Congress (het Thomas Jefferson Building). Dat is een gebouw met historie. We hebben daar een tour gedaan, en dat was absoluut waardevol. De Library of Congress, vrij vertaald de kabinetsbibliotheek, is opgericht in 1800, toen werd besloten om de regering van de Verenigde Staten te verhuizen van Philadelphia naar Washington. Initieel was die bibliotheek gevestigd in het capitool, totdat in 1814 Britse troepen de boel in brand zetten.

De collectie van Thomas Jefferson

Toen kwam voormalig president Thomas Jefferson met het idee om zijn persoonlijke bibliotheek aan de regering te verkopen, en zo geschiedde: in januari 1815 verkocht hij 6.487 boeken voor 23.950 dollar in totaal (zeg 4 dollar per boek). In de waarde van vandaag was dat in totaal ruim drie en halve ton, en ruim 50 euro per boek. Nu waren dat natuurlijk geen paperbacks, allemaal gebonden boeken van soms al honderd jaar oud (destijds al), maar toch heeft Jefferson daar echt wel een goeie deal gehad! Nu staan bijna alle van Jefferson’s boeken overigens tentoongesteld in de Library of Congress. Fascinerend. Ik heb echt wel even voor die boekenkasten staan staren… Een boek dat ik ook heb, is de Fabel van de bijen, een parabel over het inrichten van een maatschappij geschreven door de Nederlander Mandeville. En ik zag ook nog een uitgave van Spinoza staan! (Ja, over dat soort dingen kan ik enthousiast raken. Gek he.)

Jefferson's oude boeken

Jefferson’s oude boeken

Architectuur

Die Library of Congress is zelf een supermooi gebouw. Nadat de bibliotheek uit z’n voegen was gegroeid, hebben ze er een apart gebouw voor gemaakt. En dat is heel erg mooi gedaan, met heel veel schilderijen op panelen en plafonds, veel sculturen (die, als je er wat langer naar kijkt, allemaal een betekenis hebben). Ze hebben de Library tussen 1984 en 1997 opgeknapt en schoongemaakt, zodat al die hele mooie versieringen weer te zien zijn.

In de Library of Congress

In de Library of Congress

In de Library of Congress. Niet vergeten omhoog te kijken!

In de Library of Congress. Niet vergeten omhoog te kijken!

Detail. Dit ventje moet een wetenschapper voorstellen. Duidelijk, toch?

Detail. Dit ventje moet een wetenschapper voorstellen. Duidelijk, toch?

Overigens hebben ze er ook een paar tentoonstellingen. Momenteel was er ook onder andere een tentoonstelling over de oprichting van de NAACP (National Association for the Advancement of the Colored People) – een mensenrechtenorganisatie voor African-Americans, en een tentoonstelling over historische kaarten van Amerika. Interessant. Omdat Amerika hard veranderd is in de afgelopen paar honderd jaar, is het heel interessant om te kijken wanneer New Amsterdam in New York veranderd, wanneer Pittsburgh op de kaart komt en of ze Austin TX al hebben opgenomen. Heerlijk, speurwerk!

Oude kaarten... geweldig!

Oude kaarten… geweldig!

Studiezaal!

Wat (voor mij) NOG indrukwekkender was om te zien, was de studiezaal. Inmiddels heeft de Library of Congress meer dan 16 miljoen boeken en meer dan 120 miljoen andere stukken (zoals film- en videomateriaal) en die kun je in de studiezaal bestuderen. De Library of Congress was eigenlijk bedoeld voor de leden van de regering – en heeft momenteel tientallen onderzoekers in dienst die onderzoeksvragen afkomstig van de regering beantwoorden o.a. met de collectie – maar ook het Amerikaanse publiek kan de collectie inzien. En dat kan dus in de studiezaal. Je hebt er alleen wel een bibliotheekpasje voor nodig. Nu waren we nog maar een dagje in Washington en was het een beetje zinloos om zo’n bibliotheekpasje te gaan halen, maar dat was Echt Wel Heel Erg Leuk geweest! (Ja, over dat soort dingen kan ik enthousiast raken. Gek he…)

Studiezaal in de Library of Congress

Studiezaal in de Library of Congress

National Art Gallery

Met die Library of Congress was de ochtend overigens ook weer snel om. ’s Middags zijn we nog naar de National Art Gallery geweest, waar ze heel veel Europese kunst hebben hangen. Er hangen wat Rembrandts, Vermeers (geen Van Gogh), een Mondriaan, en ook wel een paar doeken van Monet, Manet en Degas, maar het zijn niet de topstukken. Er zat ook maar betrekkelijk weinig Amerikaans tussen (en daar was ik nu juist benieuwd naar). Toch heb ik wel een Pollock en een paar Rothko’s gezien (niet voor het eerst overigens). Geen Warhol gezien, maar die hebben we in het Warhol museum in Pittsburgh al eens bekeken. Voor Amerikaanse moderne kunst moet je echt in het MoMA in New York zijn.

Afronding via de IKEA

Dinsdag zijn we op de terugweg naar huis nog langs de IKEA geweest. Michiel moest nog wat foto’s maken van de sanitairafdeling voor z’n bedrijf, en ik kon nog wat kleine dingetjes halen die ik nog miste. Denk aan kruidenpotjes en zo. Toch fijn om altijd weer in de Europese IKEA te zijn!

We gaan naar huis via de IKEA, met IKEA letterkoekjes voor onderweg!

We gaan naar huis via de IKEA, met IKEA letterkoekjes voor onderweg!

6 gedachtes over “Uitstapje naar Washington! (deel 3 van 3)

  1. Wauw wat een prachtige bibliotheek! Daar zou ik ook graag rondwandelen 🙂 En studeren in die studiezaal is waarschijnlijk een stuk leuker en motiverender dan in sommige kale, koude ruimtes in Nederland haha

  2. Ziet er echt heel indrukwekkend uit. Als je daar een boek gaat zitten lezen, lees je volgens mij helemaal niet. Kijk je alleen maar om je heen;)

  3. Pingback: Musea in Amerika versus musea in Europa | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s