Waarom Penn State Football nogal eens in het nieuws is (2 van 2)

Laatst heb ik geprobeerd om samen te vatten waarom Penn State nogal eens in het nieuws was de afgelopen jaren. Er was sprake van kindermisbruik van jonge kinderen, en dat is geprobeerd om in de doofpot te stoppen. Gevolg: veel media aandacht, en strafmaatregelen van de NCAA (de American College Football bond).

Er is regelmatig negatief nieuws

Het schandaal dateert al van 2011, maar er is nog regelmatig nieuws. Er zijn bijvoorbeeld rechtzaken voor smartengeld voor de slachtoffers van het kindermisbruik. Er zijn rechtzaken voor smartengeld voor degenen die (volgens hen onterecht) zijn ontslagen als gevolg van het hele gebeuren. Er is nieuws omdat er weer een nieuwe maatregel tegen kindermisbruik of, wat algemener, ter bevordering van ethisch gedrag wordt ingevoerd. Het blijft aan Penn State kleven, en dat duurt nog wel even, vermoed ik.

De maatregelen van de NCAA

Nu is het geval dat Penn State vanwege het schandaal minder studiebeurzen aan hun football spelers mogen uitgeven. Normaal mag een universiteit van de NCAA er 85 uitgeven, Penn State mag er maar 65 hebben. Dat betekent dat je minder goede spelers kunt aantrekken. Ook mag Penn State een paar jaar lang niet meedoen met de kampioenswedstrijden. Dat betekent minder kaartjesverkoop en minder inkomsten en een minder gemotiveerde spelersgroep.

Eerlijk gezegd snap ik die maatregelen niet allemaal. Al die maatregelen zijn gericht op de huidige groep, de meesten hebben niet met de dader van het kindermisbruik gewerkt, en zelf hebben ze er al helemaal niets mee te maken. Maar goed, regels zijn regels.

Er is soms ook positief nieuws!

Hoewel Penn State regelmatig in het nieuws is vanwege de afwikkeling van het kindermisbruikschandaal, was er een tijdje geleden ook eens goed nieuws. Omdat Penn State schijnbaar zeer snel vorderingen maakt in het opvolgen van de (115!!) aanbevelingen, heeft de NCAA besloten om meer studiebeurzen toe te staan, en om Penn State ook in aanmerking te laten komen voor de kampioenswedstrijden (moeten ze nog wel hun best doen, natuurlijk).

Omdat American Football zonder enige twijfel het allerbelangrijkste is voor Penn State (naast onderzoek dan he…) en State College was dat ontzettend goed nieuws. Het ging als een lopend vuurtje. Iedereen blij… ’s Avonds was er een ware optocht van studenten op straat, waarbij de slogan ‘WE ARE…. PENN STATE!!’ werd gescandeerd, net als de naam van Joe Paterno. Want dat blijft een held hier.

Je moet soms echt even de lokale geschiedenis induiken om te begrijpen wat er in de kranten staat!

Optocht van studenten nadat een deel van de strafmaatregelen bleek opgeheven

Studenten op straat na het opheffen van een deel van de strafmaatregelen

4 gedachtes over “Waarom Penn State Football nogal eens in het nieuws is (2 van 2)

  1. Pingback: Footballweekend met Stripe-out! | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Bizarre footballwedstrijd. Penn State historie! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s