Auto kopen (1/2): De keuze voor de Mazda3

De afgelopen dagen is er veel aan de hand: ik heb mijn (theorie) rijbewijs gehaald met alles wat daarbij kwam kijken, ik ben de verbouwing aan Old Farm Lane aan het monitoren, ik heb de levering van de keuken gehad afgelopen vrijdag, en ik ben ook nog op autojacht geweest. En natuurlijk had ik nog wat sociale dingetjes (afscheidsfeestje van Becky, voetbal kijken in de sports bar), want dat gaat ook gewoon door.

Mogelijke kandidaat-auto’s

Vrijdagavond, nadat ik de keukenlevering had gehad en ook nog mijn verlichting had geregeld, had ik nog een paar uurtjes over voordat ik naar Becky’s afscheidsfeestje zou gaan. Eigenlijk had ik gepland om zaterdag te gaan autoshoppen, maar ik dacht, joh, “laat ik nu alvast maar beginnen, ik heb twee loze uurtjes.” Ik had al wat op internet gezocht, en ik kwam bij twee mogelijke kandidaten uit: de Hyundai Veloster en de Mazda3. Toevallig horen die bij dezelfde dealer.

[Ik hoor jullie denken, waarom geen Fiat500? Reden: er zit geen dealer in State College. En dan zijn reparaties en beurten wel erg onpraktisch. Daarnaast zijn Europese auto’s die niet in Amerika worden gemaakt gewoon stikduur vanwege de wisselkoers.
En waarom geen ‘truck’? Nou, die dingen zijn ook niet erg praktisch, slurpen benzine – op zich is hier de benzine minder dan de helft van de prijs in Nederland, maar ik wil liever wat zuinigers. En voor die keer dat ik wat groots moet vervoeren huur ik de truck van de Home Depot wel eventjes.

Sedans vind ik vaak lelijk, en zo’n grote auto hebben we ook niet nodig. En een SUV is ook wel leuk, maar kan ik nu simpelweg niet betalen. Een hatchback dus. Vertrouwd model. En dan, waarom een Hyundai of een Mazda? Waarom geen Amerikaanse auto? Nou, die zijn lelijk. Vaak veel te hoekig, geen oog voor detail. Lijkt een beetje op mijn keukenavontuur. Ook Amerikaanse auto’s die in Nederland echt wel mooi zijn, bijvoorbeeld de Ford Focus, blijken te worden aangepast voor de Europese markt. Echt, voor mooie spullen moet je hier grote moeite doen.

En die Hyundai, was dat wat? 

De Hyundai Veloster is een sportieve auto. Supermooi ding, probleem is alleen dat het een coupe is – met als gevolg dat je amper op de achterbank kan zitten. Die viel af op het moment dat ik er in ging zitten. En dan de Mazda3 – lijkt heel erg op de Fiat Bravo en de Seat Leon die we hiervoor hadden. Maar dan met het interieur van een Audi (echt, ik heb het niet verzonnen). Dus Europees design (buitenkant Italiaans, binnenkant Duits) en een Japanse motor. Kan minder…

Uitdaging: visum, en credit history

En weer loop ik tegen wat onmogelijkheden aan: kan ik wel een auto kopen? Ik heb amper credit history, dus krijg ik wel financiering? En, ik heb een tijdelijk visum, gaat dat goed? En, ik heb nog geen praktijkrijbewijs gehaald, mag dat? Lang verhaal kort: op vrijdag ben ik bij de dealer vooral bezig geweest met het uitzoeken van wat wel en niet kan. Zo kon ik bijvoorbeeld geen gebruikte auto kopen (dan werd financiering heel lastig). Uiteindelijk kwam ik in een soort ‘first time buyer’-programma terecht waarbij je dan toch een auto kunt kopen terwijl je nog geen credit history hebt.

En auto’s bekijken

Vrijdagavond heb ik ook vooral de auto’s goed bekeken. Kan ik comfortabel achterin zitten? Hoeveel ruimte is er in de kofferbak? Hoe is het interieur? Ik was er al vrij snel achter dat ik die Mazda3 toch wel erg fijn vond… En dus heb ik een afspraak gemaakt voor een proefrit voor zaterdag.

Deze Mazda3 had ik uitgezocht voor een proefrit

Deze Mazda3 had ik uitgezocht voor een proefrit

 

Uiteindelijk was dat ook nog een heel verhaal, dus het vervolg komt morgen…

14 gedachtes over “Auto kopen (1/2): De keuze voor de Mazda3

    • Moet ie natuurlijk zelf weten, maar een truck is niet praktisch. Slurpt benzine, en is eigenlijk veel te groot. Als we een truck nodig hebben huren we er wel eentje. Ik denk eerder aan een SUV… we zullen het zien. Update in het nieuwe jaar!

  1. As wij koom achter in t’joar mun wij ons dan opvoln of mun wij dan maar beter zelf een karregie huur’n veur disse periode? K’mut wel zegn dat hij er wel mooi uut ziet.

  2. Pingback: “Joh, je regelt nogal wat zo in je uppie – heeft Michiel nog wat in te brengen?” | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Een analyse van de bezoekers van mijn blog | Johanna goes USA!

  4. Pingback: Ha! Een nieuw kenteken! | Johanna goes USA!

  5. Pingback: Achterstallig onderhoud | Johanna goes USA!

  6. Pingback: In de winter ben ik blij met… | Johanna goes USA!

  7. Pingback: Zeer persoonlijke Direct Marketing: “I need Johanna’s Mazda” | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s