Zomervakantie voor schoolkinderen

Ik begeef me een beetje op glad ijs, want zo heel veel weet ik niet over dit onderwerp af (ik heb geen kinderen!). Toch doe ik een poging: hoe besteden schoolkinderen in Amerika hun vakantie? Reden: ik vroeg me dat zelf af!

Lange vakantie

Hoezo die vraag? Nou… de zomervakantie van schoolkinderen hier in State College is bijna twee keer zo lang als de vakantie van schoolkinderen in Nederland – ruim twee en halve maand. Grappig feit: de start van de vakantie is variabel, en daarmee onzeker. Dit hangt namelijk af van het weer. In Pennsylvania (en vast ook wel andere staten, maar ik weet niet hoe het daar gaat) hebben scholen ‘snow days’ om in te zetten gedurende het schooljaar. Sneeuwt het een dag, dan wordt die dag de school gesloten en geldt er een snow day (sneeuwvrij). Die dag wordt dan aan het einde van het schooljaar ingehaald. Zijn er helemaal geen sneeuwdagen nodig, dan zijn die extra dagen aan het einde niet nodig, en zijn de schoolkinderen eerder vrij. Zo kan een schooljaar wel een week of anderhalf eerder/later klaar zijn, afhankelijk van de ernst van de winter (begin juni).

Activiteiten

Die zomervakantie loopt dit jaar tot 29 augustus. Dat is een hele lange periode. Wat doe je dan zoal als kind?

Een deel van de kids gaan naar een zomerkamp voor een week, of twee. Denk dan aan sportkampen. Dat kost natuurlijk een hoop geld, dan niet iedereen heeft. Een andere optie voor oudere kinderen, vast ook niet gratis, is het volgen van een cursus aan de universiteit (Penn State dus, bijvoorbeeld), in het kader van Summer School. Dat is een manier om bijvoorbeeld een taalcursus te doen. Oudere schoolkinderen kunnen ook een beetje gaan werken, hoewel ik hier dat niet zo heel veel hoor. Collega’s van mij die kinderen hebben vertelden dat de kids vaak halve dagen in het zwembad liggen (is ook logisch als het zo warm is).

En dan zijn er nog collega’s die hun kinderen elke dag een beetje huiswerk laten doen, bijvoorbeeld wiskunde, omdat de vakantie gewoon te lang is en de kinderen hun kennis gewoon kwijtraken over zo’n lange periode. Die twee laatste oplossingen, dat zwembad en dat huiswerk, vereisen natuurlijk wel een ouder thuis. Ben je tweeverdiener en is je kind nog niet op zo’n leeftijd dat hij/zij alleen thuis kan zijn (dat doen ze hier toch niet zo snel, overigens), dan ben je al snel aangewezen op de zomerkamp-oplossing.

Kortom, de kinderen zijn bijna drie maanden thuis. Het is dus niet zo raar dat mijn collega’s hun kinderen soms gewoon meenemen naar kantoor (“ga maar Pokemon vangen op de campus”), als er geen andere oplossing is. Ik vind het wel gezellig, maar ik kan me voorstellen dat het voor de ouders elke keer een puzzel is, die zomervakantie!

 

10 gedachtes over “Zomervakantie voor schoolkinderen

  • Ja, die zijn zo lang vrij. Daar waar academische onderzoekers typisch onderzoek doen in hun onderwijsloze weken, en ook werken aan het voorbereiden van het nieuwe semester (bijvoorbeeld, het uitzoeken en voorbereiden van nieuwe cases), hebben docenten alleen dat laatste. Naar wat ik hoor, is het een belangrijk ‘recht’ voor docenten om zo’n lange vakantie te hebben, waar velen niet graag vanaf zouden stappen.
   Nu is het systeem ook wel zo opgezet dat die 3 maanden ‘vrij’ in de beloning verwerkt zitten. Ik krijg bijvoorbeeld maar 9 maanden salaris – dat ik vervolgens wel weer over 12 maanden laat uitbetalen. Het zou best kunnen dat dat bij docenten van basisscholen ook zo werkt.

   • Ik kwam via google zoektocht over huis aankopen in Amerika hier terecht. We zitten met ons gezin nu ruim een jaar in WA state. De zomervakantie is idd erg lang! Voor basisschool hier gestart op 9 juni en weer begonnen op 29 augustus. Zoals je t beschrijft voor de kids en hun ouders is zeker herkenbaar. Wat me wel opvalt is dat de leerkrachten veel langer doorwerken na 9 juni. Zeker nog paar weken, veel cursussen (vaak verplicht) zijn precies in die periode. Daarnaast veel voorbereidingen voor nieuwe jaar. Al met al valt me op dat ze wel vrij hebben maar zeker niet de bijna 6 weken die je vaak hoort in NL. Wat betreft de lengte vd vakantie, dat mag van mij wel korter en dan de rest vh jaar minder lange dagen en wat meer vrije dagen. Vergeleken met Nl ligt het niveau van een privat school hier heel hoog en wordt er veel gevraagd vd kinderen, veel huiswerk, lange dagen, weinig spelen. Maar gelukkig hebben onze kids t enorm naar hun zin en zijn ze er inmiddels aan gewend 😄.
    O ja zo’n summer camp kost idd al gauw rond de 300 dollar p kind incl overnachten voor minder dan een week. Gelukkig kun je ook af en toe een gymnastics camp doen voor paar uurtjes p dag a 25, dat is wat beter behapbaar.
    Succes met jullie nieuwe huis!

   • Goh, interessant! Wij hebben geen kinderen dus ik weet dit soort dingen eigenlijk niet (of alleen van collega’s). Veel plezier in WA state! Ben benieuwd of jullie langer blijven of slechts voor een kortere periode zijn verhuisd… Hoe dan ook is het een enorm leuke ervaring!

   • Nee, ze hebben hier geen tulpenboeren. Er is vast wel een beetje agrarisch werk, maar dat is hier niet de norm, en zeker niet voor een langere periode. Kinderen willen nog wel eens oppassen, helpen in een winkel, of zelf limonade langs de weg verkopen.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s