Woonverzekering – de overeenkomsten en de verschillen

Hier in Amerika moet ik een woonverzekering afsluiten. Niet alleen is dit verstandig, maar ook is dit een voorwaarde om een hypotheek te kunnen krijgen. Het idee is dat als de bank mij geld leent en de fik vliegt er in, dat de bank zijn onderpand kwijt is. Dus ik moet een woonverzekering regelen, en die heb ik inmiddels.

Verzekeringsagent

Niet dat ik inherent gek ben op tussenpersonen, maar ik heb er inmiddels al een heel rijtje hier: de makelaar, de hypotheekadviseur, en nu ook een verzekeringsagent. Die tussenpersonen nemen mij allemaal werk uit handen. En het is vooral vanwege mijn kennisachterstand handig: in Nederland ken ik de partijen, de producten en de regels, en hier in Amerika weet ik dat eenvoudigweg niet. Weet ik veel hoe het kopen en de overdracht van een huis gaat… daar heeft Larry (de makelaar) goed mee geholpen. En zonder Ford de hypotheekadviseur had ik zelfs nooit een hypotheek kunnen krijgen. Zonder Kami de verzekeringsagente zou ik (denk ik) wel zelfstandig een woonverzekering zou kunnen regelen, maar zou me dit veel meer tijd hebben gekost.

Woonverzekering: de verschillen

Eigenlijk is een Amerikaanse woonverzekering opvallend vergelijkbaar met de Nederlandse woonverzekering. Brand en andere schade wordt gedekt. Inbraak en diefstal wordt gedekt. En de aansprakelijkheidsverzekering die in Nederland ook in de woonverzekering zit, zit hier ook in die polis (maar hier in Amerika zijn de bedragen voor claims wel wat hoger natuurlijk).

De verschillen zitten vooral in de opties die ik kon bijverzekeren. De eerste was of ik schade door aardbevingen wilde bijverzekeren. Ze zijn hier in de regio naar gas aan het boren (vooral via fracking) en dus krijgen we hier mogelijk hele lichte aardschokken. Het haalt het niet bij Groningen, overigens, en in de afgelopen tien jaar is er slechts één hele lichte schok geweest.

De tweede optie was of ik schade door sinkholes wilde bijverzekeren. Een sinkhole is een gat in de grond waarin ‘alles’ verdwijnt, vaak door een ondergrondse stroom van water. Is zo’n sinkhole erg groot, dan verdwijnt je schuurtje (of je hele huis) erin, maar gangbaarder is dat je fundering scheurt. Sinkholes zijn erg zelfzaam, en als ze er zijn, gebeuren ze vooral in gebieden met een hoog grondwaterniveau en de aanwezigheid van waterstroompjes, en die zijn er niet in Park Forest.

Overigens is de premie voor mijn woonverzekering hier in Amerika opvallen vergelijkbaar met die in Nederland. En belangrijk: ook Michiel is ‘gedekt’ door de polis: omdat wij getrouwd zijn, worden wij als ‘één persoon’ beschouwd. Gelukkig maar dat wij getrouwd zijn!

Straks de autoverzekering

Daar waar ik eerst een woonverzekering nodig heb voordat ik een huis kan kopen, heb ik straks ook eerst een autoverzekering nodig voordat ik een auto kan kopen. En als ik dan bij dezelfde verzekeringsmaatschappij terechtkom, krijg ik korting (net als in Nederland). Over een paar maanden moet ik daar Kami maar eens over bellen!

4 gedachtes over “Woonverzekering – de overeenkomsten en de verschillen

    • Een oordeel en conclusie ten aanzien van wat precies? Het afsluitproces, de verzekering zelf, de kosten, of hoe het verzekeringswezen hier georganiseerd is? Het is nogal een brede vraag…

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s