Zeer persoonlijke Direct Marketing: “I need Johanna’s Mazda”

Ik kreeg laatst een handgeschreven envelop bij de post. Nu krijg ik die regelmatig – vooral makelaars hebben ontdekt dat post met handgeschreven enveloppen beter gelezen wordt (“Wil je je huis verkopen, Johanna? Hier is mijn informatie!”). Vaak is dan duidelijk dat de inhoud gewoon een promotiefolder is of zo – dus het handgeschrevene zorgt er eigenlijk alleen voor dat ik het poststuk tenminste openmaak. Dit meest recente exemplaar ging echter nog een stapje verder.

Een email over mijn auto

Het bleek een uitgeprinte email te zijn van de manager (John) van mijn Mazda dealer aan een verkoper (Craig) van diezelfde Mazda dealer, en wel met de mededeling van John aan Craig dat hij de Mazda an Johanna kan verkopen aan een andere klant. En of Craig even contact met Johanna op wilde nemen. John zou dan 110% van de huidige waarde willen bieden voor haar auto (mijn auto dus). En als dank aan Johanna om uberhaupt een afspraak te maken, zou Johanna dan een oliewissel gratis krijgen. Craig had er nog (weer hangeschreven!) een berichtje op gezet aan mij gezet met z’n telefoonnummer als ik geinteresseerd was.

De brief (email...) over mijn auto, die John al half aan een ander had verkocht...

De brief (email…) over mijn auto, die John al half aan een ander had verkocht…

Sohee. Zo’n reclame uiting heb ik nog niet eerder gezien!

 

“Duidelijk” reclame

Ik snap best wel dat er mensen zijn die denken dat dit echt is. Er is best tijd aan besteed om dit zo echt te laten lijken. Maar er zijn duidelijk aanwijzingen in de ‘email’ dat die gewoon nep is. Ten eerste:

 • De lokale dealer heeft destijds geholpen met de financiering van de auto. Ik moet nog twee maanden en dan is de auto afbetaald: voor veel mensen (maar niet voor mij!) het moment om de auto in te ruilen. Het moment van de email is dus verdacht;
 • Uiteraard wordt ‘Johanna’ onder druk gezet. De mogelijke koper van mijn auto gaat namelijk eind deze maand met vakantie. Juist… da’s toevallig;
 • Onder de email staat een disclaimer dat de oliewissel maximaal 5 liter is en alleen geldt voor niet-synthetische olies en niet voor dieselmotoren. Zo’n disclaimer heb je echt niet nodig voor een interne email hoor…
 • En ook hoeft de manager niet te vertellen aan de verkoper dat de Hele Goede Deals hebben momenteel! En dat de Speciale Prijzen op de Website Staan!! (want dat weet de verkoper natuurlijk al… joh.)

Grappig: als verantwoording dat de email gewoon geprint was en opgestuurd had John schijnbaar gewoon gezegd “Je kan deze email ook gewoon printen en opsturen”… Joh, wie denk je dat je voor je hebt? Zeg, doe niet zo doorzichtig, lieve lokale Mazda dealer.

Enne, John heeft pech gehad, “Johanna’s 2014 Mazda3” blijft voorlopig bij ons in de garage staan!

9 gedachtes over “Zeer persoonlijke Direct Marketing: “I need Johanna’s Mazda”

 1. sohee, dit is wel heel apart, maar er is wel aandacht aan besteed.
  bij ons krijg je rond de aankoopmaand, tig jaar geleden, inruilaanbiedingen. wauw, ons vervoermiddel is nog zoveel waard, staat er dan op!!!!! je zult er maar gevoelig voor zijn,
  en het gekke is, elke dealer rondom klooster weet welk soort auto wij hebben en hoe jong hij is,hahaha. groetjes van deze kant.

  • Hier is die informatie ook publiek schijnbaar… Ik krijg toch een hoop reclame sinds wij een auto hebben… Deze email-manier had ik nog nooit eerder gezien. Ik twijfel of dit effectief gaat zijn!

  • Zou zomaar kunnen, wanneer ik ethisch gedrag behandel. Want dit is duidelijk niet eerlijk bedoeld… hoezo zonder mijn weten mijn auto zogenaamd aan een ander verkopen? I call bullshit!

 2. Wow! Die kende ik nog niet! Ongelooflijk wat ze allemaal bedenken.
  Ik vind zelf de telemarketer trucjes altijd erg leuk. Het is bijna jammer dat wij die nooit meer krijgen, want daar had ik me soms echt een lol om.

  • Op de een of andere manier bellen zij me erg vaak op kantoor. En dan is het of Verizon (die mij eigenlijk prive moeten bellen op mijn mobiel, van Verizon, dus dat nummer hebben ze, maar dat neem ik waarschijnlijk nooit op) of het zijn telemarketers van surveypanels of zo. Ook hoogst irritant.

 3. Heb hier ook zo’n brief liggen. Ze belden eerst dat weteveel pre!Ie betalen. Belden man op zijn cell en die zei al dat ze nooit iets wilden. Nu de brief haha. Man zal je! Zo wel over mIdden scheuren.
  Groet, Wilma

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s