Nieuwe woorden leren

Je zou denken dat het na bijna drie jaar in Amerika wel een keertje zou ophouden, maar nee: ik leer nog steeds nieuwe woorden. Dat komt in de regel door nieuwe ervaringen. En soms komt het door het ‘seizoen’ (zoals het nu verkiezingsseizoen is). Ik heb de afgelopen weken veel nieuwe woorden geleerd, en daarvoor heb ik Donald Trump (helaas) grotendeels te danken!

Dankzij Donald Trump…

weet ik nu de betekenis van de volgende woorden. En nee, die wist ik daarvoor niet:

 • lewd (gebruikt als ‘Donald Trump uses lewd language’) = obsceen
 • to grope (‘Donald Trump bragged about groping women’) = onzedelijk betasten
 • contrition (‘Donald Trump should show contrition about the video tape’) = berouw
 • to ogle (‘Donald Trump was ogling women’) = lonken naar
 • flagellation (‘Donald Trump continued his flagellation of the media’) = geseling
 • fearmonger (‘Donald Trump is a fearmonger’) = angstzaaier
 • defamation (‘Donald Trump engaged in the defamation of Hillary Clinton’) = laster, smaad
 • vitriol (‘Donald Trump’s campaign descends into vitriol’) = moeilijk te vertalen, vitriol is ‘zwavelzuur’, dus het is iets heel erg bijtends

Ik hoef deze woorden helemaal niet te weten in mijn dagelijks leven. Echt, door Donald Trump leerde ik ineens heel veel nieuwe woorden bij, die ook maar langs bleven komen… Inmiddels weet ik (jammer genoeg) heel goed wat het allemaal betekent.

Herfstwoorden

In deze categorie horen bijvoorbeeld

 • gourds (‘it’s the season for gourds’) = kalebassen
 • vole (‘is that a vole or a chipmunk?’) = veldmuis

Altijd goed om te weten. Niet je pompoenen en kalebassen door elkaar gaan halen in de Pennsylvaniaanse herfst!

Culinaire woorden

Ook bij restaurants kom ik soms nieuwe woorden tegen:

 • haddock = schelvis (wist ik eigenlijk wel, maar vergeet ik continue)
 • monkfish = zeeduivel
 • persnickety = overdreven kieskeurig, meer ‘mierenneukerig’

En zo gaan we nog even door. Een groot deel van de nieuwe woorden die ik zo leer, vergeet ik simpelweg meteen weer omdat ik ze niet nodig heb… maar al die Donald Trump woorden zitten (helaas) inmiddels in mijn vocabulaire!

 

10 gedachtes over “Nieuwe woorden leren

 1. Niet zo mooi wat hij allemaal eruit gooit. Zeker niet vor kinderen.
  Maar je blijft woorden leren hoor.tenminste, Wij wel.
  En is het nut altijd zo, dat je woorden die je liever niet weet,beter blijven hangen in je brain, dan andere normale woorden?
  Groet!
  Wilma

  • Een ‘normaal’ woord dat ik nu elke dag tig keer hoor, is ‘pundit’ (= ‘zogenaamde expert’, ‘zogenaamde autoriteit’). Daar heb ik dan wel weer wat aan… maar de rest van die vulgaire rommel mag Trump bij zich houden… Het tast het imago van Amerika nogal aan!

 2. Wellicht een beetje laat, ja, ik loop wat achter met lezen.
  Nu snap ik eindelijk waarom de kok hier op het eiland een beetje vreemd keek toen ik zei dat het sea-devil was! (we hadden zeeduivel gekregen van een visserman hier in de haven).

 3. Pingback: Een gegeven Amerikaans paard niet in de bek kijken | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s