Drinkwater in Amerika

Dit onderwerp, drinkwater in Amerika, is geinspireerd op een discussie op het forum van de Alles Amerika community op internet, waar ik soms vragen beantwoord of anderzins input geef. Er is namelijk nogal wat over het water te melden hier in Amerika – en er zijn grote verschillen met Nederland, dat volgens mij het allerbeste water van de wereld heeft.

Gratis water in restaurants – maar wel met citroen, als het kan

Ik drink heel veel water, er zijn heel veel dagen dat ik niets anders drink dan water (zeker nu mijn waterkoker op kantoor stuk is – en eigenlijk is thee ook maar water). Een groot voordeel van mijn drinkpatroon is het (kraan)water dat je in restaurants overal gratis bij krijgt. Vaak standaard met ijs, of zonder (mocht je dat liever willen). En het wordt altijd ook nog gratis bijgevuld. Dat zouden ze in Nederland eens moeten doen – daar betaal je makkelijk 2 of 3 euro voor een flesje van 200ml spa blauw…

Een klein nadeeltje is dat het water in Amerika soms wat naar chloor smaakt. Daar houd ik niet van – en dus vraag ik altijd om ‘water with a slice of lemon’. Een beetje citroen overheerst die chloorsmaak makkelijk. Die chloorsmaak zit soms nog wat sterker in de ijsblokjes, dus ‘water with no ice’ smaakt in de regel net even wat beter.

Water thuis en op kantoor

Nu kun je natuurlijk ook flesjes bron- of mineraalwater per tray in de supermarkt kopen en dat drinken, maar daar ben ik niet zo voor. Het zorgt voor een hoop afval, en daar draag ik liever niet aan bij. Thuis hebben we een goede koelkast met zo’n waterdispenser, en daar zit een goed filter in. Je kunt het water uit onze kraan ook best drinken hoor, en de smaak is prima dankzij de nieuwe leidingen dankzij onze keukenverbouwing, maar standaard haal ik water thuis uit de koelkast. Dan is het meteen enigszins gekoeld (maar niet ijskoud, precies zoals ik het wil, eigenlijk).

Op kantoor is het water niet zo lekker. Zelfs het water uit de fonteintjes heeft een beetje een chloorsmaak. Ik ben zo’n type dat dus altijd met hervulbare waterflessen rondloopt – dat deed ik in Nederland ook al – maar in dit geval zitten er koolstoffilters in die chloor en andere onzin uit het water halen. En die flessen werken zeer goed. Dus ook op kantoor drink ik veel water (heeeeel soms loop ik naar de Starbucks voor een luxe koffie… maar that’s it).

Mijn kantooruitrusting: waterkoker en mijn twee flessen met waterfilter

Mijn kantooruitrusting: waterkoker (onlangs overleden…) en mijn twee flessen met waterfilter

Wat kost kraanwater eigenlijk? 

De kosten van kraanwater varieren natuurlijk heel erg binnen Amerika. Op sommige plekken is er heel veel droogte, wat de prijs van kraanwater opdrijft. Bij ons hebben we niet zoveel last van droogte. Ik heb de rekening er eens bijgepakt: wij betalen $4.30 per 1000 gallons, dat is 3785 liter, en dus 0.89 dollar per m3 (ongeveer 0.79 euro per m3 met de huidige wisselkoers). In Nederland kost water bij Vitens momenteel 0.67 euro per m3.

Nu is dit natuurlijk een beetje appels en peren vergelijken – want de kosten van water, vastrecht, en afvalwater (en ander afval) lopen een beetje door elkaar heen. In Nederland komt er immers nog vastrecht overheen, dat is zo’n 45 euro per jaar (bij Vitens). Wij betalen geen vastrecht. We betalen wel voor ‘waste water’ (dat is rioolheffing) – dat kost 104 dollar per kwartaal per woning. Ter vergelijking, onze gemeente Leusden, onze vorige woonplaats, heft een rioolheffing van 111 euro per jaar per woning. In Leusden betaalden we ook nog ‘reinigingsrecht’ (nu 219 euro per jaar, volgens de tarievenlijst van 2016) en ook ‘afvalstoffenheffing’ (181.50 euro per jaar). Wij betalen hier in State College ook apart voor het ophalen van het vuilnis (zo’n 46 dollar per kwartaal).

Opgeteld zijn de kosten van kraanwater dus vergelijkbaar (water via Vitens: 0.67 euro per m3; State College: 0.79 euro per m3). Ook de vaste kosten van het afval, water, en het afvalwater ontlopen elkaar niet veel (Leusden: 556.50 euro per jaar; State College: 596 dollar oftewel 528.50 euro per jaar). Water is dus niet heel veel duurder of goedkoper in State College dan in Nederland, het is eigenlijk verbazingwekkend vergelijkbaar.

Nee… dan elektriciteit! Die rekeningen zien er heel anders uit!

4 gedachtes over “Drinkwater in Amerika

  1. Weer een leuk verhaaltien ! Doar denken wij niet over noa. T’water kump uut de krane en dat smaakt goed.
    Ai op reize goan zoals ikke allemachtig veule edoan hebbe, dan koom ie er wel achter dat water niet de gewoonste zake van de wereld is. Ik vien het dan ook de grootste flouwe kul hier om water uut flessen te goan koopn. Dit wordt evoed deur allenig moar ” MONEY MAKERS. In sommige landen muij wel uut de flesse drinken anders raak ie an de schijt. Dus in ons geval bin wij beveurdeeld !!

  2. Leve de Duitsers, hier kun je ook gewoon kraanwater drinken, maar hier kopen ze ook allemaal water in flessen met dat vieze koolzuur erin (bah)

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s