Bills, bills, bills – de rekeningen hier (1)

Rekeningen zijn anders hier. Huh? Hoezo anders? Vandaag de energierekeningen, morgen de doktersrekeningen.

Er is hier vaak geen gas!

De energierekening is hier anders. Ten eerste, ik krijg van drie partijen ‘utility bills’: gas, water, en elektriciteit. En dat is op zich al opvallend, want heel veel huizen hier in State College hebben helemaal geen gasaansluiting. Dat geldt trouwens voor heel veel huizen in Amerika. Wij hebben in Nederland erg veel mazzel met onze Groningse gasbubbel. Want daardoor kunnen wij onze huizen met gas verwarmen. Dat is een stuk efficiënter dan met elektriciteit, zoals dat hier vaak gebeurd. Immers, voor elektriciteit moet je wat anders verbranden, vaak nog kolen… en dat is niet goed voor het milieu. Voor mij is er nog een groot voordeel van gas: het gasfornuis. 99% van de huizen hier heeft een keramische kookplaat, en oh – daar kan ik toch niet mee omgaan! Ik laat water dan nog aanbranden… Een beetje kok werkt met gas, en ik dus ook. Reageert meteen, uit is uit en aan is aan. Echt waar: ik heb mijn huidige huis mede geselecteerd vanwege de gasaansluiting….

Warmtebronnen

Tijdens onze huizenroute werd het ons nog maar weer eens duidelijk: er zit een hoop variatie in de manier waarop men z’n huis verwarmt. Dat kan bijvoorbeeld ook met olie. Dan komt er paar keer in het jaar (typisch drie keer in de winter) een vrachtwagen die de olietank in de kelder komt volgooien. Vaak worden huizen verwarmd met ‘baseboard’ heating – een soort elektrische verwarmingen (denk aan roodgloeiende broodrooster-paneeltjes met een bescherming ervoor) die onder aan de plinten zitten. Ook ‘forced air’ komt voor – warme lucht die standaard in elke ruimte wordt geblazen. Hoe die warme lucht dan weer wordt verwarmt kan weer op veel manieren (gas, olie, elektrisch). Veel huizen hebben ook een houtkachel, om zo de rest van de stookkosten te verlagen. Radiatoren zoals we ze in Nederland hebben, met water erdoor, heb ik hier nog niet gezien. Wel hebben we vorige week, tijdens de huizenroute, nog huizen gezien die een kolenkachel met bijbehorende kolenkit hebben!

De rekeningen zelf

Maar goed, ik heb hier dus een aparte gasrekening. En een aparte elektriciteitsrekening. En een aparte waterrekening. En wat nu apart is – de maandelijkse rekeningen variëren. Waar we in Nederland elke maand automatische afschrijvingen hebben van de totaal verwachte kosten op jaarbasis gedeeld door 12, krijg ik hier iedere maand een rekening op basis van werkelijk gebruik. Dat is ergens wel handig – dan krijg je meteen feedback over je stookgedrag en je energieverbruik. Aan de andere kant, zo moet je in koude maanden wel in de gaten houden dat je hoge energierekeningen moet betalen. Nu wordt mijn huis verwarmd door gas, op zich efficient, maar nog steeds zijn de rekeningen hoog voor mijn huis. Een indicatie: de rekeningen voor januari en februari voor gas waren bijna 300 dollar, voor elektriciteit zo’n 40 dollar, en water ook een paar tientjes. De gasrekening in juni zal veel lager zijn is me beloofd (minder dan 20 dollar) omdat ik dan alleen kosten heb voor het koken. De elektriciteitsrekening zal wel een stuk hoger zijn, vanwege de airconditioning.

Meterstanden opnemen

Nu de hamvraag: hoe weten ze de meterstanden dan? Het blijkt dat de meters voor gas, water, en elektriciteit buiten aan het huis zitten. En er komt dus elke maand een inspecteur langs om de meterstanden op te nemen. Ik had dat al in Austin, TX opgemerkt. Hier zag ik een paar weken geleden voetstappen in de sneeuw, komend uit de tuin van de buurman, via de meterkasten, en vertrekkend naar de tuin van de andere buurman. Als ik niet beter wist, zou ik denken aan indringers… (of die coyote van eerder met schoenen aan). Maar in dit geval was het vrij onschuldig. Gelukkig maar.

2 gedachtes over “Bills, bills, bills – de rekeningen hier (1)

  1. Pingback: We hebben een huis gekocht! (1/3): De voorbereiding | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Drinkwater in Amerika | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s